chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Airtours

UPPTÄCK GREKLAND

FRÅN LANDETS ALLRA BÄSTA SIDOR

Den lugna delen av den stora ön. Den underbart vackra ön. Eller en pärla på fastlandet. Grekland erbjuder extra allt för alla sol- och badresenärer med höga krav. Häng med på en liten odyssé – som tar sin början på land.

Bussen skumpar fram från flygplatsen. Plötsligt ser det ut som om bergen delar sig och en spricka syns. Där, på andra sidan, väntar Parga – en charmigt romantisk kuststad på det grekiska fastlandet.
Vi befinner oss i nordvästra Grekland invid Joniska havet. Tvärs över det klara vattnet ligger södra Italiens kust.

Ett stilla liv. I undersköna Parga släpar sig dagarna fram i maklig takt.

Sett från havet påminner Parga om en grekisk amfiteater. Torget och hamnen kantas av butiker, restauranger och kaféer. De pastellfärgade husen klättrar uppför ett berg vars klippor störtar rakt ner i det turkosblå havet. På andra sidan berget ligger den kilometerlånga grovkorniga sandstranden Valtos. Längs kajen flanerar bybor och turister sida vid sida – och Parga är faktiskt ett attraktivt resmål även för grekerna själva.

Hit kommer inga stora kryssningsfartyg med turister som väller av på förmiddagen och som försvinner lika fort när eftermiddagen går mot kväll. Här finns inte några dygnet-runt-öppna 7-Elevenbutiker, inga internationella snabbmatskedjor eller nattöppna klubbar med dunkande musik.

LÄS MER: Mer information om resor till Parga

Till Parga kommer man för att ha det lugnt och skönt – och för att ta del av det grekiska vardagslivet så gott det går. Det tar någon timme att promenera runt i den lilla staden – och redan efter några dagar nickar man igenkännande mot invånarna som är så artiga mot alla.

”Tiden släpar sig långsamt fram i skuggan efter lunch och stress är ett okvädningsord”

Det räcker med att halvt dygn i Parga för att ha varvat ner – och ytterligare ett halvt för att vara helt inne i den där härliga semesterlunken. Tiden släpar sig långsamt fram i skuggan efter lunch och stress är ett okvädningsord. Egentligen är Parga en by snarare än en stad och tur är kanske det, ty de vindlande gränderna är lätta att gå vilse i. Inte minst eftersom de prunkande balkongerna med sina klätterväxter och pelargoner är så förvillande lika. Dofterna av jasmin, lavendel och cypress blandas med oset från tavernornas grillade souvlakispett.

När solen har sjunkit ner i Joniska havet bildar cikadornas gnissel en kuliss över torg och gränder. Det dukas upp på serveringarna i hamnen. Visst finns det inkastare även här, men de är resonabla och inte alls så påträngande som på vissa andra turistorter. Katterna stryker runt borden i hopp om att någon fiskbit ska ramla ner till dem. För fisk bör ätas här. Bara någon timme efter att fiskebåten kommit in till land efter sitt dagsverke kan man få sin grillade och lätt kryddade Red Mule på tallriken.

”Parga känns som en väl bevarad hemlighet”
”Men redan sedan medeltiden har staden, som i dag har cirka 3 000 fasta invånare, fått besökare”
Romantiska gränder. När solen står som högst är en stol i skuggan efterlängtad.

Parga känns som en väl bevarad hemlighet och nämns sällan i samma sammanhang som de mer kända, grekiska turistmålen. Men redan sedan medeltiden har staden, som i dag har cirka 3 000 fasta invånare, fått besökare. Först kom de från Venedig med sina skepp och kanoner – senare har fransmän, ryssar, britter och turkar varit här och härjat och styrt. Nu är det mest vänligt inställda skandinaver och greker som gästar, och småskaligheten med familjeägda hotell i stället för större komplex är något som tilltalar många.

Sevärdheterna – eller de där ”måstena” – är befriande få: Olivoljemuseet kan besökas, likaså den venetianska borgen som spanar ut över Parga från bergstoppen. En dagsutflykt med båt till småöarna Paxos och Antipaxos (där Den blå lagunen spelades in) är också att rekommendera.

Vid en veckas vistelse går det att variera stränder varje dag; det finns två små inne i Parga och några större en bit utanför. Vissa erbjuder sandstrand, andra klippbad.

LÄS MER: Se Airtours bästa erbjudanden till Parga

När kyparen Spiros dukar av arbetspassets sista tallrikar från en av tavernorna i hamnen håller de envisa cikadorna fortfarande på. Familjerna har gått hem för längesen, kvar sitter bara några par. De mätta katterna har dragit sig tillbaka. Några mopeder knattrar i den varma kvällen som håller på att övergå i natt, ett rop studsar i en gränd, något glas klirrar från en balkong. En stjärna lyser starkt bortåt Samarkand och kastar lite ljus i det ljuva, ljumma havet. Det är dags för Parga att sova några timmar. Det väntar en ny slö dag i morgon.

Östra Kreta

”Vänlighet behöver man aldrig ångra”, lyder ett grekiskt ordspråk, och det tycks som om många kretensare har bestämt sig för att leva upp till det. Annars vore det lätt att tro att en ö som är så förknippad med turism som Kreta skulle ha en befolkning som är trött på alla tillfälliga besökare. Men så är det inte.

Många svenskar har redan semestrat på Kreta, men långtifrån alla har besökt öns östra delar som nu börjar bli ett allt mer populärt resmål. Och varför inte passa på, innan alla andra har gjort det?

Det är nämligen en skattkista som är fylld till bredden av kulturella arv, vackra stränder och sagolik natur. Om exempelvis Parga är ett resmål för total rekreation, så kan östra Kreta erbjuda en lite mer aktiv semester. Med en hyrbil går det att uppleva den storslagna naturen, med en cykel de fantastiska stränderna – och det finns vandringsleder med vidunderliga utsiktsplatser och miljöer.

 

 

 

 

”Här är maten tillagad precis så som kretensarna själva vill ha den – och maten på just östra Kreta är särskilt god”
Det stora ön har fortfarande en del platser som inte är utforskade av alla.

Kretas huvudstad heter Heraklion och det är här man landar. Det är Greklands fjärde största stad med sina 160 000 fasta invånare, och här finns både shopping och nattliv för den som önskar. Eftersom Heraklion inte ligger direkt vid kusten är det ingen turiststad, varför den verkligen erbjuder en smak av ”äkta” Grekland. Här är maten tillagad precis så som kretensarna själva vill ha den – och maten på just östra Kreta är särskilt god.

LÄS MER: Mer information om resor till Östra Kreta

Detta är nämligen en bergig del av ön och uppåt topparna är luften både sval och syrerik. Det gör östra Kreta till en av Europas mest fertila zoner för grönsaksodling. Produktionen sker ofta småskaligt och ekologiskt. Tomatplantorna, zucchiniblommorna, gurkorna och salladshuvudena är precis så goda som de ser ut – om inte ännu godare.

”Östra Kreta – En skattkista som är fylld till bredden av kulturella arv, vackra stränder och sagolik natur”
Sen eftermiddag med Medelhavet som fond, några timmar på en terrass i väntan på kvällens middag.

Och om egypterna är stolta över sina pyramider så är kretensarna lika förtjusta i Knossos, som byggdes ungefär samtidigt. Detta palats var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum. Det återupptäcktes 1894 av britten Arthur Evans som satte igång med utgrävningarna. Fynden var sensationella och gav en antydan om en dittills helt okänd civilisation som levt i lyx och överdåd som saknar motstycke i den antika världen. En organiserad bussresa med guide som kan visa runt i de 4 000 år gamla och fascinerande ruinerna är väl investerad tid.

LÄS MER: Se Airtours bästa erbjudanden till Östra Kreta

Som kontrast till den historiska återblicken kan, särskilt för barnfamiljer, rekommenderas ett besök på vattenparken Acqua Plus utanför Hersonissos. Här finns vattenrutschkanor för stora och små, pooler och relaxavdelningar, och en heldag bör reserveras.

”Att se solen krypa ner i Egeiska havet samtidigt som delfinerna leker i skummet efter färjan ger själen ro”

Den som uppskattar dagsutflykter kan också ta en snabbfärja över dagen till vulkanön Santorini. Här klättrar husen likt sockerbitar upp längs bergväggarna och stränderna består antingen av rött vulkaniserat grus eller svarta stenar och sand i samma kulör.

Båtresan till och från Santorini är också en sällsynt skönhetsupplevelse, inte minst när man kliver ombord sen eftermiddag för att åka tillbaka till Kreta. Att se solen krypa ner i Egeiska havet samtidigt som delfinerna leker i skummet efter färjan ger själen ro.

Zakynthos

”Caretta-Caretta”, ropar någon. Genast börjar det röra på sig på den sömniga kvällsstranden. ”Caretta-Caretta”, hörs igen. Det låter måhända som en bilmodell eller en halvdålig 1970-talsdeckare, men det är inget av det, utan ”Caretta-Caretta” är namnet på en sort av utrotningshotade sköldpaddor som varje sommar kommer till Zakynthos för att gräva ner sina ägg i den gyllene stranden.

Nu har någon sett en sköldpadda som är igång med just det. På lagom avstånd står turister och greker sida vid sida och följer sköldpaddans grävande och övertäckande innan den anser sig klar och går mot vattenbrynet och simmar ut igen. Om 50 dagar kommer äggen att kläckas och små små sköldpaddor kommer att söka sig mot havet för att först överleva och sedan förhoppningsvis börja sina liv.

”Vattnet är sällsynt rent och klart”

Säg Zakynthos, och många får en speciell bild på näthinnan. En strand, ett vrak. I Smugglarviken ligger Greklands mest fotograferade strand insprängd som en apelsinklyfta mellan klipporna, och där vilar det berömda skeppsvraket. I turistmun går stranden sedan början av 1980-talet under namnet ”Shipwreck Beach”, för det var då som ett skepp lastat med illegala cigaretter förliste här. Den här platsen är en sorts symbol för hela Greklands ö-värld: det turkosa, kristallklara vattnet, den gulvita sanden, de vakande kalkstensklipporna.

LÄS MER: Mer information om resor till Zakynthos

Det finns ingen landväg till stranden utan det enda sättet att nå den är med taxibåt från hamnen i Porto Vrom, och det är en mycket populär utflykt för alla Zakynthos-resenärer.

Zakynthos är en strandö, en sol-och-bad-ö, en snorkel-ö, en ligga-under-parasoll-och-läsa-bra-bok-ö, en ladda-batterierna-ö. Stränderna är lika vidsträckta som oförstörda, sanden är mjuk och len, naturen runt omkring grön och oförstörd, och vattnet är sällsynt rent och klart. Men den som söker något annat och något mer, finner också det. Ön är cykel- och skotervänlig och bjuder på mysiga lantgårdar och gårdsbutiker som lockar med sina dignande citruslundar och mandelträd. De gårdar och butiker som är ansluta till Eco Zakynthos berättar också det, de finns utspridda över hela ön, och har det gemensamt att de gillar småskalighet, närproduktion och ekologiskt.

När eftermiddagen tröttnar kommer några ungdomar från trakten förbi restaurangerna i turistorterna med nyplockade svartalger till kvällens sallader och får några euro för besväret. De silverglänsande fiskarna från dagsfångsten läggs på isbad i väntan på rusningen. De svarta oliverna hälls upp på fat, olivoljorna kommer fram, den gyllengula honungen och de saftiga solmogna tomaterna tävlar i sötma.

LÄS MER: Se Airtours bästa erbjudanden till Zakynthos

Kyparna kryssar fram och balanserar sina brickor, det där välbekanta ljudet av bestick mot porslin, skratt hörs från några dukade bord, en sång sprider sig från en balkong och en klocka ringer någonstans i den heta kvällen. Havet brusar stillsamt, små små vågor glider in, som vore de andetag eller nästan omärkliga suckar från Poseidon. Och när middagssittningarna är över och de sista gästerna ska gå mot hotellet lägger nymånen ut en gata av silver i vattnet. Det finns en lycka i världen som för en gångs skull känns både enkel och lugn.

”Ingenstans i världen smakar kombinationen av fårost, gurka, tomater, rödlök, svarta oliver och olivolja så gott som här”