Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Så anställer du kompetent personal – direkt från utbildningen

Kunskapsskolan i Borås behövde anställa ett köksbiträde med kort varsel. Rektorn Björn Nyman använde den digitala och kostnadsfria tjänsten ”Anställ från utbildning” – och fick direkt kontakt med kandidater i närområdet med rätt kompetens.

EXITLÄNK: Anställ personal direkt från utbildningen, läs mer här

När Kunskapsskolan i Borås rekryterar handlar det vanligen om lärare. Men ibland behövs också kökspersonal.

– Nu sökte vi ett köksbiträde – någon som vet hur matservering går till, som kan hygienrutinerna och är insatt i vilken kost som passar för vem, berättar Björn Nyman, skolans rektor.

 

Hade en månad på sig

Björn Nyman fick veta att en av de anställda, ett köksbiträde, skulle vara tjänstledig, och hade en månad på sig att hitta en ersättare.
Han gick in på Arbetsförmedlingens webbplats och upptäckte den digitala tjänsten Anställa från utbildning.

Här kan du som arbetsgivare med ett klick välja det yrkesområde där du söker personal. Direkt får du en lista på de utbildningar som just nu utbildar personer inom yrkesområdet.
Via verktyget kan du enkelt ta kontakt med utbildningarna för att rekrytera personal.

– Jag hittade två passande arbetsmarknadsutbildningar i närområdet. De såg ut att utbilda till de kompetenser i köket som jag letade efter, säger Björn Nyman.

 

Rekryterade en av eleverna
Björn Nyman gjorde en intresseanmälan om att rekrytera och en kontaktperson hos utbildaren, Astar, hörde av sig ganska omgående.

Björn fick information om vilka kompetensområden som ingår i livsmedel- och restaurangutbildningen och vilka datum de avslutas. Därtill fick han kontaktuppgifter till tre elever som snart var färdigutbildade.

– Jag bjöd in två elever på besök och intervjuer här på skolan och kunde sedan rekrytera en av dem till tjänsten. Det går bra och hon har jobbat här ett tag nu, berättar Björn.

7 anledningar till att våga anställa direkt från utbildningen – läs mer här (länk till artikel

 

Många utbildar sig inom bristyrken
Trots oroliga tider i pandemins spår behöver många arbetsgivare nyanställa. Inom säsongsberoende branscher kan det dessutom vara korta ledtider – ett stort personalbehov kan uppstå ganska plötsligt.

Samtidigt utbildar sig väldigt många svenskar. Arbetsförmedlingen samarbetar med externa utbildningsföretag över hela landet för att utbilda personer inom branscher med stort behov av arbetskraft.

 

Kostnadsfri tjänst
– Med Arbetsförmedlingens digitala tjänst får du hjälp att komma i kontakt med kandidater som är redo att börja jobba hos dig inom kort. De utbildar sig för fullt och har de kompetenser som efterfrågas allra mest idag – i branscher som till exempel restaurang, bygg och anläggning, transport samt vård och omsorg, berättar Karin Andersson, produktägare på Arbetsförmedlingen.

Tjänsten är kostnadsfri, enkel att använda och du kan använda den utan Arbetsförmedlingens inblandning.

 

”Bra med läraren som referens”
Kunskapsskolans rektor Björn Nyman är mycket nöjd:
– Det var bra att man kunde få veta mer och prata med läraren som gav en bakgrund och var en pålitlig referens för de nyutbildade. Jag kan mycket väl tänka mig att rekrytera direkt från en utbildning igen.

Här kan du läsa mer om tjänsten Anställa från utbildning