6 råd när ditt barn har feber

Måste barn som har feber ligga i sängen? Hur länge är det normalt att ha feber?
Här är 6 råd som kan hjälpa när barnet drabbas av feber.

På Alvedon.se kan du läsa mer om barn och feber.

 

Ett barns normala kroppstemperatur varierar mellan 36,5 och 37,5 grader. När temperaturen är 0,5 grader högre än normalt har barnet feber. Feber är kroppens eget försvar mot bakterier och virus och är inte farligt i sig, men infektionen som orsakar febern kan vara allvarlig.

 

Men förhöjd kroppstemperatur är inte alltid ett tecken på sjukdom. Vätskebrist, för varma kläder, vistelse i direkt solsken eller vilda lekar kan få temperaturen att stiga även hos friska barn – därför är det bäst att mäta temperaturen efter en halvtimmes vila.

 

Vad kan jag då göra när mitt barn har feber?

Här är 6 tips:

  1. Ta tempen morgon och kväll – skriv gärna upp resultatet så att du kommer ihåg det.
  2. Se till att barnet får vila och återhämta sig ordentligt. Barnet behöver inte ligga i sängen om det orkar vara uppe, men ska inte anstränga sig fysiskt.
  3. Erbjud barnet dricka med täta mellanrum. När man har feber behöver man mer vätska än vanligt för att inte bli uttorkad.
  4. Anpassa kläder och sängkläder efter om barnet har frossa eller svettas genom att klä på eller av ditt barn.
  5. Om febern kvarstår kan du ge ett läkemedel som sänker feber.
  6. Om barnet är under 12 år – behandla inte med läkemedlet längre än 2 dagar innan du kontaktar läkare.

 

Viktigt att tänka på:

Vissa former av feber kan vara tecken på något mer allvarligt.

Om ditt barn får hudutslag, feberkramper för första gången, har svårt att svälja, har tecken på uttorkning (insjunken fontanell, torr mun, insjunkna ögon, avsaknad av tårar och färre blöta blöjor än normalt), är mycket trött, kräks våldsamt och inte kan behålla någon vätska, har stel eller styv nacke, har svårt att andas, eller om du har svårt att få kontakt med ditt barn – kontakta 1177 Vårdguiden eller vårdcentralen.

 

FAKTA ALVEDON

Alvedon (paracetamol). Receptfritt läkemedel. Verksam mot värk och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs alltid bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-10 05 79. 09/2017, CHSE/CHALV/0070/17.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen.
©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

 

På Alvedon.se kan du läsa mer om barn och feber.

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication