Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

6 dolda pärlor du måste uppleva i Australien

9 november, 2016

Ta en helikopter direkt från yachtdäcket – eller upptäck kritvita och folktomma sandstränder.
Australienresor listar sex av kängurulandets bäst bevarade hemligheter.

Alla länder har sina ”hemliga” platser. De är ofta fantastiska – men okända för de flesta. I många fall är det bara lokalbefolkningen eller särskilt intresserade som hittar hit.

Enligt Martin Dahl Jespersen, försäljningsdirektör på Australienresor, finns många dolda pärlor i Australien.

– Ytterst få har besökt landets bäst bevarade platser. Några resmål som jag starkt rekommenderar är vackra Lord Howe Island, spektakulära Arnhemland eller en fantastisk kryssning med helikopterfärd i Kimberley, säger Martin Dahl Jespersen.

Här delar han med sig av sina bästa restips i landet ”down under”.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

1. Lord Howe Island – ön på Unescos världsarvslista

600 kilometer öster om Sydney – två timmars flygresa från staden – ligger Lord Howe Island. På denna lilla ö bor bara 400 personer, och endast 400 gäster får besöka ön samtidigt. Ön står på Unescos världsarvslista och är omgiven av världens sydligaste korallrev.

På Lord Howe Island finns nästintill orörd skog med växter och djur som inte lever någon annanstans i världen. För den som vill ha en aktiv semester rekommenderar Dahl Jespersen en vandring uppför berget Gower & Lingbird.

– Ta med dig simfenor och cyklop för att snorkla vid världens sydligaste korallrev. Njut av alla färgglada fiskar och koraller och avsluta dagen med spa.

Lord Howe Island är ett passande resmål för den äventyrslystne. Här kan man ägna sig åt aktiviteter som vindsurfing, surfing, kajakpaddling, dykning och fiske.

– Det klassas i själva verket som en av världens bästa fiskedestinationer, säger Dahl Jespersen och tipsar om Capella Lodge, öns finaste hotell, för den som vill njuta av en avkopplande semester.

– Från hotellet har man utsikt över lagunen och bergen som omringar den. Hotellet har nio sviter i olika storlekar, luftkonditionering, bar, restaurang, pool, cykeluthyrning och spa.

2. Fiska i spektakulära Arnhem Land

Arnhem Land är ett orört, spektakulärt vildmarksområde öster om Darwin. Det finns bara två sätt att ta sig dit: med flyg eller med fyrhjulsdrivet fordon.

Området är ett reservat för Australiens urbefolkning aboriginerna, där de lever som aboriginer gjort sedan tidernas begynnelse. Deras närvaro gör platsen unik.

Det är få researrangörer som får tillstånd att anordna resor hit. Men de som lyckas kan erbjuda resor där man får uppleva den gamla aboriginska kulturen på riktigt nära håll.

– Mina bästa tips är att titta på de välbevarade hällristningarna och självklart lyssna när någon spelar didgeridoo – Australiens ikoniska musikinstrument som ursprungligen kommer härifrån, säger Dahl Jespersen.

– Se också till att uppleva den storslagna naturen och det rika djurlivet. Det är ett perfekt resmål för alla som gillar fiske, vandring samt fågel- och djurliv. Arnhem Land erbjuder karga kuster, frodiga regnskogar och djur som krokodiler, sköldpaddor och flyttfåglar.

Martin Dahl Jespersen rekommenderar att starta resan till Arnhem Land i Cobourg Coastal Camp – en unik resort med plats för max 18 gäster. Här kan man utforska det dramatiska landskapet under en femdagars vandringstur.

Kryssningen längs den nordvästra kusten bjuder på andlöst vacker natur. Området är känt för sitt djurliv, sina raviner och vattenfall.

3. Bekanta dig med spektakulära raviner och vattenfall i Kimberley

Martin Dahl Jespersens kanske mest exklusiva tips är en resa till nordvästra Australien och det enorma vildmarksområdet kring Kimberley.

– På en 13 dagars kryssning kan du besöka några av de mest otillgängliga platserna i världen. Kustområdet nås endast med båt eller helikopter och anordnas av kryssningsoperatören North Star Cruises.

Kryssningen längs den nordvästra kusten bjuder på andlöst vacker natur. Området är känt för sitt djurliv, sina raviner och vattenfall. Längs kusten ligger några av Australiens finaste stränder, flera orörda korallrev och spännande öar.

Båten du bor på är en lyxyacht som tar maximalt 36 gäster – det blir med andra ord aldrig trångt.

– Yachten är utrustad med sex mindre motorbåtar och har till och med en helikopter ombord. Det finns möjligheter att utforska området i små grupper, säger Dahl Jespersen.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

4. Kangaroo Island: en djurpark utan stängsel

Den unika ön Kangaroo Island är som ett Australien i miniatyr. Ön består av fantastiska stränder, karga klippor, öken, bush- och jordbruksmark och ett rikt djurliv. Här lever både får, sälar, koalor, wallabys, pingviner och självklart kängurus.

Längs öns sydvästra hörn kan du gå en fem dagars trekking på totalt sex mil – en chans att uppleva det dramatiska landskapet och rika djurlivet på nära håll.

– Vissa kallar ön en djurpark utan stängsel. Det är en bra beskrivning, säger Dahl Jespersen.

Han rekommenderar flera alternativ för boende under och efter vandringen.

– Under vandringen kan du sova på campingplatser i permanenta tält som inrättats längs vägen. Efter trekkingen väljer många att skämma bort sig på en av Australiens främsta hotellkomplex Southern Ocean Lodge.

5. Upplev Stora barriärrevet från Lady Elliot Island

Strax norr om Fraser Island och söder om Stora barriärrevet ligger Dahl Jespersens nästa tips: Lady Elliot Island.

– Omgiven av hav och korallrev på alla sidor är det en av de fem bästa öarna vid Stora barriärrevet. Att flyga till Lady Elliott Island tar bara 50 minuter från flygplatsen Hervey Bay. Det är en spännande upplevelse i sig med tanke på det lilla flygplan man färdas med över Stora barriärrevet, säger Dahl Jespersen.

På den mindre än 450 000 kvadratmeter lilla ön erbjuds bra boenden – bland annat en trestjärnig resort i hjärtat av ett naturreservat med 1200 fiskarter. Platsen är känd för dess överflöd av sköldpaddor, fåglar, valar och rockor och orörda korallrev.

Tips: Ta med dig snorkel och simfenor och utforska de omgivande korallreven runt ön. Många anser att Lady Elliot Island ligger på den bäst bevarade delen av Stora barriärrevet.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

6. Squeaky Beach – knarrande sand under fötterna

Sist men inte minst: en av Victoria states bäst bevarade platser. De flesta kör bara förbi – och missar en av Australiens mest orörda nationalparker: Wilsons Promontory. Nationalparken är belägen på fastlandets sydligaste punkt, bara tre timmars bilfärd söder om Melbourne.

Här kan du vandra längs kritvita, folktomma sandstränder och njuta av de turkosa vågorna som rullar in mot land. Ett besök på Squeaky Beach, nationalparkens mest berömda strand, rekommenderas. Namnet på stranden kommer från det knarrande ljud som uppstår när de små sandkornen pressas samman när man går på stranden.

Ett annat alternativ är att gå på en mini-expedition i den 50 000 hektar stora nationalparken. Parken har en rik och varierad natur med stor chans att se känguru, emu, wombat och myrpiggsvin.

– Parken är en labyrint av stigar och expeditionen lämpar sig för både barn och vuxna. Hitta den rutt som passar dig och upplev naturen på nära håll. Är du av den äventyrliga typen finns även möjlighet att ta en längre tur på flera dagar, säger Dahl Jespersen.

Nationalparken erbjuder begränsat antal boenden. Därför är det bäst att boka boende i förväg om du vill uppleva nationalparken på nära håll.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

ta_aus5