Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Sigrid bytte bransch under pandemin: Jobbar nu med solceller

När Sigrid Aspling varslades från sin tidigare anställning, skolade hon om sig och fick jobb direkt. ”Arbetsförmedlingen tipsade mig om utbildningen.”

Arbetsmarknaden förändras snabbt och många har förlorat jobbet under pandemin. Men för den som kan tänka sig att sadla om finns stora möjligheter.
Sigrid Aspling, 31, skolade om sig till solcellsmontör och trivs nu med att jobba med förnybar energi.
– Jag fick jobb direkt efter yrkesutbildningen, berättar hon.

Funderar du på att sadla om? Läs här om yrkesutbildningar som ofta leder till jobb

Arbetslösheten tickar neråt – men återhämtningen är ojämn över näringsgrenar och grupper av arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingen.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen:
– Redan före pandemin fanns ett gap mellan de arbetslösas kompetenser och vad arbetsgivarna efterfrågade. Krisen har påskyndat utvecklingen med förändrade konsumtionsmönster, automatisering och digitalisering, säger hon och fortsätter:

– Alla jobb kommer inte att komma tillbaka, och innehållet i många jobb kommer att förändras. Det finns därför ett mycket stort behov av utbildning och omställning.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Förnybar energi – en framtidsbransch

Sigrid Aspling, 31, från Stockholm hade arbetat inom handel, hotell och restaurang och varslades i samband med pandemin.

– Jag började leta efter något annat och fick tips om utbildningen till solcellsinstallatör från Arbetsförmedlingen, och blev väldigt intresserad. Jag tycker om utmaningen att som kvinna bli hantverkare och bidra till mer jämställdhet. Jag vill också jobba för ett mer hållbart samhälle. 

Läs om utbildningen till solcellsmontör här – ofta behöver du inga specifika förkunskaper utan blir upplärd av din arbetsgivare

En arbetsmarknadsutbildning är en kort och yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Utbildningen är ofta skräddarsydd tillsammans med en specifik arbetsgivare och leder många gånger direkt till jobb – som för Sigrid. Idag trivs hon på sitt nya jobb där hon projekterar och installerar solceller:

– Det bästa är nog att jag vara med och bygga det hållbara samhället. Jag gillar också att det är utomhus – vi får vara på de bästa utsiktsplatserna och se både solnedgångar och soluppgångar, säger hon.

Kajsa Carlsson, 44, i Skara har också gått en arbetsmarknadsutbildning för att skola om sig till ett jobb inom förnybar energi. Hon utbildade sig till vindkraftstekniker och anställdes efter utbildningen.

– Vi arbetar med service, underhåll och tar hand om olika fel. Ibland är det snabba ryck så man bör vara flexibel. Det är också bra om man gillar el och matematik eller är intresserade av mekanik. Sen ska man såklart inte vara höjdrädd – vi jobbar vanligen 75 och 135 meter upp i luften, berättar Kajsa.

Kajsa Carlsson utbildade sig till vindkraftstekniker.

Tips för dig som vill byta bransch

Funderar du också på att byta yrke?

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, ger några tips på hur du kan lägga om kursen:

1 Kolla prognosen för olika yrken

Många branscher ropar efter arbetskraft och kommer att göra det lång tid framöver. Till exempel behövs det fler som jobbar inom vård, skola och omsorg eftersom befolkningen ökar och vi blir äldre. Automatiseringen och digitaliseringen gör att vissa typer av manuella arbetsuppgifter försvinner och det krävs kvalificerad kompetens exempelvis inom data/IT. Vill du veta hur prognoserna ser ut för olika yrken kan du gå in på Arbetsförmedlingens tjänst Hitta yrkesprognoser där du ser prognoserna för mer än 200 yrken på ett och fem års sikt.

Kom också ihåg att göra ett medvetet val: att du har tänkt igenom om jobbet skulle passa dig. Det är viktigt att du har hjärtat med dig när du gör en stor förändring.

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, tipsar om att det finns många kortare utbildningar som kan leda till jobb.

2 Gå en utbildning med goda chanser till jobb

Om du inte vill studera i flera år på högskola är ett bra tips att titta på alla yrkesutbildningar via Arbetsförmedlingen som finns eller yrkeshögskolan. De här kortare utbildningarna är särskilt framtagna för att passa yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden. De leder ofta direkt till anställning.

3 Så kan du klara ekonomin under studierna

Det finns goda möjligheter att studera och samtidigt klara ekonomin. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och utbildning är det bästa och rätta sättet för dig att få ett jobb, finns möjligheten att studera utan studielån. Det betyder bland annat att du kan få aktivitetsstöd som betalas ut från Försäkringskassan upp till ett år. Du kan även studera med bidrag från CSN som kallas studiestartsstöd. De här två alternativen behöver inte betalas tillbaka.

Funderar du på att sadla om? Läs här om yrkesutbildningar som ofta leder till jobb