Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Så kan du intervjua 12 kandidater på två timmar

Barbro Hellström är ambassadör för Arbetsförmedlingens tjänst Snabbintervjuer.

Anställningsintervjuer riskerar ofta att bli formella, tidskrävande och kostsamma för såväl arbetsgivare som sökande. Med Arbetsförmedlingens nya tjänst Snabbintervjuer kan båda parter dra nytta av digitaliseringens möjligheter genom korta videointervjuer på distans.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Snabbintervjuer här.

Trots tomma kontor och hemmajobb behöver många företag rekrytera personal.
Hur sköter man den processen på ett effektivt och coronasäkert sätt?

Med Arbetsförmedlingens kostnadsfria och unika verktyg Snabbintervjuer kan arbetsgivare göra anställningsintervjuerna via video. På så sätt får man en omedelbar känsla för kandidatens personlighet. En känsla som är svår att få av att läsa ett CV.

12 intervjuer istället för en

Den digitala tjänsten är dessutom väldigt tidseffektiv – du kan utan att stressa genomföra 10-12 videointervjuer på en tvåtimmarssittning.
– Du får ett betydligt större urval än om du lägger två timmar på separat inbokade intervjuer, då hinner du kanske bara träffa en person, säger Barbro Hellström, ambassadör för Snabbintervjuer, och fortsätter:

– Det kan också kännas mindre formellt och strikt med ett videosamtal. Mötesformen brukar upplevas som befriande både för arbetsgivare och kandidater.

Stöd för många under pandemin

Snabbintervjuer har funnits som självservicetjänst i inloggat läge hos Arbetsförmedlingen sedan oktober förra året och har ökat kraftigt under 2020.
– Under pandemin har många företag stor hjälp av verktyget. Oavsett var arbetsgivaren eller kandidaterna befinner sig går det att genomföra intervjuerna på ett enkelt, effektivt och strukturerat sätt, säger Barbro Hellström.

Dyrt att rekrytera fel

Syftet med tjänsten är att göra krångliga och tidsödande processer mer smidiga och snabba – för både arbetsgivare och kandidater.
– Många arbetsgivare upplever rekryteringar som onödigt tidskrävande samtidigt som det blir väldigt dyrt att rekrytera fel. Efter en lång process sitter man kanske med tre toppkandidater som man ännu inte träffat – och riskerar att börja från noll om personkemin inte stämmer. Vid en videointervju känner man ofta efter fem minuter om personen är fel eller kan vara aktuell för tjänsten.

En fysisk intervju kostar också mer i förberedelser, tid och kanske resor för kandidaten.

Så gör ni intervjuerna – steg för steg

Hur går det då till att använda tjänsten Snabbintervjuer?

  • Arbetsgivaren skapar ett arbetsgivarkonto och får åtkomst till tjänsten, som stöder alla plattformar oavsett tillverkare. Ingen app behövs, allt sker i webbläsaren. Sedan är det bara att bestämma tid för intervjuerna och bjuda in kandidaterna via länk.
  • Varje kandidat loggar in via länken på utsatt tid. Den enda teknik som behövs är videokamera på datorn, paddan eller telefonen. Kandidaterna ställer sig i kö i det virtuella intervjurummet – som vid en audition.
  • Videointervjuerna genomförs en i taget. Genom ett HR-stöd, som ingår i tjänsten, kan frågor och kompetenser listas i förväg och checkas av under intervjun vilket ger ett bra ramverk även för den ovana intervjuaren. Flera rekryterare kan vara inkopplade samtidigt och det går bra att chatta med kandidaten. Rekryteraren kan också göra anteckningar efter varje intervju.
  • Efter genomförda intervjuer får arbetsgivaren en pedagogisk sammanställning av hela sessionen. En sorteringsfunktion stödjer matchningen och gallringen mot den bästa rekryteringen, till exempel får kandidaterna klicka i om de är fortsatt intresserade av tjänsten.

En mer hållbar process

En positiv effekt är att rekryteringen kan bli mer hållbar då arbetsgivaren kan dra ner på resor:

– Särskilt för aktörer som rekryterar kandidater från hela landet, eller utomlands för den delen, säger Barbro Hellström.

Vilka företag har mest nytta av tjänsten?
– Egentligen alla som vill effektivisera sin rekryteringsprocess. Men kanske är den till extra stor hjälp för företag i branscher där det är brist på personal och man behöver söka utanför sin region. Och för företag som söker mycket personal med korta ledtider, till exempel de som rekryterar säsongsanställda.

EXTERN LÄNK: Kostnadsfritt och enkelt att använda – läs mer om Snabbintervjuer här

Den digitala Arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingen.se/arbetsgivare finns i dag ett brett utbud av digitala tjänster som gör livet enklare för dig som söker personal. Där kan du bland annat lägga upp en platsannons i Platsbanken som är Sveriges största jobbsökarsajt, göra sökningar i kandidatbanken eller genomföra anställningsintervjuer via Snabbintervjuer som är videosamtal med hr-stöd. Allt är givetvis kostnadsfritt.

Här skapar du arbetsgivarkonto