Hela denna avdelning är en annons

Reportage:

Världens största
kryssningsfartyg
intar Karibien

Världens största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, gör sin första säsong i Karibien i vinter.
Följ med ombord och få en överblick över vad som ingår i drömkryssningen på 7 dagar: från maten och hytterna till nöjen, bad och upplevelsen av tre resmål i tre länder – Haiti, Jamaica och Mexiko.

Dag 1

Välkommen ombord
på en flytande stad
– med 7 stadsdelar

Kryssningen börjar och slutar i Fort Lauderdale, Florida. Silhuetten av världens största kryssningsfartyg som tornar upp sig i hamnen kan få vem som helst att tappa andan.
Föreställ dig att Eiffeltornet tippar och lägger sig horisontellt – fartyget Harmony of the Seas är 38 meter längre. Vikt: 227 000 ton.

I aktern vindlar två violetta rutschbanor från soldäck 45 meter ovanför vattenytan och ner – längs 10 våningar! Totalt har fartyget 18 våningar vars balkonger och fönster glittrar i solen.

Fartyget avgår 16.30 men redan på förmiddagen kan man checka in. Från då du lämnar ditt bagage på kajen dröjer det vanligen bara cirka 15-30 minuter innan du är ombord och kan börja titta runt, ta ett dopp i en av poolerna eller varför inte njuta av en lunch. Klockan 13 får man tillgång till sin hytt.

Harmony of the Seas är världens största kryssningsfartyg.

3 tips:
• Packa badkläder i handbagaget. Du kan få vänta några timmar på ditt bagage.
• Missa inte feststämningen på pooldäck när fartyget startar. Ett band spelar, fartyget tutar och du har en milsvid utsikt över Florida.
• Många passar på att nu planera kryssningen genom att boka in restaurangbesök, shower, utflykter, barnpassning – det gör du enkelt via appen Royal IQ.

Dags att se sig om
– följ med på en rundvandring till fartygets 7 stadsdelar

1 Royal Promenade – myllrande citykänsla
Promenadgatan som tar emot dig när du går ombord – med tax free-butiker, restauranger, pubar och underhållning. I ”robot-baren” beställer du på en Ipad – och en robot blandar din dryck. Här kan man glömma att man är på ett fartyg och inte i en riktig stad.

2 Central Park – lummig oas
12 000 träd och andra växter ger atmosfär åt den 100 meter långa parken – inspirerad av New Yorks största grönområde – mitt i fartyget. Restauranger med uteserveringar, butiker och ett kafé ramar in parken. En plats för promenader, shopping, avslappnade måltider och kaféhäng.

3. Pool- och sportdäck – bad och aktiviteter
På däck 16 – närmast solen – hittar du tre vattenrutschkanor och fyra pooler i olika storlekar, bland annat en sportpool där det är populärt att simma om morgnarna. Runt huvudpoolen kan du slappna av i en solstol och i ett fantasifullt vattenland trivs barnen. Ett lugnare – delvis inglasat – område med en bubbelpool samt en frukost- och lunchbistro är bara för vuxna.

image

För dig som gillar att röra dig: En klättervägg kan ta dig 12 meter över däck. Du kan också spela minigolf, basket, åka med en zipline eller ge dig ut på en joggingtur – utomhuslöparbanan sträcker sig runt hela fartyget.

Den som vill ha en riktigt vass adrenalinkick ska åka ner i en av de två parallella hisnande rutschbanorna, The Ultimate Abyss, som tar dig från däck 16 till 6 där du, omtumlad, kliver ut på promenadstråket Boardwalk. Vågar du åka nerför 10 våningar? Kolla här!

Surfsugen? Prova Flowrider där du balanserar på en bräda medan 130 000 liter vatten i minuten forsar under dig.

4 Boardwalk – promenadstråk och högtflygande underhållning
Promenaden längst bak på fartyget är inspirerad av en gammeldags, brittisk strandpromenad. En klassisk handmålad karusell skapar tivolikänsla. Här kan du flanera, äta en varmkorv och kvällstid slå dig ner i Aquateatern som – med havet och himlen som fond – bjuder på shower med akrobatiska hopp från 25 meter.

5 Entertainment Place – glädje och dramatik för alla
På 4:e däck – med den pampiga huvudteatern i fören – är mycket av underhållningen samlad: från Broadwaymusikalen ”Grease” till spektakulära isshower. Här finns också en jazzklubb, stand up comedy, en nattklubb och en dansklubb med livemusik, ett kasino och en biograf.

6 Spa & Fitness – stärkande för kropp och själ
Ett av världens största flytande spa och ett välutrustat gym hittar du längst fram på däck 6. Träna puls och styrka med utsikt över havet eller relaxa på spa-avdelningen som lockar med allt från massage och ansiktsbehandlingar till akupunktur och manikyr. Ett hälsokafé dukar upp färska frukter, nyttiga wraps och smoothies. (Gymmet och kaféet ingår i kryssningsbiljetten, men behandlingar och inträde på spa:et kostar extra.)

7 Youth Zone – för barn och unga
Barn- och ungdomsklubbarna Adventure Oceans har aktiviteter anpassade för allt från 7-månaders bebisar till 17-åringar – från pyssel och piratparader, via spökboll och talangjakter till vetenskapliga experiment och poolpartyn. Tonåringarna har ett eget område, teen zone, med eget disko.

Det är svårt att föreställa sig innan man går ombord – men nu börjar du antagligen inse hur mycket som faktiskt ingår i kryssningsbiljetten: Alla måltider och aktiviteter, all sport och underhållning, room service, barnpassning…
Och så upplevelsen av tre resmål i tre olika länder – Haiti, Jamaica och Mexiko.

En guide genom världens största kryssningsfartyg

Vad är det då som kostar extra, som INTE ingår i kryssningsbiljetten?
Dryck. Att gå på spa. Att äta på en specialrestaurang. Utflykter på resmålen i land. Extra snabbt internet via en satellit som följer fartyget. Och shopping, förstås.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

DAG 2

Från avkoppling till äventyr – här finns något för alla

Du vaknar i en av fartygets 2 744 hytter. Det finns ett 40-tal olika hyttsorter – från lyxsviter på 142 kvadrat med paradbalkonger till insideshytter utan fönster.

De flesta hytter har en egen balkong – men även många insideshytter har havsutsikt, en virtuell sådan. På en av väggarna ser du från golv till tak den utsikt du skulle ha sett om inte väggen vore i vägen – tack vare modern bildskärmsteknik.
Det finns också hytter med balkong eller fönster mot promenadstråket Boardwalk eller grönskan i Central Park.

Ta hjälp när du bokar resan av WonderCruises för att hitta den hytt som passar just er. Ofta behöver det inte skilja så mycket i pris mellan en insideshytt och en med balkong mot havet.

Kom ihåg att ni har gratis room-service. Beställ frukosten kvällen innan och njut av den på balkongen medan fartyget vaknar.

Precis som på en semesterort med tillgång till sport, shopping, sol, bad och rekreation finns det något för alla på fartyget, oavsett ålder eller intressen.

Större resesällskap – och sällskap med tre generationer – brukar skingras under dagarna för att sammanstråla till kvällens middag och underhållning.
Familjer med barn i olika åldrar kan njuta av lyxen att alla barn har kul – samtidigt.

• De mindre barnen brukar trivas i poolområdets vattenland med sprutande gejsrar, vattenfall och roliga figurer. På samma däck finns barnklubbarna med utbildad personal som ordnar sångstunder, skattjakter med mera. Shrek, Kung Fu Panda och andra figurer från Dreamworks produktioner dyker upp här och där på fartyget.

Kolla här vad barnen kan göra!

• Äldre barn varvar gärna poolhäng och vattenrutschkanor med att samlas kring sportaktiviteterna eller i tonåringarnas egen zon. De kan spela volleyboll, basket, dansa, åka inlines, sjunga karaoke, vara med på film- eller grillkväll och mycket mera.

Vuxna som söker lugn och ro kan dra sig tillbaka till vuxenzonen på pooldäck eller till spa-avdelningen, träna på gymmet, promenera eller jogga längs fartygets löparbana.
Det finns också ett bibliotek, ett internetkafé och ett kapell.

Trots att fartyget rymmer över 5000 gäster känns det inte trångt. Och servicen är imponerande, vilket förklaras av att det går 1 personal per 3 gäster ombord.
Par med barn som vill avsluta kvällen på tu man hand kan välja barnpassning, som är gratis och kan bokas in för barn från 3 år och fram till midnatt.

Tips
• Två av fartygets tio bubbelpooler hänger fria som fågelbon – kryp ner där och upplev den svindlande utsikten ihop med känslan av att sväva ovanför havet.
• Vyn från skybaren ovanför pooldäck i solnedgången.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

image

DAG 3

10 timmar på Haiti

Vid 8-tiden på morgonen ankrar fartyget vid Labadee, Haiti. Nu har ni tio timmar på er att utforska denna halvö som sträcker sig ut från Haitis kuperade och tropiskt gröna kustlinje.

Labadee är Royal Caribbeans privata halvö – den perfekta platsen för dig som vill sola på stranden och simma runt i det kristallklara vattnet. Landtungan ramas in av fem stränder med vit pudersand, alla på gångavstånd från fartyget. Till en av stränderna hör en av Karibiens största vattenparker.

Ni kan gå tillbaka till fartyget och luncha ombord – eller äta på stranden: Några av kockarna från fartyget lagar till en barbecue på tre-fyra platser på halvön.

Den som är sugen på ett äventyr kan åka världens längsta zipline – 850 meter – över vatten, Dragon’s Breath Flightline. Fastspänd i en sele kopplad till en lina känns det verkligen som att flyga över Labadee.
Vill du se mer av Haiti? Med Waverunner Experience åker du i en Jetski längs Haitis kustlinje under en timme. Färdledaren stannar med jämna mellanrum och berättar om områdets historia och vardagen på Haiti. Om du vill kan du hoppa av Jetskin och ta ett dopp.På Labadees marknad hittar du lokalproducerat hantverk.

Klockan 17 avgår fartyget, och kör vidare västerut mot Jamaica.
Efter en lång dag med sand mellan tårna kan det vara skönt att dra sig tillbaka i hytten, duscha och byta om till middagen.
Några av kvällarna har klädkoden ”formell”, vilket innebär kavaj och proper klädsel till middagen – men detta är frivilligt. Till exempel på den stora bufférestaurangen Windjammer (ingår i kryssningsbiljetten) är klädseln fri även en sådan kväll.

Fartyget myllrar av underhållning. Liveband spelar och akrobater uppträder.
Den som vill kan också njuta av sex olika förstklassiga föreställningar med professionella artister under kryssningsveckan – två musikaler, två akrobatshower och två isshower.
Kolla in menyn och planera din vecka efter smak. Alla föreställningar ingår i kryssningsbiljetten.

Ta en rundvandring på Harmony of the Seas. Se filmen och se dig omkring med hjälp av filmens 360-lösning.

Huvudteatern
• Grease. Fullskalig Broadwayuppsättning av kultmusikalen med 25 personer i ensemblen och levande orkester. Räkna med rockabillyfrisyrer, swingkjolar och hits i sann 50-talsanda.
• Columbus – The Musical. Nyskriven familjemusikal om Christopher Columbus otursföljda kusin, utspelar sig i Karibien

Aquateatern
• The Fine Line. Spektakulär show med högtflygande akrobatik och stunts.
• Hideaway Heist. Akrobatisk dykshow som samtidigt är en deckarkomedi om en flott semesterort på 1950-talet.

Isbanan
• 1887. Isshow som startar i 1800-talets Paris och är inspirerad av författaren Jules Verne. Kostymer, scenografi samt video-, foto- och ljus-projektioner skapar en magisk tidsresa.
• Iskate Showcase. Isshow till populärmusik med läckra tekniska ljuseffekter.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

DAG 4

9 timmar på Jamaica

Välkommen till en ny värld – reggaeön Jamaica! Vid 10.30 glider båten in till hamnen i Falmouth.
Förutom sin musik bjuder Jamaica på en gästvänlig befolkning, kritvita stränder och innerlig grönska. På ön frodas 3 800 olika blommande växter och 200 sorters fåglar varav minst 25 bara lever just här – till exempel kolibrin som är Jamaicas nationalfågel.

Vill du ha en dag i sanden väntar en av Jamaicas bästa stränder, Time N´Place Beach.
Du kan också göra en utflykt till Martha Brae River eller Dunn´s River falls som båda tar dig riktigt nära Jamaicas tropiska natur.

Martha Brae River – Jamaicas svar på en venetiansk gondoltur. Du åker på en bambuflotte i fem kilometer genom tät och sagolik grönska. Din ”kapten” som paddlar berättar kanske om djuren och livet längs floden – och legenden om häxan Martha Brae.

Dunn’s River falls – brukar beskrivas som ”naturens eget spa”. Fallet är över 180 meter brett, format som en enorm stentrappa och mynnar i havet vid en strand. Omgiven av regnskog, orkidéer och palmer kan du klättra uppför klipporna och bada i någon av de naturliga bassängerna, och stanna vid ett ”kaskadfall” vars vatten masserar dina axlar.

Fartyget avgår klockan 19. Jamaicas rytmer har kanske gjort dig danssugen? I Dazzles i The Entertainment Place spelar ett liveband varje kväll upp till dans på ett stort dansgolv.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

image

DAG 5

Maten – en resa i sig

Efter alla intryck och upplevelser på Haiti och Jamaica kan du se fram emot en heldag ombord på fartyget. Kanske en passande dag att läsa en bok i en solstol vid poolen, och sedan njuta av en musikal i solnedgången?

Nu har du sannolikt hittat din favoritfrukost och fått koll på restaurangerna – dags att prova något nytt?
Du kan äta lyxigt gott och varierat hela veckan på de restauranger som ingår i kryssningsbiljetten. Här är dessa:

Huvudrestaurangen, som är tre våningar hög och till middagen serverar en fem rätters-meny, olika varje kväll. Här kan du också äta frukost och lunch. Till middagen kan du och ert sällskap välja ”fast sittning” vid samma bord, tid och med samma kypare och servitörer varje kväll – eller välja ”fri sittning” då ni slår er ner var och när ni vill.
• Bufférestaurangen Windjammer med rätter från hela världen. Serverar frukost, lunch och middag.
Sorrento´s Pizza – italiensk restaurang.
Solarium Bistro Buffet – frukost- och lunchbistro på pooldäck i området bara för vuxna.
Dessutom finns ett hälsokafé vid gymmet, ett kafé utomhus med typiska barnrätter, ett ställe med korv av alla slag plus ytterligare två kaféer med matiga rätter.

Bland restaurangerna som kostar extra…
• för finsmakaren: 150 Central Park – New York-inspirerad och fartygets lyxigaste restaurang.
• för den som älskar amerikanska hamburgare: Johnny Rockets.
• för den som vill uppleva något extra: Wonderland – restaurang med sagotema där de fantasifulla rätterna ger tydlig ”Alice i Underlandet-känsla”. Vad sägs om en chokladdessert som förvandlar sig till något annat när kyparen ringlar sås över. Eller en varm huvudrätt som ser ut som en bit du grävt upp ur trädgårdslandet – med jord, gräs och rotfrukter som sticker upp ur rätten.

Restaurangen ombord med magisk mat

Kvällsmat på balkongen – eller frukost på sängen? Från klockan 05 i gryningen till midnatt har ni fri room-service.

2 smarta tips som ger extra matro:
• Ät lunch på huvudrestaurangen (serverar lunch alla dagar till havs) i stället för på bufférestaurangen där de flesta lunchar.
• Njut av din frukost på kaféet i Central Park.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

image

DAG 6

11 timmar i Mexiko

Vakna upp i ännu ett nytt land – Mexiko. Vid 08-tiden är ni framme vid den mexikanska ön Cozumel som är känd för att omringas av Karibiens allra blåaste och klaraste vatten.

Känn för tredje gången på en vecka lyxen av att kliva rakt ner på stranden på ett resmål – utan packningen, som ligger i tryggt förvar i hytten. Du slipper släpa väskor, köa och vänta i terminaler – vilket brukar ingå när man besöker ett nytt land.

Mängder av tropiska fiskar samt även havssköldpaddor, delfiner och rockor lever vid öns världsberömda korallrev, som är Nord- och Sydamerikas största. Passa på att dyka och snorkla! Chankanaab National Park är optimalt för dig som vill tillbringa en dag på stranden – oavsett om du vill sola eller snorkla, eller ströva runt i den botaniska parken.

Historiskt intresserad? En utflykt går över sundet till Tulum på det mexikanska fastlandet. Staden är en arkeologisk kvarleva från landets Mayaindian-period med spännande tempel och byggnader.

Öns huvudort San Miquel har bra shopping till låga priser på allt från smycken till elektronik.
Först klockan 19 avgår fartyget, så det finns gott om tid att kombinera bad och shopping.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

DAG 7

Sista dagen ombord – sedan väntar Florida

Passa på att njuta och roa dig till max – och att tanka ljus och värme på soldäck.

I morgon vaknar du i Fort Lauderdale, Florida, och kryssningen är slut.
Många kombinerar kryssningen med en vecka i Florida, som är allra solsäkrast under vår svenska vinter. WonderCruises erbjuder sådana kombinationsresor.
Du kan förstås också köpa enbart kryssningen av WonderCruises – eller en praktisk paketresa där flygresorna samt en hotellnatt i Florida ingår ihop med kryssningen.
• Kryssningar finns för ca 1000:- natten inklusive boende, alla måltider ombord, underhållning, aktiviteter och flera resmål.

Upplev Karibien med världens största kryssingsfartyg – läs mer här.

x

x