Så får du ditt barn att ta sin medicin

Munnen kniper och tårarna rinner – och läkemedlet spottas ut.
Att få barnet att ta sin medicin är inte alltid så enkelt.
Här är 7 råd.

På Alvedon.se kan du läsa mer om barn och smärta.

 

Barn är inte små vuxna – de omsätter läkemedel olika snabbt i olika åldrar. Det är därför lika viktigt att följa den rekommenderade dosen för receptfria mediciner som det är för receptbelagda läkemedel. Innan du ger ditt barn medicin ska du läsa noga på förpackningen och i bipacksedeln – det vill säga det informationsblad som följer med medicinen. Är du osäker bör du fråga på barnavårdscentralen (BVC) eller på ett apotek.

 

Nyfödda och spädbarn upp till sex månader omsätter ofta läkemedel långsammare än äldre barn. Det beror på att barnets organ inte är fullt utvecklade. Ge därför aldrig ett barn under sex månader medicin utan inrådan från vårdpersonal.

(Källa: Vårdguiden)

 

Så var det dags för själva medicineringen – att hjälpa barnet att ta sitt läkemedel. Här är 7 tips:

  1. Förbered ditt barn innan. Förklara att medicinen hjälper barnet att må bättre.
  1. Om möjligt – låt gärna barnet vara med och bestämma på vilket sätt medicinen ska tas.
  1. Låt barnet dricka vatten innan. Då fuktas halsen och det blir lättare att svälja tabletten. Ett annat bra tips är att ge barnet en trögflytande dryck att svälja ner tabletten med, till exempel nyponsoppa eller fil.
  1. Var lugn och vänlig men bestämd och se till att barnet får i sig medicinen även om det protesterar. Bestäm dig – barnet känner din osäkerhet – och var tydlig med att medicineringen inte är förhandlingsbar. Detta gäller framför allt om medicinen ordinerats av läkare.
  1. Att distrahera och locka med en belöning efteråt kan underlätta.
  1. Med små barn kan det vara enklare om ni är två vuxna så att barnet kan sitta i den enas knä medan den andra ger barnet medicin. Det bästa är om barnet kan sitta upprätt – eller stå – när man ger tabletter.
  1. Slösa med beröm när barnet tagit sin medicin.

 

Viktigt att tänka på:

· Ge aldrig ett barn under sex månader medicin utan inrådan från vårdpersonal.

· Agera aldrig som om medicin är godis, även om ditt barn tycker att det smakar gott. Det kan öka risken för en förgiftningsolycka.

· Blanda inte ut medicinen i stora mängder vätska eller mat – risken finns att barnet slutar äta/dricka och inte får i sig hela dosen.

· Om ditt barn får utslag eller om det på annat sätt verkar som om det inte tål medicinen ska du genast avbryta behandlingen och kontakta en läkare.

· Bedöm alltid om ditt barn behöver mer medicin innan du ger nästa dos. Om du är osäker, be din läkare om råd.

 

FAKTA ALVEDON

Alvedon (paracetamol). Receptfritt läkemedel. Verksam mot värk och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs alltid bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tel. 020-10 05 79. 09/2017, CHSE/CHALV/0068/17.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen.
©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

 

På Alvedon.se kan du läsa mer om barn och smärta.

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication