Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Unik digital tjänst räddade jordgubbsförsäljningen

Coronakrisen satte stopp för fysiska rekryteringsträffar – och företaget Fru Bär var i akut behov av personal. Arbetsförmedlingens tjänst Snabbintervjuer blev lösningen. – En väldigt bra tjänst som vi kommer att använda även efter pandemin, säger Jonas Sibbesson, platschef på Fru Bär.

EXTERN LÄNK: Hitta rätt medarbetare med Snabbintervjuer – så går det till

Många företag tvingades ställa om med kort varsel under våren. Ett av dem var bärförsäljningsföretaget Fru Bär, som ägs av familjeföretaget Bröderna Sibbesson.

Varje år rekryterar Fru Bär cirka 300 säsongsarbetare, ungefär hälften är nyrekryteringar.
– Det är framför allt unga och studerande som kan tänka sig att jobba en kortare period som söker jobben. De arbetar på våra 25 försäljningsställen från Trelleborg i söder till Västerås i norr, från maj till september. Jobbet innebär att sälja jordgubbar och hallon, berättar Jonas Sibbesson.

Tiden var knapp

I år hade företaget kommit ungefär halvvägs i rekryteringen när coronakrisen slog till. För att hitta sin personal brukar Fru Bär annonsera och sedan träffa mellan 2000 och 3000 kandidater på Arbetsförmedlingens lokala kontor på de orter där de bedriver försäljning.

– Nu satte pandemin stopp för resor och att ses fysiskt. Vi hade många platser kvar att fylla och tiden var knapp. Det var ett svårt läge – för oss är det viktigt att träffa kandidaterna. Personkemin är central eftersom de vi anställer ska möta våra kunder.

”Tio intervjuer på en timme”

Fru Bär erbjöds Arbetsförmedlingens kostnadsfria tjänst Snabbintervjuer: ett unikt digitalt verktyg som gör det möjligt att genomföra videointervjuer på ett effektivt och strukturerat sätt.

– Det var väldigt smidigt. Vi kunde träffa ungefär tio kandidater på en timme. De väntade i en kö och vi kallade in dem, en efter en, i det digitala intervjurummet. Vi informerade om jobbet och ställde de viktigaste frågorna. Om både vi och kandidaten sedan var intresserade, bokade vi ett längre möte.

Jonas Sibbesson ser flera fördelar med Snabbintervjuer:
– Vi sparade både tid och kostnader då vi inte behövde resa och övernatta. Samtidigt fick vi snabbt ett stort urval eftersom vi kunde träffa så många på kort tid.

Mer personligt än väntat

Genom ett HR-stöd, som ingår i tjänsten, kan frågor och kompetenser listas i förväg och checkas av under intervjun – ett bra stöd om flera rekryterare är inkopplade för att ställa samma frågor.

Efter intervjun får arbetsgivaren en pedagogisk sammanställning av hela sessionen.

Innan de testat tyckte Jonas att tjänsten verkade effektiv men kände sig ändå tveksam:

– Jag befarade att vi inte skulle känna den personkemi som man får vid ett fysiskt möte. Men även om det inte är riktigt samma sak via webben fungerade det över förväntan.

Fru Bär tänker använda Arbetsförmedlingens Snabbintervjuer även nästa år.

– Framför allt i rekryteringens första del. Istället för att resa runt och träffa 2000-3000 personer kan vi möta dem online och göra ett urval. Sedan kan vi träffa aktuella personer fysiskt, säger Jonas Sibbesson.

Tjänsterna tillsätts snabbare

Tjänsten är helt kostnadsfri och som arbetsgivare sätter du upp intervjuerna via arbetsformedlingen.se utan Arbetsförmedlingens inblandning.

Barbro Hellström, ansvarig för digitala möten på Arbetsförmedlingen:
– Den vanligaste feedback vi får från arbetsgivare är att rekryteringsprocessen blir enklare och mer effektiv, och att tjänsterna kan tillsättas snabbare.

EXTERN LÄNK: Möt kandidater online – skapa Snabbintervjuer här.

Fakta om Fru Bär: Fjärde generationens familjeföretag

Fru Bär ägs av familjeföretaget Bröderna Sibbesson som ligger utanför Näsum i Skåne. Bröderna Sibbesson grundades redan 1932 och är ett fjärde generationens familjeföretag med inriktning på bärodling.

Fru Bär är den delen av verksamheten som står för försäljningen av de bär som odlas på gården. Varje år rekryterar de säsongspersonal till sina försäljningsplatser från Skåne i söder till Värmland i norr.

Den digitala Arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingen.se/arbetsgivare finns i dag ett brett utbud av digitala tjänster som gör livet enklare för dig som söker personal. Där kan du bland annat lägga upp en platsannons i Platsbanken som är Sveriges största jobbsökarsajt, göra sökningar i kandidatbanken eller genomföra anställningsintervjuer via Snabbintervjuer som är videosamtal med hr-stöd. Allt är givetvis kostnadsfritt.

Här skapar du arbetsgivarkonto