blanchett.jpg
ruffalo1.jpg
wood.jpg

Tre serier som utmanar
ditt sätt att se på världen

Foto: HBO Nordic

Mark Ruffalo spelar dubbla roller i HBO-dramat ”I Know This Much is True”. 
För att lyckas gick han upp 15 kilo och gjorde grundlig research om schizofreni. 
Resultatet är en mörk serie som utmanar sättet att tänka kring vårt ansvar för familjen och ger en insikt i hur det är att leva med psykisk ohälsa i familjen.

I Know This Much is True:

”Vi är bundna till varandra – oavsett om vi gillar det eller inte”

Omkring 20 miljoner människor i världen lever med schizofreni, och långt fler med andra psykiska sjukdomar. Men psykisk ohälsa är utmanande att skildra på film eller i serier och blir lätt onyanserat. 

Med vissa undantag.

Mark Ruffalo har hyllats för sina insatser i kritikerrosade HBO-serien ”I Know This Much is True” som hade premiär på HBO Nordic den 11 maj. Där spelar han rollerna som tvillingbröderna Dominick och Thomas. Dominick, som också är seriens berättare, är en frånskild målare med problem att hantera sin ilska. Thomas lider av paranoid schizofreni. I den första scenen går Thomas in på ett bibliotek och hugger av sin ena hand som ett offer för att gottgöra för Operation Ökenstorm under Kuwaitkriget. När han sedan blir tvångsintagen på ett mentalsjukhus brottas Dominick med de blandade broderskänslor han har haft hela livet. 

Många misslyckade försök att göra film av boken 

Serien bygger på Wally Lambs roman med samma namn från 1998. Och det var tack vare Ruffalo det ens blev en serie. När den 900 sidor tunga boken kom ut såldes rättigheterna till filmbolaget 20th Century Fox som flera gånger misslyckades med att göra ett trovärdigt manus på under två timmar. Efter 15 år återvände rättigheterna till Lamb som av sin agent fick frågan vilken skådespelare han skulle vilja se i huvudrollen om det blev en film. 

Lamb föreslog Mark Ruffalo utan att tveka. 

– Jag hade sett hans filmer; jag visste att han skulle vara fantastisk, har Lamb sagt i en intervju med amerikansk media. 

Ruffalo fick ett exemplar av boken och tog det vidare till HBO där man arbetade fram idén om att göra det till en serie om sex avsnitt – och koden för att förvandla boken till film var knäckt. 

– Manuset sa allt jag ville säga när det gäller kärlek, löften, svårigheter med familjeåtaganden och ansvar, om maskulinitet och femininitet. Jag ville undersöka ett familjetrauma som har förts vidare, säger Ruffalo till TT.

Testa HBO Nordic gratis i två veckor

En bra serie kan roa, förskräcka och väcka eftertanke.
Vissa kan till och med förändra hur vi ser på världen.
Här är tre viktiga serier på HBO Nordic som öppnar dina ögon för nya sidor av vår spännande verklighet.

Sagt om ”I Know This Much Is True” på HBO Nordic

”Nya serien ”I know this much is true” på HBO är ett rafflande, otäckt tvillingdrama där Mark Ruffalo gör en lysande dubbelroll.” 

Dagens Nyheter

”I know this much is true” är mer än någonting annat en obarmhärtig, mödosam och nästan lite planlös – men oerhört välspelad – nedstigning i misär.
Ruffalo dominerar naturligtvis hela serien, och lär håva in nomineringar under galasäsongen, men även Rosie O'Donnell, Archie Panjabi, Juliette Lewis, John Procaccino, Michael Greyeyes och den alltid skickliga Kathryn Hahn spelar på hög nivå.”

Aftonbladet

”Att hitta Thomas personlighet var det absolut svåraste med rollen”

Men det var ingen enkel uppgift att ta sig an. För att gestalta de båda tvillingbröderna så trovärdigt som möjligt filmade de först Ruffalo som Dominick i 17 veckor. Sedan tog de en tre månader lång paus där Ruffalo ägnade sig åt att äta – och gick upp nästan 15 kilo. 

– Jag ville inte att det skulle se ut som andra tvillinghistorier där skådespelaren gör en scen och sen springer runt knuten för att slänga på sig peruk eller lösskägg och därefter återvänder, säger Ruffalo till New York Times.

Se samtliga säsonger av serierna här

Men att ändra sitt utseende var inte det enda Ruffalo gjorde för att skapa en trovärdig karaktär. Han gjorde även mycket research om och lärde känna personer med schizofreni. 

– En bra sak med YouTube och sociala medier är att du kan lära känna personer som lever med sjukdomen och som är öppna med det. Jag har kollat på gissningsvis 1000 timmar av människor som lever med schizofreni, säger Ruffalo och fortsätter: 

– Vi provade många olika versioner av Thomas, till och med under inspelningen. Jag har många gånger sett folk spela sjukdomen som en personlighet. Det är det som är fällan, och jag medger att jag också har gått i den. Att hitta Thomas personlighet var det absolut svåraste med rollen.

Rå och ärlig i sitt budskap

Men arbetet gav frukt och när han efter flera månaders isolering återvände till inspelningen visste filmteamet inte hur de skulle reagera.

– Mark var omedelbart som handen i handsken. Det var ingenting vi behövde tvinga fram, han hittade det bara. Att spela någon med psykisk sjukdom är ett stort ansvar och vi andades lättat ut eftersom det kändes ärligt och sant. Det kändes inte tillgjort, har seriens regissör Derek Cianfrance sagt till New York Times. 

Författaren Wally Lamb hade rätt, Mark Ruffalo är fantastisk i rollen och har hyllats av både kritiker och tittare. Serien öppnar våra ögon för hur det är att ha psykisk sjukdom i familjen och utmanar vårt sätt att tänka kring familjen och det ansvar vi har gentemot varandra. 

– Över åren har folk som läst min bok hört av sig, familjemedlemmar till människor med psykisk sjukdom, och sagt att boken gjorde att de inte kände sig ensamma. Att de inte var den enda personen i världen som hade de här utmaningarna eller var arga över att de hade en sjuk bror, syster, pappa eller mamma. I slutändan vill jag att min konst ska ge tröst till människor och jag hoppas att det är känslan för de som ser serien också, har Willy Lamb sagt i en intervju. 

– Serien är helt rätt i det här galna experimentet vi lever i just nu. Den är rå och ärlig och trösterik i sitt ärliga budskap: Vi är bundna till varandra oavsett om vi gillar det eller inte, säger Mark Ruffalo.

3 filmer om psykisk ohälsa

”Gökboet” (1975)

Jack Nicholson i rollen som den kriminella Randy McMurphy som för att slippa hamna i fängelse låtsas vara psykiskt sjuk för att placeras på mentalsjukhus i stället. 

”A Beautiful Mind” (2002)

Vacker skildring av nobelpristagaren John Forbes Nash liv. Han är ett matematiskt geni som utvecklar schizofreni. Filmen visar hur sjukdomen kan visa sig i en människas liv och hur det kan vara att leva med sjukdomen. 

”Fight Club (1999)

Brad Pitt möter Edward Norton i en film som visar hur det kan vara att leva med en personlighetsstörning ur den drabbade personens synvinkel och hur realistiskt något som är påhittat av hjärnan kan kännas.

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Året är 1977. Den feministiska rörelsen i USA har jobbat framgångsrikt och målinriktat, och deras arbete ser ut att löna sig – jämlikhetstillägget ERA kommer att klubbas igenom.
Men då: entré för Phyllis Schlafly, antifeministen som slängde grus i maskineriet och stoppade tillägget – som ännu inte har fogats in i USA:s grundlag.

Mrs America:

Historisk jämställdhetskamp som fortfarande är aktuell

Den historiska händelsen, som utspelade sig över flera år under 1970-talet – men också långt innan – är grunden till den hyllade och kritikerrosade serien ”Mrs America” på HBO Nordic. 

Phyllis Schlafly, skickligt spelad av Cate Blanchett, menade att feminister var manshatare och ett hot mot hemmafruarna och dess ” privilegier”. ERA-tillägget som skulle garantera lika juridiska rättigheter för alla amerikanska medborgare, oavsett kön – och som hade formulerats redan 1923 – var på väg att godkännas av kongressen med stöd av president Richard Nixon och en stor majoritet som röstade för tillägget. Men för att ett nytt tillägg ska infogas i den amerikanska konstitutionen krävs att tre fjärdedelar av delstaterna ratificerar (binder sig till) det, vilket betyder 38 av 50 delstater i USA. 

Och när Phyllis Schlafly och hennes organisation av hemmafruar i STOP ERA lyckades vända opinionen tog det stopp. När den tioåriga tidsfristen för ratificeringen löpte ut 1982 hade bara 35 delstater skrivit under. 

Sagt om ”Mrs America” på HBO Nordic

”Det är en smart berättelse om en antifeministisk ikon. Att den kommer mitt i världens coronakris är en behövlig och välkommen distraktion för tv-tittarna. Den erbjuder en uppslukande flykt in i ett verkligt förflutet, fullt av drama och närkamper och med en rad livliga karaktärer på båda sidor om konflikten.”

BBC

”Om det inte vore för att coronapandemin bokstavligen ätit upp allt syre i samtiden hade det varit svårt att föreställa sig en mer brännande relevant serie än ”Mrs America”, manusförfattaren Dahvi Wallers ambitiösa skildring av författningstillägget ERA:s långa, stökiga resa genom USA:s politiska system. Det är lysande i skildringen av den självupptagenhet som ligger och pyr under sakfrågorna”.

Svenska Dagbladet

Högaktuell diskussion om feminism

Även om ”Mrs America” handlar om en historisk händelse är den fortfarande aktuell. Inte bara för att ERA ännu inte har klubbats igenom, dock blev Virginia i januari den 38:e staten som röstade för att den amerikanska grundlagen ska utökas med ERA (även om en verklighet med ERA fortfarande ser ut att vara långt borta på grund av en mängd olika frågetecken). Men också för att serien så skickligt skildrar feminismens spretighet, komplexitet och splittring. Precis som det då fanns både olika riktningar inom feminismen och starka antifeminister i de konservativa hemmafruarna ser vi också i dag en ny våg av antifeminism.

Se samtliga säsonger av serierna här

Det finns också flera pågående diskussioner om vad feminism egentligen innebär, hur en sann feminist ska vara och det hörs starka röster från främst unga kvinnor (i Sverige bland annat från personerna bakom den uppmärksammade podcasten Della Q) som menar att det är okej att vara hemmafru, att vilja behaga en man med sitt utseende och så vidare. 

– Hemmafrutrenden som uppstod för kanske tio år sedan, främst i bloggosfären, var den första riktiga återgången till antifeminismen i konsumentkulturen på väldigt länge. ”De svenska ungdomarna vill bli hemmafruar igen”, sades det i olika mer eller mindre pålitliga undersökningar, har Sofia Ulver, docent och forskare vid Lunds universitet sagt i en intervju med Dagens Nyheter. 

Det vi ser nu, efter att det åtminstone i Sverige av många ses självklart att både kvinnor och män är feminister,  är olika tecken på en konservativ backlash. 

”Ju mer jag jobbade med serien, desto mer aktuellt blev ämnet”

Och ute i den stora världen menar Cate Blanchett, som spelar Phyllis Schlafly, att det inte har hänt så mycket sedan händelserna i ”Mrs America” utspelade sig. 

– Jag får ofta frågor om hur jag kombinerar äktenskap och karriär. Det är något man aldrig säger till män. Ju mer jag jobbade med den här serien, desto mer aktuellt blev ämnet. Det känns inte som om något har ändrats i sättet vi pratar på sedan 1971, då vår serie inleds. När vi filmade kunde jag höra diskussionerna runt mig. Vare sig vi kvinnor är hemma eller försöker jobba och samtidigt ha familj tycks det fortfarande vara upp till oss att få det att fungera. Och om vi misslyckas är det vårt ansvar, har hon sagt i en intervju med Aftonbladet. 

Därför är handlingen i ”Mrs America” fortfarande aktuell, och kan utmana sättet vi ser på både feminism och samhället vi lever i. Både för kvinnor och män. 

– Jag kan inte komma på en enda bransch där män och kvinnor med likvärdiga jobb får lika mycket betalt. Jag kan inte heller komma på en industri där maktmissbruk mellan könen inte förekommer, säger Cate Blanchett till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag hoppas att vi en dag kan nå en punkt där vi inte poängterar könet eller sexualiteten till personen vi talar om. När någon gör det känns det alltid som om det finns en agenda. Det bör handla om att vara människa.

Foto: HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Tävlingen är avslutad

Vinnarna är:

1:a pris: Erik Öhrner

2-10 pris: Giannella Coghlan, Johan Lindfors, Björn Schröder, Heidi Albertsen, Mattias Karapetian, Tomas Söderlund, Dennis Johansson, Ronja Olsson, Martin Nilsson

11-15 pris: Birgitta Bjuhr, Johan Johansson, Harald Fehrm, Niclas Velen, Marcus Palming

Tävling

HBO Nordics serier innehåller historier som kan öppna våra ögon för nya saker, föra oss tillsammans eller som kan få oss att se saker på ett annorlunda sätt. De tillför spänning, dramatik och skratt i vår vardag. 

Genom att svara på tre snabba frågor har du chansen att vinna en smart-TV med HBO-appen samt ett abonnemang på HBO Nordic.

Priserna du kan vinna

  • 1:a pris: Samsung 2019 55" Q950R 8K UHD Smart QLED TV (värde 39 990 kronor) + 2 månader HBO Nordic
  • 2-10:e pris: Westworld t-shirt + 2 månader HBO Nordic
  • 11-15:e pris: 2 månader HBO Nordic

Tävlingsregler

Tävlingen pågår till och med 14 juni. Anställda hos HBO Nordic eller Expressen/Dagens Nyheter får inte tävla. Vinnarna utses av en jury, meddelas via epost och presenteras på sajten. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Vouchers för två månaders provperiod. Gäller endast för nya kunder. Efter provperioden fortsätter prenumerationen på 109 SEK per månad tills den avslutas. Ingen bindningstid.

Fråga 1: I vilken miljö utspelar sig serien "Billions"
1. På en högstadieskola
X. På Wall Street
2. I Vita Huset
Fråga 2: I vilket land ligger kärnkraftverket Tjernobyl i dag?
1. Vitryssland
X. Tyskland
2. Ukraina
Fråga 3: Vilken av följande HBO-serier är animerad?
1. Rick and Morty
X. Westworld
2. Mrs America
Tack för din medverkanTävlingen arrangeras av HBO Nordic i samarbete med Bonnier News Brand Studio, en del av Bonnier News AB. Genom att klicka på "Skicka svar" och därigenom anmäler dig till tävlingen bekräftar du att du har tagit del av vår personuppgiftspolicy. Bonnier News är personuppgiftsansvarigt för de uppgifter du lämnar när du anmäler dig till tävlingen. Vi kommer endast använda uppgifterna för att administrera ditt deltagande i tävlingen, utse vinnare och hantera utskick av vinsterna.

Även om maskinerna i HBO-serien ”Westworld” just nu ligger långt från verkligheten väcker de tankar om framtiden med artificiell intelligens.
Var går till exempel gränsen för vad som är okej att göra med en robot men inte med en människa? Och vad händer när robotarna får ett medvetande likt vårt?
– Ett av seriens teman är att det inte riktigt går att skilja på maskin och människa, och där tror jag att vi kommer att vara inom en inte allt för avlägsen framtid, säger futuristen Martin Ford till Vulture.

Westworld:

Hur nära är vi robotar med mänskligt medvetande?

Den amerikanska science fiction-serien ”Westworld” har kittlat vårt medvetande på HBO Nordic sedan 2016 när den första säsongen hade premiär. Den tredje säsongen började sändas i mars och har beskrivits som ”skrämmande aktuell” med sin bild av en framtid som både känns långt borta och kittlande nära. 

För dig som har missat serien utspelar den sig i en framtida nöjespark där de allra rikaste av de rika kan vältra sig i överdåd och lyx. Allt utspelar sig i vilda västern där samtliga värdar är androider – konstgjorda människor som är så naturtrogna att det är omöjligt att se skillnad på dem och riktiga människor. I parken är allt tillåtet och det går att leva ut de mest mörka och extrema drömmar – som till exempel att ha sex med ett helt gäng värdar och sedan skjuta dem i småbitar, bara för att det är kul. 

Efter hand utvecklar dock robotarna gradvis en egen vilja. Det är något som har varit ett grepp inom science fiction-genren länge med filmer som Blade Runner och varför inte den svenska tv-serien ”Äkta människor” där hubotarna började spåra ur. Ända sedan vi människor upptäckte de fantastiska möjligheterna med artificiell intelligens har också rädslan för vad som kan hända om AI:n blir för intelligent, för mänsklig funnits. Mars-entusiasten och Tesla-grundaren Elon Musk tillber båda sidor genom att dels utveckla självkörande bilar och dels twittra att AI är ”potentiellt farligare än kärnvapen”. 

Skrämmande aktuellt

Och det är det som gör Westworld så aktuell, att vi är mitt i en tid där diskussionen om artificiell intelligens är riktigt intressant.

– Vi har helt klart träffat en nerv. Bra science fiction tycks alltid vara grundad i någon form av verklighet. Jonathan och Lisa (seriens manusförfattare) har sån koll på vår relation till teknologi och data och vad som gör oss mänskliga i den relationen. Serien passar bra för underhållning men också för att lära oss om oss själva, om världen runt om oss och för att få oss att ställa frågor som vi kanske inte ställt förut,  har Evan Rachel Wood som spelar Dolores Abernathy i serien sagt till Aftonbladet. 

Linjen mellan människa och maskin suddas ut

Och experterna tror att vi i framtiden kommer att se AI och robotar som ligger väldigt nära de i ”Westworld”. Futuristen Martin Ford, författare till ”Rise of the Robots” tror att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att ha robotar som vi knappt kan skilja från människor. 

– Det kommer dock inte att vara fysiska robotar, utan mer virtuell interaktion som med en chatbot eller en VR-värld. Och det ser vi väl till viss del redan i dag. I Kina finns det redan en väldigt populär chatbot som folk tillbringar timmar att prata med, och det kommer vi se mer av. Linjen mellan vad som är människa och vad som är maskin kommer att suddas ut ytterligare, säger han till Vulture.

Han tror också att vi går mer mot att göra AI så människolik som möjligt, med mänskligt medvetande. 

– En del hävdar att en självmedveten maskin inte är något som är möjligt, men jag håller inte med om det. Enligt mig är människans hjärna i grunden en biologisk maskin och om vi kan bygga en maskin i silikon eller något annat material har jag svårt att se att den inte skulle kunna få ett medvetande. Jag tror att vi så småningom kan ha maskiner som är både intelligenta, kanske superintelligenta, och medvetna. Och då kommer det att bli väldigt oförutsägbart. Det är svårt att se hur det kommer att spela ut.

Med den tredje säsongen av ”Westworld” står Big data, gigantiska globala företag, övervakning, missbruk av sociala medier och dolda algoritmer i centrum, vilket gör serien än mer relevant och ger upphov till fler frågor. Har människan någon fri vilja, eller är det bara som vi tror? Och vad skiljer en högt utvecklad artificiellt intelligent person från en ”riktig” människa? 

Se samtliga säsonger av serierna här

Sagt om ”Westworld” säsong 3

”Vi får se ett kallt och härligt cyniskt skådespel som är förklätt till ett olösligt (?) pussel. Inte alltid lika lättsmält, men starkt beroendeframkallande och nästan förföriskt hypnotiserande. Westworld har dessutom lyckats med något som få TV-serier gör: att förnya konceptet och berättelsen från säsong till säsong – den här vändan möjligtvis lite för långt i konventionell riktning, men mycket hellre det än att ”trampa vatten” i säsong efter säsong.”

Ljud och bild

”Fortsatt är ”Westworld” en kall, härdad och befriande konsekvent humorlös serie, och de delar av de nya avsnitten som utspelar sig San Fransisco med omnejd presenteras visuellt som en mix av ”Blade Runner” och valfri film av Michael Mann. Självklart inget fel på det, och precis som tidigare är ”Westworld” fylld av bilder och symboler som lyfter seriens bibliska tematik om kungadömen och härskare som troligtvis kommer falla.”

Expressen

Foto: HBO Nordic

Gillar du de här tre serierna? Spana då också in de här!

”Euphoria”

Precis som ”I Know This Much is True” innehåller ”Euphoria” skildringar av psykisk ohälsa. Men den omtalade serien, med en mängd unga superstjärnor i rollerna, är främst en dynamisk och hyllad dramaserie om en grupp high school-elever som tar sig fram i ett minfält av droger, sex, identitet, trauma, sociala medier, kärlek och vänskap i dagens allt mer instabila värld. Hela den första säsongen finns att se på HBO Nordic.

”The Handmaid's Tale”

Trots att Margaret Atwood skrev sin bok med samma namn 1985 har många som sett den rosade och prisade serien inte kunnat låta bli att dra paralleller till dagens värld. Hur mycket av hennes dystopiska framtidsvision kommer att bli verklighet? För den som har missat serien eller vill se om den finns samtliga säsonger att strömma på HBO Nordic. Vi andra väntar ivrigt på besked om när den fjärde säsongen får premiär, efter att inspelningarna i mars sköts upp på grund av coronaviruset.

”Devs”

Ännu en serie som känns skrämmande verklig är miniserien ”Devs” vars första säsong går att se på HBO Nordic. Där får vi följa den unga mjukvaruingenjören Lily Chan som utreder den hemlighetsfulla utvecklingsavdelningen hos sin arbetsgivare: ett toppmodernt Silicon Valley-baserat teknikföretag, eftersom hon tror att de ligger bakom mordet på hennes pojkvän.

Annons - innehåll från HBO Nordic