Så blev Rick and Morty störst bland millennials

Den animerade serien Rick and Morty startade som en liten del av utbudet på Adult Swim, men är i dag den största tv-serien bland millennials och en hajpad succé.
Det här är berättelsen om hur den erövrade världen, vikten av en trogen skara följare – och vad som kan hända när fansen tar det lite för långt.

Rick and morty:

Hur serien blev TV-världens mest osannolika hit

Testa HBO Nordic gratis i två veckor

Den första säsongen av Rick and Morty, som nu finns på HBO Nordic, hade premiär på Adult Swim, Cartoon Networks sena programblock, den 2 december 2013.  Serien om den högintelligenta men alkoholiserade vetenskapsmannen Rick Sanchez och hans lättpåverkade barnbarn Morty startade som en knäpp twist på förhållandet mellan Doc Brown och Marty McFly i ”Tillbaka till framtiden” i skaparen Justin Roilands huvud. 

– Det är en bastardisering, en pornografisk vandalisering av något han höll kärt. Som Edward Norton säger i ”Fight Club”: Jag ville förstöra något fint”, har medskaparen Dan Harmon förklarat. 

I en mix mellan ”Tillbaka till framtiden” och ”Beavis and Butthead” med en dysfunktionell familj i botten kryddat med karaktärer som Ants in My Eyes Johnson (en man med myror i ögonen) och Krombopulos Michea (en lönnmördare som då och då köper specialbyggda vapen av Rick) blev serien snabbt ett populärkulturellt fenomen som hyllades för sin existentiella och mörka humor. 

Därför har den blivit så populär 

Även kritikerna tog till sig serien och för varje säsong växte fanskaran. Allt fler uppskattar att följa karaktärernas personliga utveckling så väl som de fullständigt absurda saker de råkar ut för. Under seriens gång har Rick bland annat stängt in sitt barnbarn i flera ”Saw”-liknande mördarrum och orsakat Mortys föräldrars skilsmässa. Han har själv försökt ta livet av sig och förvandlat sig själv till den picklade grönsaken Pickle Rick. 

När den tredje säsongen hade premiär i april 2017 var serien den största bland millennials (personer födda mellan 1981 och 1996) på samtliga plattformar och streamingtjänster och gick därmed förbi serier som ”Big Bang Theory” och  ”Modern family”. Den är också den högst rankade animerade serien på iMDb.

Men vad är då seriens recept på framgång? 

– Jag tror att mycket beror på själva upplägget med att Rick, universums smartaste person, följer sina ständiga intuitioner och drar med sitt barnbarn Morty på riskfyllda äventyr. Att de tillsammans kan göra nästan vad som helst. Kombinerar du det med den dysfunktionella familj de är där hemma, får du också in den mänskliga sidan. Upplägget med de två olika världarna är så klart spännande, men i slutet av dagen handlar det om skickligt manusarbete och var man satt ambitionerna, har Chris Parnell som gör rösten till Mortys pappa Jerry, sagt i en intervju med Filmtopp. 

Jonatan Blomberg, tv-kritiker på sajten Moviezine, har följt serien sen start och är inne lite på samma spår.
– Jag tror att den har blivit så populär dels för att den har så mycket detaljrikedom i animering och manus – men framförallt för att den är så populärkulturellt i nuet. Avsnitten är ofta parodier på andra kända filmer men framförallt är de så populärkulturellt medvetna och knyter an till saker som skaparna, och vi som tittar, minns från barndomen. Det känns som en väldigt Reddit-kompatibel serie där fansen kan nörda loss kring specifika detaljer. McDonalds-såsen var ett exempel på att de har lyckats hitta rätt populärkulturella referenser.

Hängivna fans har gett serien uppmärksamhet

Såsen ja, vi återkommer till den lite längre ner. 

Att ambitionsnivån är hög råder det inget tvivel på. Serien har släppts med stundtals väldigt långa mellanrum. 

– När skaparna väl är nöjda släpps ett nytt avsnitt och jag tror att väntetiden mellan säsongerna också kan ha bidragit en del till hypen, säger Jonatan Blomberg.

Även seriens fans (åtminstone den del av dem som i en underdrift skulle beskrivas som väldigt engagerade) får nog ses som en del i att serien har blivit så stor. 

– Alla stormar i ett vattenglas som de har skapat har så klart bidragit till uppmärksamhet. Och från början var det en liten grupp hängivna fans som skrev väldigt många tweets om serien, vilket gjorde att andra blev nyfikna och ville kolla in vad de hade missat. På så sätt sattes bollen i rullning, säger Jonatan Blomberg. 

– Men om serien hade varit dålig hade ju den stora skaran inte fortsatt att titta, så det är nog en kombination där. Det krävs hög kvalitet och att den fortsätter att vara relevant. Och att den är lättillgänglig, att den till exempel finns på HBO Nordic, gör mycket för då är det lätt att ge det en chans.

Startade uppror för en dipsås

Stormarna som refereras till är bland annat ovan nämnda sås. I ett av tredje säsongens avsnitt refereras det till en särskild dipsås med Szechuansmak som McDonalds lanserade under en kort tid i samband med filmen ”Mulan” 1998. Det dröjde inte länge förrän fansen krävde att McDonalds skulle återinföra såsen, vilket de lyssnade på. Problemet var bara att de hade tagit in för lite sås för att mätta de horder av fans som körde i flera timmar och campade utanför snabbmatskedjan i hopp om att lägga vantarna på dyrgripen. Resultatet var att de förargade fansen som blev utan sås gick till angrepp mot företaget i sociala medier, och på vissa platser fick till och med polisen kliva in för att stävja deras ilska. De som å andra sidan fick tag på en dipsås kunde tjänar stora pengar. Enligt rapporter lyckades en kvinna i Wisconsin byta ett paket mot en bil.
– Det var surrealistiskt. Förutom att hela grejen var en knasig besvikelse för alla som blev utan var det också en sinnessjuk grej som vi aldrig kunde förutse, att ett skämt i vår serie skulle leda till att ett gigantiskt multimiljardföretag skulle ta in en sås de sålde i slutet på 90-talet, har Justin Roiland sagt till Entertainment Weekly.

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic.

”Rick and Morty” fick snabbt en stor grupp lojala fans, något som serier som ”Game of Thrones”, ”Vikings” och ”Big little Lies” också har fått. 

Men vad krävs egentligen för att en serie ska föra samman folk på det sättet?

Det sägs att ”water cooler-series”, alltså serier vi står och pratar om vid vatten- eller kaffemaskinen på jobbet är på väg ut, eftersom alla vill streama serierna när det passar dem, och då kan man inte längre prata om det senaste avsnittet eftersom man inte riktigt vet var i serien andra är. Ändå finns det några få serier som lyckas med just det, att samla tittarna och bli en snackis.

– Den absolut största där var ju Game of Thrones där alla som gillade serien såg avsnittet på natten och sedan snackade om det dagen efter. Det blev en happening. Men det är bara de bäst gjorda serierna som lyckas med det idag, säger Jonatan Blomberg, tv-kritiker på Moviezine.

– Rick and Morty har den känslan fortfarande. Och generellt skulle jag säga att det bara är HBO som lyckas uppnå den typen av snack efter specifika avsnitt eftersom de släpper ett i veckan och det är något som samlar många.

Vad krävs då för att en serie ska få en sådan status? 
– Framförallt underlättar det om den är bra, men det kan också vara att den kommer rätt i tiden. Den kan räcka för att folk ska börja snacka om den. Det som är gemensamt för de här riktigt stora serierna är ju att de är väldigt bra och är ser väldigt bra ut. Det är väldigt välgjort, nästan som film.

Andra animerade serier
som har blivit klassiker

  • Simpsons
  • Southpark
  • Family Guy
  • Futurama 
  • Beavis and Butthead

Andra serier med stor fanbase

Fortsätter i 20 säsonger till?

Ett tecken på seriens enorma popularitet är att skaparna 2018 fick en beställning på 70 nya avsnitt, något som är oerhört ovanligt. De första tre säsongen och den halva fjärde säsongen går att sträcktitta på hos HBO Nordic och med start den 11 maj släpptes den andra halvan av den fjärde och sista där. Hur många säsonger det blir vet ingen i nuläget men seriens skapare har inga planer på att sluta.
– Det känns som om det här kan fortsätta för 20–30 säsonger. Vi har karaktärer som inte riktigt åldras, det är väldigt Simpsons-aktigt på det sättet. Det finns så mycket vi kan göra för att fortsätta det här framgångståget, har Justin Roiland sagt till Entertainment Weekly. 

Roiland och Harmon har redan skrivit 10 avsnitt till säsong 5 och om Justin Roiland får välja släpps ett avsnitt i månaden, enligt en intverju med Slash Film.
– Vi borde släppa ett avsnitt i månaden och göra ett stort event. Jag gillar idén att tänka utanför boxen kring hur serien levereras till massorna. Om man släpper ett i månaden lever serien hela året och det ger oss också den tiden vi behöver att göra dem så bra som möjligt. Jag säger inte att det kommer att bli så, men jag har tagit upp det tidigare.

Se samtliga säsonger av ”Rick and Morty” på HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Tävlingen är avslutad

Vinnarna är:

1:a pris: Erik Öhrner

2-10 pris: Giannella Coghlan, Johan Lindfors, Björn Schröder, Heidi Albertsen, Mattias Karapetian, Tomas Söderlund, Dennis Johansson, Ronja Olsson, Martin Nilsson

11-15 pris: Birgitta Bjuhr, Johan Johansson, Harald Fehrm, Niclas Velen, Marcus Palming

Tävling

HBO Nordics serier innehåller historier som kan öppna våra ögon för nya saker, föra oss tillsammans eller som kan få oss att se saker på ett annorlunda sätt. De tillför spänning, dramatik och skratt i vår vardag. 

Genom att svara på tre snabba frågor har du chansen att vinna en smart-TV med HBO-appen samt ett abonnemang på HBO Nordic.

Priserna du kan vinna

  • 1:a pris: Samsung 2019 55" Q950R 8K UHD Smart QLED TV (värde 39 990 kronor) + 2 månader HBO Nordic
  • 2-10:e pris: Westworld t-shirt + 2 månader HBO Nordic
  • 11-15:e pris: 2 månader HBO Nordic

Tävlingsregler

Tävlingen pågår till och med 14 juni. Anställda hos HBO Nordic eller Expressen/Dagens Nyheter får inte tävla. Vinnarna utses av en jury, meddelas via epost och presenteras på sajten. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Vouchers för två månaders provperiod. Gäller endast för nya kunder. Efter provperioden fortsätter prenumerationen på 109 SEK per månad tills den avslutas. Ingen bindningstid.

Fråga 1: I vilken miljö utspelar sig serien "Billions"
1. På en högstadieskola
X. På Wall Street
2. I Vita Huset
Fråga 2: I vilket land ligger kärnkraftverket Tjernobyl i dag?
1. Vitryssland
X. Tyskland
2. Ukraina
Fråga 3: Vilken av följande HBO-serier är animerad?
1. Rick and Morty
X. Westworld
2. Mrs America
Tack för din medverkanTävlingen arrangeras av HBO Nordic i samarbete med Bonnier News Brand Studio, en del av Bonnier News AB. Genom att klicka på "Skicka svar" och därigenom anmäler dig till tävlingen bekräftar du att du har tagit del av vår personuppgiftspolicy. Bonnier News är personuppgiftsansvarigt för de uppgifter du lämnar när du anmäler dig till tävlingen. Vi kommer endast använda uppgifterna för att administrera ditt deltagande i tävlingen, utse vinnare och hantera utskick av vinsterna.

Sagt om ”Rick and Morty”

”Det är helt omöjligt att föreställa sig hur allt faktiskt kommer att se ut när animeringen väl är klar. Oavsett hur man föreställer sig en stor actionscen på en annan planet, ett tvehövdat testikelmonster eller en utomjordisk pruttmolnsvarelse... så har min fantasi aldrig ens kommit närheten av det färdiga avsnittet.”

– Sarah Chalke, känd från ”Scrubs” som gör rösten till mamma Beth, i en intervju med Moviezine.

””Rick and Morty” är allt”

– Anthony Bourdain, världsberömd kock, TV-personlighet och författare, på Twitter.

”Jag föreställde mig inte att serien skulle bli så här stor. Jag tyckte att konceptet var väldigt coolt och jag var spänd på att få se resultatet, men du vet aldrig vad folk ska tycka. Även om det första avsnittet visade direkt hur välskriven serien är, så trodde jag snarare att den skulle fånga en viss klick. ”

– Chris Parnell, som gör rösten till pappa Jeff, i en intervju med Filmtopp.se

Gillar du Rick and Morty så kolla in de här serierna

”Westworld”

En annan serie som är aktuell med en ny säsong på HBO Nordic. Precis som ”Rick and Morty” finns en enorm detaljrikedom och det är lätt att slukas in i storyn som utspelar sig i den futuristiska fantasiparken Westworld. Där avviker en grupp androider från sina programmerares noggrant planerade skript. I rollerna ser vi bland annat Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden och Thandie Newton.

”Vikings”

Bland andra Gustaf Skarsgård spelar i den uppmärksammade serien där vi får följa vikingen Ragnar Lothbrok. Han var den första viking som trädde ut från de nordiska legenderna och hamnade i historiens blad – en man på gränsen till myt. Berättelsen tar sin början i 700-talets Skandinavien där Ragnar är en krigare och lantbrukare som drömmer om att hitta rikedomar genom att gå mot traditionen att utföra räder i öst. Samtliga säsonger finns på HBO Nordic.

”Robot Chicken”

”Rick and Morty är inte den enda serien från Adult Swim på HBO Nordic. Den Emmy-belönade serien ”Robot Chicken” är ett exempel. Serien har sedan starten 2005 lockat en rad välkända skådespelare till olika gästroller, däribland Charlize Theron, Scarlett Johanson, Burt Reynolds, Cameron Diaz och David Hasselhoff. Förutom säsong 1-9 finns också specialavsnitten ”The walking Dead”, ”Star Wars” och ”DC Comics”.

Annons - innehåll från HBO Nordic