10 fakta om barn och feber

Vad är feber egentligen? Varför får man det? Hur kommer det sig att man INTE får feber ibland trots att man är sjuk? Här är tio lärorika fakta om feber och vad som kan hända i samband med att man får det.

Det finns lindring till små, sjuka kroppar – läs mer om hur du behandlar barns smärta och feber på Alvedon.se!

 

 1. Vad är feber?
  Feber är en del av kroppens försvar. Om kroppen drabbas av en bakterie eller ett virus så skickas signaler till kroppen att den ska höja temperaturen – för att på så sätt motarbeta viruset eller bakterien. Feber är inte en sjukdom i sig utan bara ett symtom på att någonting är fel. Feber är inte farligt eller skadligt och går oftast över av sig själv men det är viktigt att vara på feberns sida och hela tiden kontrollera temperaturen.Vanligtvis brukar det räknas som feber om temperaturen är 38.0 grader eller högre. Bland barn kan det variera. Ett barn kan ha både lägre och högre än 38.0 och ändå ha feber så där är det viktigast att fokusera på hur barnet mår. Får man väldigt hög feber kan man behöva läkarvård för att hjälpa kroppen bearbeta viruset eller bakterien.

 

 1. Välj rätt termometer
  Det finns flera sätt att ta tempen på både barn och vuxna. Dock finns en metod som ger ett säkrare resultat på alla oavsett ålder – och det är i örat. Tempen i örat tar man med en särskild digital örontermometer som går att köpa på apoteket. Anledningen till att örat är bästa stället är för att det ligger närmast temperaturcentrum som finns inne i hjärnan. Mätning i örat är också skonsamt för barn och rekommenderas på alla från ett år, oavsett om barnet skulle ha öroninflammation. För att läsa mer om mätmetoder som inte rekommenderas och varför – klicka här à LÄNK: [http://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Ta-tempen-pa-barn/]

 

 1. Hitta orsaken till febern
  Om du märker att ditt barn har feber eller försämrat allmäntillstånd så undersök gärna barnet själv till en början. Om det rör sig om halsfluss kan det vara bra att upptäcka det tidigt för att så fort som möjligt börja med penicillin. Halsfluss upptäcks ofta genom vita prickar på halsmandlarna och det kan du lätt se genom att titta i ditt barns hals. Kan barnet prata så kommunicera och känn gemensamt var det gör ont. Nacke, hals, mage? Ibland är symtomen att man har allmänt ont i kroppen och ofta rör det sig om vanlig förkylning som går över av sig själv inom några dagar.

 

 1. Febernedsättande till barn
  Eftersom feber är ett försvar för kroppen att skydda sig mot infektioner är det viktigt att inte ta bort det försvaret genom att direkt ge febernedsättande läkemedel. Om barnet mår bra i övrigt, alltså bara har lite feber, så undvik febernedsättande medicin. Är barnet gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfritt febernedsättande läkemedel med paracetamol. Till exempel Alvedon. Det kan ges från tre månaders ålder och finns i olika format, men följ instruktionen på bipacksedeln noga.
 2. Hur kan jag hjälpa mitt febriga barn som bäst?
  Ett barn som har feber behöver få vara hemma för att vila och återhämta sig. Viktigt att barnet dricker mycket då feber lätt kan orsaka vätskebrist. Om inte vatten är så poppis så testa saft eller juice, huvudsaken att ditt barn får i sig lite vätska hela tiden och kissar som vanligt. Samma sak med maten – om aptiten inte är den bästa, testa pannkakor eller något annat som du vet att ditt barn gillar.Det är vanligt att man huttrar och fryser när febern stiger, men också att man svettas. Försök därför anpassa både kläder och sängkläder efter ditt sjuka barns temperatur. Om barnet har hög feber kan det vara skönt om det är svalt i rummet. Men det ska inte vara kallt. Var försiktig om det är vinter och ni öppnar fönstret.

 

 1. Feberkramper
  En del barn som har feber kan få något som kallas feberkramper. Cirka 1 barn av 20 drabbas av det. Feberkramper kan leda till att barnet förlorar medvetandet, blir stelt i hela kroppen, får ryckningar i armar och ben och kan se blå och blek ut i ansiktet. Som förälder är detta förstås en ganska skräckinjagande upplevelse, men viktigt att behålla lugnet och komma ihåg att feberkramper ofta är ofarliga. Dock ska alltid läkare kontaktas i samband med feberkramper. Oftast drabbas barn mellan sex månaders ålder upp till fem år. Själva kramperna brukar inte vara längre än någon minut, men bara det kan kännas som en evighet om man aldrig har upplevt det förut. Barn som har haft feberkramper drabbas sällan av besvär i framtiden.

 

 1. Feberyra
  Visst har du hört talas om barn som yrar? Kanske förknippas det främst med nattsömn och feber? Men feberyra kan även komma på dagtid i samband med feber. Barn kan se, höra och känna saker som inte finns i verkligheten och uppfatta omgivningen på ett onormalt sätt. Även om det är obehagligt är det viktigt att behålla lugnet och tänka att förvirringen är ofarlig och brukar vara snabbt övergående.

 

 1. Kan feber hos barn förebyggas?
  Feber kan i sig inte förebyggas men du kan minska risken för att barnet smittas. Infektioner sprids i luften och via kroppskontakt. Lär barnen nysa i armvecket, tvätta händerna ofta, peta inte i näsan och låt barnen vara utomhus så mycket som möjligt – även på vintern. Barn upp till två- eller treårsåldern kan ha upp till tolv virusinfektioner per år så bryt inte ihop, det kommer att gå över.

 

 1. Feber efter vaccination
  Ibland kan barn få feber efter en vaccination. Denna feber kan utlösa ett krampanfall hos en del barn, även om det är ovanligt. Detta är ingen anledning att undvika vaccinationer men det kan vara bra att känna till.

 

 1. När ska jag söka vård?
  Febern i sig är inte farlig, utan det är orsaken till febern som barnet kan behöva särskild vård för. Innan du kontaktar vården – skriv ned din egen checklista på barnets beteendemönster och temperaturen timme för timme.

 

Sök vård på vårdcentral eller närakutmottagning om ditt barn…
• Har 40 graders feber
• Har feberkramp för första gången
• Inte svarar på kontakt som vanligt
• Är dåsigt och varken äter eller dricker
• Verkar vara stelt i nacken
• Har ont i magen eller svåra/tilltagande smärtor
• Har prickar i halsen
• Har hudförändringar, blåsor eller utslag

 

Sök vård på akutmottagning om du har ett spädbarn som stämmer in på dessa symtom:

• Slapphet/slöhet
• Ryckningar och oro
• Barnet är tystare än vanligt
• Ändrad hudfärg
• Kräkningar
• Upprepade diarréer
• Uppsvälld mage
• Svårt att få kontakt med
• Visar oförklarlig trötthet eller håglöshet i mer än en vecka
• Har symtom som inte kan förklaras, till exempel viktminskning
• Har symtom som trots behandling inte förbättras inom 2–3 dagar
• Har ett mycket påverkat allmäntillstånd
• Får plötslig hög feber

 

FAKTA ALVEDON

Alvedon (paracetamol). Receptfritt läkemedel. Verksam mot värk och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs alltid bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-10 05 79. 09/2017, CHSE/CHALV/0069/17.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen.
©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

 

Det finns lindring till små, sjuka kroppar – läs mer om hur du behandlar barns smärta och feber på Alvedon.se!

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication