Annons – innehåll från Arvid Nordquist

Så gör du riktigt gott kaffe hemma

Att laga till kaffe hemma är en konst som med några små knep kan ge en svindlande stor och god smak.
Här är 8 steg mot det perfekta kaffet.

Kaffet vi dricker i dag är generellt bättre än förr, anser Philippe Barreca, kvalitetsansvarig och inköpsdirektör på Arvid Nordquist. Han har arbetat med kaffe sedan 1983.
– Allt från rostnings- och malningstekniker till förpackningar och kaffebryggare har förbättrats. Dessutom är vi svenskar något av finsmakare och noga med att välja kaffesorter av god kvalitet.

Varje förmiddag, året om, provsmakar Philippe Barreca kaffe på nyrostade och nymalda kaffebönor från hela världen i Arvid Nordquists kökslabb i Solna norr om Stockholm – utom de veckor då han reser i kaffeodlande länder.
– En stor fördel med att arbeta på ett mindre, familjeägt rosteri som Arvid Nordquist är att vi övervakar och kvalitetssäkrar hela processen från böna till kopp. Vi reser mycket och träffar kaffeodlarna. Sedan tar vi emot allt råkaffe, provsmakar varje sändning, rostar och maler och förpackar kaffet – allt sker här i Solna.

Hur smakar då ett riktigt gott kaffe?
– Det ska inte smaka beskt och bittert, då är något fel – det kan vara bryggningen eller att kaffet är gammalt. Smaken ska vara syrlig men rund och när man svalt kaffet ska man känna en lång och angenäm eftersmak.

För att få avnjuta det godaste kaffet spelar det väldigt stor roll vilket kaffe du köper. Men även kaffe av hög kvalitet kan lätt förstöras, betonar Philippe. Här är hans 8 tips för den godaste koppen kaffe:

1. Ju färskare desto godare
Minst 800 toner och aromer ryms i en enda kaffeböna – det är dubbelt så många smaknyanser som i vin. Kaffets värsta fiende är syre; så fort du öppnar förpackningen börjar de eteriska oljorna i kaffet att oxideras och smaken sakta försämras. Bryggkaffe i en öppnad förpackning håller sig i toppform i upp till sju dagar om du förvarar det på ett bra sätt.

Kaffe är nästan lika syrekänsligt som vin – och vem skulle servera ett vin som öppnades för två-tre veckor sedan?

Samla dina vänner eller kollegor till en kaffeprovning, läs mer här

image
Philippe Barecca är kvalitetsansvarig, inköpsdirektör och master blender på Arvid Nordquist. Totalt 12 000 ton råkaffe anländer varje år till Arvid Nordquists rosteri i Solna från 17 länder. Varje sändning smaktestas.

Det ska inte smaka beskt och bittert, då är något fel. Smaken ska vara syrlig men rund och när man svalt ska man känna en lång och angenäm eftersmak.

2. Förvara rätt – lufttätt, svalt, torrt och mörkt
Behåll kaffet i ursprungsförpackningen, förslut den väl och ställ den i en lufttät burk med lock. Förvara kaffet svalt, torrt och mörkt – även ljus påverkar kaffets kvalitet. Håll kaffet borta från spisen där det kan suga åt sig väta. Att låta kaffet stå i kylskåpet kan vara ett litet plus, men inte om kaffet omringas av starka lukter från till exempel mögelost och lök.

3. Investera i en bra bryggare
Med en dålig bryggare kan du tyvärr inte få ett riktigt gott kaffe. Bryggaren behöver två element: För att få ut max av kaffets smaker krävs en temperatur strax under kokpunkten, 92-96°C – men plattan som kannan vilar på ska aldrig överstiga 83°C. Värms det bryggda kaffet på högre temperaturer försämras smaken.

De billigaste bryggarna har vanligen bara ett element med en temperatur på 80-88°C, vilket innebär att aromämnena inte kan frigöras på bästa sätt – och att det bryggda kaffet kan stå på en för het platta och därmed snabbt tappa smak.

Är du osäker på om du har en bra bryggare?
• Koka upp vatten i en kastrull och låt vattnet sippra över filtret. Smakar kaffet betydligt bättre än när du brygger är det dags att byta bryggare.
• Kolla bryggtiden. Den ska vara cirka 5-6 minuter – tar det längre tid dras bitterämnen och garvsyra ur kaffet och smaken blir sämre åt det beska hållet.

4. Välj vitt filter
Använd blekta vita filter när du brygger. Filter som är blekta av syre (inte klor) är miljövänliga. Oblekta, bruna filter släpper ifrån sig partiklar och du får ett kaffe med bismak av kartong. Filtret kan vara skillnaden mellan ett gott och ett dåligt kaffe.

Sörpla kaffet så blir det godare

Att dricka kaffe på fat, som man gjorde förr, anses vara lite ofint i dag – men är egentligen det ultimata sättet att få fram kaffets smaker. När du andas in luft samtidigt som du dricker kaffet samarbetar ditt smaksinne och luktsinne viket förstärker upplevelsen av kaffet.

”Nötigt” kaffe innehåller inte nötter

Hur smakar ditt kaffe? Förenklat kan man dela in kaffe i tre olika smakprofiler: fruktigt, kryddigt eller nöt och choklad.

Tips: Ordna kaffeprovning hemma med tre olika kaffesorter och smakbitar – till exempel en bit mörk choklad, en bit prinsesstårta och en kanelbulle. Vad matchar bäst till vad?

Ett vanligt missförstånd är att ett ”nötigt” kaffe eller ett kaffe ”med toner av citrus och choklad” innehåller spår av dessa livsmedel – men det är i stället ett sätt att beskriva de olika kaffesorternas unika smakprofiler.

image

5. Dosera lagom
Cirka 7 gram kaffepulver per kopp (1,25 dl vatten). Överdosera inte kaffet i din bryggare, det gör bara kaffet beskare. Vill du ha ett starkare kaffe? Byt till en sort som är mer mörkrostad.

6. Vattnet – kaffets bas
Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren, se till att detta töms. Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum. Tänk också på att vattnet är mer eller mindre hårt eller mjukt beroende på var vi bor. Hårdheten är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner i vattnet. Ju färre joner desto mjukare vatten.

Och: Ju hårdare vatten desto snabbare rinner det genom kaffet, vilket kan medföra att smakerna inte hinner fångas upp och frigöras. Är vattnet väldigt hårt ska man därför använda en mer mörkrostad och finmalen sort, som bromsar vattnets resa genom kaffet. Väldigt mjukt vatten rinner sakta genom varje korn – då passar ett mer grovmalet kaffe.

7. Rengör bryggaren regelbundet
Kalk, eventuella mjölkrester och fett från kaffet kan fastna i maskinen. Detta försämrar smaken, och kan även påverka maskinens prestanda. Dessutom kan bakterier bildas på sikt.

8. Rör om – och servera i tunt porslin
Rör om i kannan innan du serverar. Det mest smakfulla kaffet bryggs först och vilar i botten. Servera kaffet i en tunn porslinskopp vilket förhöjer smakerna ytterligare. Njut! Hur gott blev det? Gör svala-kaffe-testet: Ett bra kaffe smakar fortfarande bra kallt, medan ett sämre kaffe smakar riktigt illa.

Varje kopp kaffe du dricker från Arvid Nordquist bidrar till nyplantering av träd i kaffeodlande länder.

Arvid Nordquist lät plantera 152 540 träd i kaffeodlande länder under 2016. Ett träd absorberar hundratals kilo koldioxid under sin livstid. Att plantera träd är därför ett effektivt sätt att binda koldioxid och förbättra klimatet.

15–20%

... av världens kaffe är hållbart certifierat – vilket säkerställer bra miljöhänsyn och trygga arbetsförhållanden genom hela produktionskedjan.

Cirka 5%

... av världens kaffe är ekologiskt odlat – vilket innebär att det är odlat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

20 miljoner

Ungefär så många människor jobbar med kaffeodling och plockning.

Här odlas
och dricks
det mests

I Sverige och Finland dricker vi mest kaffe per person i världen.
Brasilien producerar mest kaffe – härifrån kommer var tredje av världens kaffebönor.

I Sverige och Finland dricker vi mest kaffe i världen, cirka 8 kilo per person och år. Det motsvarar ungefär 1000 koppar per person, eller 3 koppar om dagen. Vi svenskar importerar betydligt mer än hela Kina där man i snitt dricker cirka 7 koppar per person – om året.

Ungefär var tredje av världens kaffebönor växer i Brasilien, som producerade 3,3 miljoner ton kaffe 2016. Världsproduktionen var 9,1 miljoner ton.

Kaffebusken har sitt ursprung i Afrika och den första koppen kaffe dracks i Etiopien för ungefär två tusen år sedan. Etiopien är i dag det afrikanska land som producerar mest kaffe, därpå Uganda

Vietnam är det land som producerar näst mest kaffe efter Brasilien. 16 procent av världens kaffe kommer från Vietnam.

Mala hemma – en växande trend
Den kanske tydligaste kaffetrenden i Sverige i dag är att vi köper hela bönor och maler kaffet hemma, berättar Philippe Barreca.
– Mitt råd är att du investerar i en kaffekvarn med malskivor som drivs med hjulmekanik – då får du en jämn malning och ett bättre kaffe. Kvarnar med knivar krossar bönorna oregelbundet och malningen blir ojämn vilket ger en sämre kaffekvalitet.

Du kan ställa in malningsgraden, som bör styras av bryggtekniken och hur lång kontakttiden är mellan vatten och kaffe: Finmalet passar till espresso, medium till bryggkaffe och grovt till presskanna eller perkulator. Ju längre kontakttid desto grövre malning.

Nattsvart knäckigt eller ljusare blommigt?
Även om råkaffets kvalitet är avgörande så är det rostningen som tar fram de unika aromatiska oljorna och bönornas speciella smak. Allt Arvid Nordquist-kaffe rostas i Solna under noggrann och personlig övervakning. Rostningen tar bara 8-15 minuter beroende på om det är mellanrost, mörkrost eller extra mörkrost som i espresso.

Ju mörkare rostning, desto längre tid rostar man. Under rostningen blir bönan spröd och sväller och utvecklar sin smak.
– Med en ljusare rostning får man högre syra och känner mer av kaffets smakämnen – blommiga och fruktiga smaker eller smak av karamellkaraktär. Mörkrost ger en starkare, mörkare och knäckigare smak.

Kaffekorn – från bollar till pyramider
En av Philippe Barrecas favoriter är klassiskt kokkaffe. De grovmalda kokkaffekornen ser ut som pyramider om man kikar på dem i mikroskop, berättar han.
– När vattnet träffar ”pyramiderna” släpper de alla goda smaker medan de beska stannar i kornen. Motsatsen är turkiskt kaffe som är så finmalet att det liknar mjöl. Tittar man i mikroskop ser kornen ut som bollar. När det varma vattnet möter kornen släpper de allt – alla goda smaker men också bitterämnen och garvsyra.

Här kan du läsa mer om bryggningstekniker och att mala kaffe hemma

Kaffets smakhjul – ett internationellt språk

Det finns över 800 smakämnen i kaffe. Du kan känna toner av peppar, körsbär, tobak, honung, whisky, ananas, jasmin, hö, päron, aska och så vidare.

Att beskriva kaffets smaker – ungefär som man beskriver vin – är en växande internationell trend. Kaffe har därför fått ett smakhjul för finsmakare; syftet är att skapa ett gemensamt språk för kaffets aromer.

I hjulets innersta cirkel finns kaffebönornas grundsmaker, till exempel fruktig och kryddig. I nästa cirkel har grundsmakerna delats in i undertoner, den fruktiga i dessa fyra: bär, andra frukter, citrusfrukt och torkad frukt. Och i den yttersta cirkeln hittar vi karaktärer för varje underton. För bär: hallon, jordgubbar, blåbär och svarta vinbär.

footer banner

Läs även övriga delar i serien

Kaffe för alla smaker

Allt Arvid Nordquist kaffe består av 100% Arabicabönor är 100% hållbart certifierat och 100% klimatkompenserat. Vår Master Blender väljer ut bönor av högsta kvalitet som mognat långsamt på hög höjd vilket resulterar i ett brett spektra av smaknyanser och en fyllig arom.