Pavillon CamboN
paris

Pavillon
CamboN
paris

2019 Barilla pasta world championship
10 – 11 oktober

2019 Barilla pasta
world championship
10 – 11 oktober

kapitel 1

kapitel 2

kapitel 3

kapitel 4

Japansk kock vinner
årets Pasta-VM i Paris

Världens bästa pastarätt är japansk. Vinnare av Pasta-VM 2019 i Paris blev den unge kocken Keita Yuge från Yokohama. Bland de 14 internationella deltagarna utmärkte sig Léa Marion från Oaxen i Stockholm med rätten Walk in the woods, inspirerad av skandinaviska influenser som svamp och granskott.

När den åttonde upplagan av Pasta-VM hölls i Paris 10-11 oktober var det första gången tävlingen lämnade Italien. Temat The Art of Pasta är en hyllning till konstens huvudstad, och platsen var väl vald: Pavillon Cambon med sin magnifika miljö i ett före detta bankpalats från tidigt 1900-tal. 

De 14 deltagarna representerade flera olika världsdelar. Med pasta som gemensam nämnare närmade sig de unga kockarna – från Kanada och USA i väster till Japan och Australien i öster – den kulinariska italienska nationalklenoden genom att sätta smak med sina geografiskt färgade tolkningar. 

När japanen Keita Yuge efter två dagars tävlande och tre nervpirrande delmoment sent i fredagskväll lyfte armarna mot skyn i en säker segergest var det en värdig vinnare som korats till Master of Pasta 2019 vid Barilla Pasta World Championship. 

– Det är helt underbart. Jag tror att mitt vinnarrecept var kombinationen av min respekt för den italienska matkulturen, samtidigt som jag kryddade med tydliga japanska dofter. Jag vill skapa en rätt för framtiden och ge den till nästa generation, sade Keita Yuge med sitt soligaste leende bredvid de tre andra finalisterna från Kanada, Brasilien och Schweiz.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

Smaksymbios mellan tvÅ
gastronomiska
stormakter

Rätten som ledde till seger hade sannerligen en stark signatur. ”Penne al Gorgonzola al profumo giapponese” var en perfekt avvägd symbios av årets tema – ett magiskt möte mellan de två gastronomiska stormakterna Italien och Japan. De sinnliga dofterna från sitt hemland skapade Keita Yuge med en högst personligt präglad ostronsås, toppad med sake, sansho och yuzu. 

Keita Yuge har arbetat i högklassiga krogkök från Paris till Tokyo och Osaka. Han är en van tävlingskock med särskild smak för italiensk matlagning och kom även till finalen under Pasta-VM 2017 i Barillas födelsestad Parma. 

Redan när vi mötte honom någon timme före årets tävling hade inletts på Pavillon Cambon var siktet klart kalibrerat:

– Jag är här för att vinna. Eftersom jag föll i finalen förra gången känner jag mig otroligt laddad i dag och vet vad juryn väntar sig, sade Keita Yuge som annars är kökschef på Salone 07 i Yokohama, en av Japans mest omtalade och eleganta italienska restauranger.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

SkärskadaN äventyrade Léa Marions deltagande

Betydligt mindre tävlingsvan är svenska deltagaren Léa Marion, som med sina 23 år också var yngst av alla tävlanden. Pasta-VM var faktiskt första gången hon lämnade den tryggt familjära köksmiljön på tvåstjärniga Michelin-restaurangen Oaxen på Djurgården i Stockholm för att tävla i gastronomi.  

– Men det är otroligt inspirerande att vara här och träffa kollegor från hela världen. Jag kände mig så stolt över att få representera Sverige när jag gick in här på scenen med flaggan i händerna, säger fransyskan Léa Marion där hon står vid ett av tävlingsköken och utstrålar ett enda stort lugn trots det stora mediauppbådet omkring henne.

Över vänster tumme syns ett stort plåster. Dagen innan resan till Paris arbetade hon som vanligt i köket på Oaxen, men skar sig så illa att hon var tvungen att åka till sjukhus för omplåstring.

– Jag stod bara och skar en helt vanlig romansallad. Så onödigt! Men det gör i alla fall inte ont längre. Däremot klarade ängsyran inte flygresan. Innan jag åkte iväg fick jag lite tips av Magnus (Ek, grundare och delägare till Oaxen) om hur jag mer exakt skulle planera matlagningen och hålla fokus, säger hon.

Walk in the
woods

Gran- & svampspaghetti

Ingredienser (för 4 personer)

Tillagningstid: 35 min

  • 250 gr spaghetti n.5. Barilla
  • 500 ml rapsfröolja (rapsolja) 
  • 100 gr parmesanost 
  • 100 gr pinjenötter
  • 500 gr champinjoner
  • 1 gul lök
  • 150 gr trattkantareller 
  • 50 gr torkad karljohanssvamp
  • 25 ml vit balsamvinäger 
  • 20 gr ängssyra
  • 20 gr röd oxalis
  • 300 gr grankvistar
  • 10 gr frusna granspetsar

Läs här hur du tillagar rätten!

En vacker vandring
i skogen

Rätten som Léa Marion åkte till Paris med döpte hon till ”Walk in the woods”; ett giftermål mellan syd och nord, mellan klassisk italiensk spagettitradition och tydligt årstidsfokuserade skandinaviska smaker av bland annat nyplockade trattkantareller, karljohanssvamp, granskott och ängsyra.

Léa Marion föll i första deltävlingen mot Christian Carrieri som tävlade för Förenade Arabemiraten med sin mycket latinskt kryddade rätt ”Benvenuti al Sud”. Italienaren Carrieri, till vardags kökschef på Marriott Strega i Dubai, vann slutligen med 3-2. 

Senare på kvällen var Léa åter ytterst nära att gå vidare som tävlingens wildcard, men föll på mållinjen mot den kanadensiske kocken Kshitiz Sethi och hans tydligt  italienskdoftande bidrag ”Spaghetti con le sarde”.

Att det var nära bekräftar Lorenzo Cogo, Master of Gastronomy vid Pasta-VM och även juryordförande vid de två senaste årens tävlingar. Årets ordförande i femmanna-juryn, italienske Michelinkocken Davide Oldani, syntes länge med den svenska flaggan vilandes i sina händer. Men juryn var oenig och efter många diskussioner föll valet slutligen på den kanadensiske kocken.

– De var båda vackra rätter med underbara dofter. Och det viktigaste är att kunna kombinera smakerna. Men som Master of Gastronomy är det inte min uppgift att döma, säger Lorenzo Cogo som förutom att ha utsetts till Italiens yngste Michelinkock genom tiderna också driver stjärnkrogen El Coq Restaurant i sin norditalienska hemstad Vicenza.  

Vad är din roll under tävlingen?

– Att kolla tajmningen och med hjälp av syn, hörsel och dofter hålla diskussionerna om mat levande under hela tävlingen. Och förstås att försöka läsa både kockarnas och juryns tankar. Juryn är ofta oense, vilket är ett bra tecken på hög kvalitet hos deltagarna, säger Lorenzo Cogo som själv tillhör tredje generationen kockar, mer eller mindre uppvuxen i ett krogkök. 

– Man kan väl säga att jag föddes till att bli kock, skrattar han.

MISSA INTE: Här är höjdpunkterna från Pasta-VM i Paris!

En vacker
vandring
i skogen

Rätten som Léa Marion åkte till Paris med döpte hon till ”Walk in the woods”; ett giftermål mellan syd och nord, mellan klassisk italiensk spagettitradition och tydligt årstidsfokuserade skandinaviska smaker av bland annat nyplockade trattkantareller, karljohanssvamp, granskott och ängsyra.

Léa Marion föll i första deltävlingen mot Christian Carrieri som tävlade för Förenade Arabemiraten med sin mycket latinskt kryddade rätt ”Benvenuti al Sud”. Italienaren Carrieri, till vardags kökschef på Marriott Strega i Dubai, vann slutligen med 3-2. 

Senare på kvällen var Léa åter ytterst nära att gå vidare som tävlingens wildcard, men föll på mållinjen mot den kanadensiske kocken Kshitiz Sethi och hans tydligt  italienskdoftande bidrag ”Spaghetti con le sarde”.

Att det var nära bekräftar Lorenzo Cogo, Master of Gastronomy vid Pasta-VM och även juryordförande vid de två senaste årens tävlingar. Årets ordförande i femmanna-juryn, italienske Michelinkocken Davide Oldani, syntes länge med den svenska flaggan vilandes i sina händer. Men juryn var oenig och efter många diskussioner föll valet slutligen på den kanadensiske kocken.

– De var båda vackra rätter med underbara dofter. Och det viktigaste är att kunna kombinera smakerna. Men som Master of Gastronomy är det inte min uppgift att döma, säger Lorenzo Cogo som förutom att ha utsetts till Italiens yngste Michelinkock genom tiderna också driver stjärnkrogen El Coq Restaurant i sin norditalienska hemstad Vicenza.  

Vad är din roll under tävlingen?

– Att kolla tajmningen och med hjälp av syn, hörsel och dofter hålla diskussionerna om mat levande under hela tävlingen. Och förstås att försöka läsa både kockarnas och juryns tankar. Juryn är ofta oense, vilket är ett bra tecken på hög kvalitet hos deltagarna, säger Lorenzo Cogo som själv tillhör tredje generationen kockar, mer eller mindre uppvuxen i ett krogkök. 

– Man kan väl säga att jag föddes till att bli kock, skrattar han.

MISSA INTE: Här är höjdpunkterna från Pasta-VM i Paris!

Konsten av det enkla

Rätten som Léa kvalificerade sig med är hemlig tills pasta-VM inleds nästa vecka, när 14 kockar från hela världen möts i det pampiga före detta bankpalatset Pavillon Cambon i centrala Paris. Men hon vågar åtminstone avslöja tre omistliga ting att ta med sig: kockkniven, pincetten och den lilla örtsaxen.

– Egentligen är jag ingen tävlingsmänniska, det här är faktiskt mitt första mästerskap. Det känns speciellt, eftersom det även kommer att vara en fransk deltagare bland oss kockar. Men jag är superstolt över att få representera Sverige. Jag känner mig ju redan som svensk, säger Léa Marion innan hon börjar rabbla råvaror på sin charmigt franskbrutna svenska.

Och de där namnen som bubblar upp är exakt vad en perfekt gastronomisk upplevelse kan handla om – att förvandla enkla men eleganta råvaror och göra konst av dem.

Världens bästa pastarätt är japansk. Vinnare av Pasta-VM 2019 i Paris blev den unge kocken Keita Yuge från Yokohama. Bland de 14 internationella deltagarna utmärkte sig Léa Marion från Oaxen i Stockholm med rätten Walk in the woods, inspirerad av skandinaviska influenser som svamp och granskott.

När den åttonde upplagan av Pasta-VM hölls i Paris 10-11 oktober var det första gången tävlingen lämnade Italien. Temat The Art of Pasta är en hyllning till konstens huvudstad, och platsen var väl vald: Pavillon Cambon med sin magnifika miljö i ett före detta bankpalats från tidigt 1900-tal. 

De 14 deltagarna representerade flera olika världsdelar. Med pasta som gemensam nämnare närmade sig de unga kockarna – från Kanada och USA i väster till Japan och Australien i öster – den kulinariska italienska nationalklenoden genom att sätta smak med sina geografiskt färgade tolkningar. 

När japanen Keita Yuge efter två dagars tävlande och tre nervpirrande delmoment sent i fredagskväll lyfte armarna mot skyn i en säker segergest var det en värdig vinnare som korats till Master of Pasta 2019 vid Barilla Pasta World Championship. 

– Det är helt underbart. Jag tror att mitt vinnarrecept var kombinationen av min respekt för den italienska matkulturen, samtidigt som jag kryddade med tydliga japanska dofter. Jag vill skapa en rätt för framtiden och ge den till nästa generation, sade Keita Yuge med sitt soligaste leende bredvid de tre andra finalisterna från Kanada, Brasilien och Schweiz.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

Smaksymbios mellan tvÅ
gastronomiska
stormakter

Rätten som ledde till seger hade sannerligen en stark signatur. ”Penne al Gorgonzola al profumo giapponese” var en perfekt avvägd symbios av årets tema – ett magiskt möte mellan de två gastronomiska stormakterna Italien och Japan. De sinnliga dofterna från sitt hemland skapade Keita Yuge med en högst personligt präglad ostronsås, toppad med sake, sansho och yuzu. 

Keita Yuge har arbetat i högklassiga krogkök från Paris till Tokyo och Osaka. Han är en van tävlingskock med särskild smak för italiensk matlagning och kom även till finalen under Pasta-VM 2017 i Barillas födelsestad Parma. 

Redan när vi mötte honom någon timme före årets tävling hade inletts på Pavillon Cambon var siktet klart kalibrerat:

– Jag är här för att vinna. Eftersom jag föll i finalen förra gången känner jag mig otroligt laddad i dag och vet vad juryn väntar sig, sade Keita Yuge som annars är kökschef på Salone 07 i Yokohama, en av Japans mest omtalade och eleganta italienska restauranger.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

En vacker vandring
i skogen

Rätten som Léa Marion åkte till Paris med döpte hon till ”Walk in the woods”; ett giftermål mellan syd och nord, mellan klassisk italiensk spagettitradition och tydligt årstidsfokuserade skandinaviska smaker av bland annat nyplockade trattkantareller, karljohanssvamp, granskott och ängsyra.

Léa Marion föll i första deltävlingen mot Christian Carrieri som tävlade för Förenade Arabemiraten med sin mycket latinskt kryddade rätt ”Benvenuti al Sud”. Italienaren Carrieri, till vardags kökschef på Marriott Strega i Dubai, vann slutligen med 3-2. 

Senare på kvällen var Léa åter ytterst nära att gå vidare som tävlingens wildcard, men föll på mållinjen mot den kanadensiske kocken Kshitiz Sethi och hans tydligt  italienskdoftande bidrag ”Spaghetti con le sarde”.

Att det var nära bekräftar Lorenzo Cogo, Master of Gastronomy vid Pasta-VM och även juryordförande vid de två senaste årens tävlingar. Årets ordförande i femmanna-juryn, italienske Michelinkocken Davide Oldani, syntes länge med den svenska flaggan vilandes i sina händer. Men juryn var oenig och efter många diskussioner föll valet slutligen på den kanadensiske kocken.

– De var båda vackra rätter med underbara dofter. Och det viktigaste är att kunna kombinera smakerna. Men som Master of Gastronomy är det inte min uppgift att döma, säger Lorenzo Cogo som förutom att ha utsetts till Italiens yngste Michelinkock genom tiderna också driver stjärnkrogen El Coq Restaurant i sin norditalienska hemstad Vicenza.  

Vad är din roll under tävlingen?

– Att kolla tajmningen och med hjälp av syn, hörsel och dofter hålla diskussionerna om mat levande under hela tävlingen. Och förstås att försöka läsa både kockarnas och juryns tankar. Juryn är ofta oense, vilket är ett bra tecken på hög kvalitet hos deltagarna, säger Lorenzo Cogo som själv tillhör tredje generationen kockar, mer eller mindre uppvuxen i ett krogkök. 

– Man kan väl säga att jag föddes till att bli kock, skrattar han.

MISSA INTE: Här är höjdpunkterna från Pasta-VM i Paris!

SkärskadaN äventyrade Léa Marions deltagande

Betydligt mindre tävlingsvan är svenska deltagaren Léa Marion, som med sina 23 år också var yngst av alla tävlanden. Pasta-VM var faktiskt första gången hon lämnade den tryggt familjära köksmiljön på tvåstjärniga Michelin-restaurangen Oaxen på Djurgården i Stockholm för att tävla i gastronomi.  

– Men det är otroligt inspirerande att vara här och träffa kollegor från hela världen. Jag kände mig så stolt över att få representera Sverige när jag gick in här på scenen med flaggan i händerna, säger fransyskan Léa Marion där hon står vid ett av tävlingsköken och utstrålar ett enda stort lugn trots det stora mediauppbådet omkring henne.

Över vänster tumme syns ett stort plåster. Dagen innan resan till Paris arbetade hon som vanligt i köket på Oaxen, men skar sig så illa att hon var tvungen att åka till sjukhus för omplåstring.

– Jag stod bara och skar en helt vanlig romansallad. Så onödigt! Men det gör i alla fall inte ont längre. Däremot klarade ängsyran inte flygresan. Innan jag åkte iväg fick jag lite tips av Magnus (Ek, grundare och delägare till Oaxen) om hur jag mer exakt skulle planera matlagningen och hålla fokus, säger hon.

JAPANSK KOCK VINNER ÅRETS PASTA-VM I PARIS

Foto: Diana Dontsova Diadonna

Det här är Barilla

Barilla är ett familjeföretag som drivs av de passionerade bröderna Guido, Luca och Paolo. Företaget grundades av deras farfars far, Pietro Barilla, som öppnade sitt första bageri i Parma år 1877. Idag är Barilla känt både i Italien och i världen för sin pasta, sås och bageriprodukter. Samtliga märken inom koncernen (Barilla, Mulino Bianco, Pan di Stelle, Gran Cereale, Harry’s, Pavesi, Wasa, Filiz, Yemina och Vesta, Misko, Voiello och Cucina Barilla) erbjuder välsmakande och sunda alternativ inspirerade av medelhavskosten och den italienska livsstilen.

När Pietro Barilla öppnade sin butik i Parma för 140 år sedan ville han framför allt skapa god mat. Idag har tanken omvandlats till mål: ”Good for You, Good for the Planet” speglar det dagliga

engagemanget hos företagets drygt 8000 medarbetare och en leverantörskedja som delar företagets värderingar och passion för kvalitet.

"Bra för dig" innebär att Barilla hela tiden förbättrar sina produkter, motiverar människor att föra en sund livsstil och förbättrar tillgången till mat och social inkludering.

"Bra för planeten" hyllar den hållbara leverantörskedjan, med ambitionen att minska koldioxidutsläpp och vattenkonsumtion vid tillverkningen av Barillas produkter.

LÄS MER: www.barillagroup.com

Pasta-VM gav mersmak för Léa

Under det välbesökta pastapartyt efter finalen hittar vi Davide Oldani i folkvimlet.

– Det var ett mycket starkt startfält i årets upplaga, men två av dem som kom till finalen ska vara mycket tacksamma, säger Davide Oldani lite diplomatiskt.  

Längre bort står vår svenska deltagare Léa Marion med ett glas champagne i handen och småpratar med sin nyfunna kockkompis, tyska tv-kocken Zora Klipp. Och det är ingen ledsen Léa vi möter. Snarare full av mersmak och inspiration att skapa fler spännande rätter i framtiden.

– För mig blev hela Pasta-VM en resa att minnas och lite av en nytändning, ungefär som när jag gick min kockutbildning i Provence och hade tid att skapa nya rätter. Sedan är det också härligt att vara lite utanför rutinen. Nu vill jag resa mer och möta några av de andra kockarna på hemmaplan för att se hur de arbetar. Jag hade ju inte lagat min tävlingsrätt mer än kanske fem gånger tidigare. Men vem vet, nu kommer jag nog att vilja tävla lite mer i framtiden, säger Léa Marion. 

Luca Barilla om behovet av
gemenskap

På scenen ställer sig Luca Barilla, en av de tre bröderna och delägarna i det anrika familjeföretag som föddes i Parma för snart 140 år sedan.  

– Den vackraste gåva vi kan ge för att samla och förena människor är en liten dos av lycka. Och några av de bästa och lyckligaste ögonblicken är just möjligheten att kunna samlas tillsammans runt måltiden. Vi får tid att prata med varandra, utbyta känslor och kärlek – och vi kan lösa problem. Det är kanske det enda tillfället vi har till detta under hela dagen. Därför ser jag måltiden som en förenande kraft för allt gott i livet, säger Luca Barilla. 

Måltiden och maten som en sorts demokratisk handling – det är något som vi väl alla skulle vilja skriva under på.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

Pasta-VM gav mersmak för Léa

Under det välbesökta pastapartyt efter finalen hittar vi Davide Oldani i folkvimlet.

– Det var ett mycket starkt startfält i årets upplaga, men två av dem som kom till finalen ska vara mycket tacksamma, säger Davide Oldani lite diplomatiskt.  

Längre bort står vår svenska deltagare Léa Marion med ett glas champagne i handen och småpratar med sin nyfunna kockkompis, tyska tv-kocken Zora Klipp. Och det är ingen ledsen Léa vi möter. Snarare full av mersmak och inspiration att skapa fler spännande rätter i framtiden.

– För mig blev hela Pasta-VM en resa att minnas och lite av en nytändning, ungefär som när jag gick min kockutbildning i Provence och hade tid att skapa nya rätter. Sedan är det också härligt att vara lite utanför rutinen. Nu vill jag resa mer och möta några av de andra kockarna på hemmaplan för att se hur de arbetar. Jag hade ju inte lagat min tävlingsrätt mer än kanske fem gånger tidigare. Men vem vet, nu kommer jag nog att vilja tävla lite mer i framtiden, säger Léa Marion. 

Luca Barilla om
behovet av gemenskap

På scenen ställer sig Luca Barilla, en av de tre bröderna och delägarna i det anrika familjeföretag som föddes i Parma för snart 140 år sedan.  

– Den vackraste gåva vi kan ge för att samla och förena människor är en liten dos av lycka. Och några av de bästa och lyckligaste ögonblicken är just möjligheten att kunna samlas tillsammans runt måltiden. Vi får tid att prata med varandra, utbyta känslor och kärlek – och vi kan lösa problem. Det är kanske det enda tillfället vi har till detta under hela dagen. Därför ser jag måltiden som en förenande kraft för allt gott i livet, säger Luca Barilla. 

Måltiden och maten som en sorts demokratisk handling – det är något som vi väl alla skulle vilja skriva under på.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

The Art of Pasta - årets tema på Pasta-VM.

Tillagning: Walk in the woods

Tillagning:
Walk in the woods

Till karljohanssvampen:
Blötlägg hälften av den torkade karljohanssvampen i en skål med vatten. Mixa den andra hälften till ett fint pulver.

Till buljongen:
Dela 300 g av champinjonerna grovt tillsammans med löken. Baka i ugnen i 15 minuter på 160°C. Lägg över de rostade grönsakerna i en gryta, täck dem med vatten samt tillsätt vatten från karljohanssvampen, en grankvist och låt allt reduceras till hälften. Sila och smaka av. 

Till peston:
Mixa resten av grankvistarna tillsammans med rapsfröolja i en mixer. Sila genom ett finmaskigt nät över en skål med is. Mixa pinjenötterna med parmesanen och granoljan, smaka av. 

Till det inlagda:
Rensa trattkantarellerna och salta. Koka upp 200 ml vatten med 100 ml vit balsamvinäger och häll över svampen. 

Som avslutning: 
Dela de resterande champinjonerna, pensla skivorna med granolja och vinäger. Dela den blötlagda karljohanssvampen och stek i en stekpanna. Koka spaghettin och blanda med peston. 

Uppläggning: 
Börja med att hälla en sked av den stekta karljohanssvampen i botten av tallriken. Lägg upp spaghettin. Dekorera med svampen på ena sidan av pastan. Strössla torkad svamp på toppen. Addera örter och lite av det inlagda. Servera med den varma buljongen.