Gamla PET-flaskor blev inredning i ny bilmodell

Från gamla PET-flaskor – till modern bilklädsel.
Med nya modellen A3 har Audi visat hur de med ny teknik kan skapa moderna bilar med hållbarhet i fokus.
Utan att kompromissa med vare sig känsla, kvalitet eller utseende.

Mellan 5 och 13 miljoner ton plastskräp hamnar i haven varje år. Det visar en rapport från Världsnaturfonden (WWF). Allt fler röster kräver nu kraftfulla åtgärder för att stoppa hanteringen samtidigt som många innovatörer hittar nya möjligheter för att plasten ska kunna återanvändas istället för att bli en belastning för naturen.

Lär dig mer om Audi A3 Sportback

Återvunna PET-flaskor blev tygklädsel

Ett exempel är den tyska biltillverkaren Audi som till den nya modellen A3 har tagit fram tekniker för att använda återvunna material i interiören. Bland annat används PET-flaskor för att skapa textilierna till tygklädseln, upp till 89 procent består av den återvunna plasten. I en avancerad process omvandlas flaskorna till garn som sen vävs till ett tyg med samma kvalitet, utseende och känsla som konventionella textilklädslar.  

Totalt används upp till 45 stycken 1,5-litersflaskor till klädseln i en Audi A3. Dessutom har ytterligare 62 PET-flaskor återvunnits för att omvandlas till mattor i den nya bilen. Andra återvunna råmaterial används bland annat som isoleringsmaterial och ljudabsorbenter, sidoklädsel i bagageutrymme, lastgolv och mattor. Och slutresultatet håller minst samma höga standard som Audis kunder är vana vid.

”Lorem ipsum dolor set amit pri dolor laoreet invidunt ne.”

Målet: Allt ska vara återvunnet

Audi har ännu inte mått målet att kunna tillverka hela sin inredning av återvunna material. Men man är nära.

– Utmaningen är det undre lagret av vävt material, som är fastlimmat med den övre textilen. Vi jobbar på att ersätta det med återvunnen polyester, säger Ute Grönheim, som är ansvarig för materialutveckling av textilier. 

– Målet är att göra hela sätesklädseln av samma typ av material så att de kan återvinnas igen. På längre sikt kommer alla tygklädslar att tillverkas i återvunnet material.

Privatleasing: Så smidigt kan du köra en ny Audi

Biogas och laddhybrid

När den fjärde generationen av Audi A3 nu lanserats har tillverkaren flera intressanta nyheter att komma med. A3 tillgänglig med ett flertal moderna och bränsleeffektiva motorer. Två dieselmotorer och två bensinmotorer – varav den ena kan kombineras med ett mildhybridsystem – finns redo. Audi A3 kommer också att släppas med biogasdrift och som laddhybrid.

Även inuti bilen finns en hel del ny teknik, och mycket av det är standardutrustning. Ett exempel är Digital Cockpit, en högupplöst skärm som ersätter analoga mätare och som hjälper föraren att hålla koll på ett stort antal funktioner. Ett annat exempel är Audi connect som möjliggör uppkoppling mellan förare, bil och infrastruktur. Den samlar alla appar som ansluts online till bilen för att tillhandahålla realtidsinformation och ett stort antal tjänster. I nya Audi A3 finns också Audi smartphone interface som kopplar upp mobilen –  och Audi phone box light som med induktiv laddning ser till att den alltid är laddad.

audi2-slide1.jpg
audi2-slide2.jpg
audi2-slide3.jpg
Annons - innehåll från Audi