Annons
Innehåll från Arbetsförmedlingen

Ny statistik: Allt fler svenskar över 35 utbildar sig

Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert (t.v).

Är du mitt i livet och har svårt att få jobb inom den bransch där du har kompetens och erfarenhet? Då kan du göra som en växande grupp svenskar: Satsa på en utbildning.

– Förutom högskolan finns gott om kortare kurser och yrkesutbildningar med goda chanser till jobb, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman.

Här söker du till högskolan och universitetet
Här söker du till Yrkeshögskolan

Just nu sitter tusentals personer och funderar på vad de ska välja för utbildning på högskolan eller universitetet när anmälningsperioden öppnar 15 september. Vissa kommer direkt från gymnasiet men många har också jobbat några år eller har till och med en stor del av sitt yrkesliv bakom sig.

Gränsen för studiemedel höjs 2022

Den senaste statistiken från universitets- och högskolerådet, UHR, visar att gruppen 35-åringar och äldre som söker till högskolan växer för varje år. Gruppen väntas bli ännu större i och med att åldersgränsen för att få studiemedel höjs från 56 till 60 år 2022.

– Det finns flera fördelar med att plugga när man har mer livserfarenhet. Dessutom förändras arbetslivet hela tiden och vi behöver kontinuerligt bygga på vår kompetens för att hänga med. För vissa som förlorat jobbet kan vägen tillbaka till ett arbete vara att byta yrkesbana, helt eller delvis, genom att utbilda sig, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Viktig fördel för äldre

Många äldre kanske tror att de inte skulle fixa studier för att de har åldern mot sig, men enligt Charlotte är det ofta precis tvärtom:

– Fördelen med att studera när man både har erfarenhet från arbetslivet och livet i stort är att du alltid kan använda dina egna erfarenheter när du ska lösa en uppgift.

En kurs kan räcka långt

Att sätta sig i skolbänken behöver inte betyda flera års utbildning på högskola eller universitet, betonar Charlotte:

– Har du gymnasiet klart, kanske viss eftergymnasial utbildning och arbetslivserfarenhet kan det räcka med att komplettera med en kurs för att bli attraktiv på arbetsmarknaden igen. Yrkeshögskolan eller arbetsmarknadsutbildningar kan också vara väldigt bra kortare alternativ. Då blir du helt färdig i det yrket som du utbildar dig till och kommer att ha goda chanser till arbete.

Här söker du till högskolan och universitetet
Här söker du till Yrkeshögskolan
Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar

Vilka yrken är bra att satsa på?

– Arbetsförmedlingen analyserar arbetsmarknaden hela tiden och tar fram prognoser för vilka yrken som har bäst framtidsutsikter, både på kort och lång sikt. I topp på listan med jobb att satsa på som kräver högskoleutbildning ligger yrken som barnmorska, civilingenjör och förskollärare. På motsvarande lista för yrken som inte kräver högskoleutbildning hittar vi yrken som anläggningsmaskinförare, elektriker och lastbilsförare.

Här är listan med framtidsjobben – jobb att satsa på nu och om fem år

Vill du studera? Här är experten Charlotte Lindmans tips

1 Få din karriärprofil
Upptäck nya karriärmöjligheter! Testa Yrkesguiden och svara på fem frågor så får du en karriärprofil som beskriver dina framtidsutsikter och rekommenderade vägar framåt.

2 Vilka yrken passar dig?
Svara på 12 frågor i Intresseguiden och få förslag på yrken som passar dig och dina intressen.

3 Koll på yrken och arbetsmarknaden
Hitta yrken kan du läsa om cirka 350 yrken och 20 yrkesområden. Du kan enkelt få veta mer om framtidsutsikter, löneläge och utbildningsvägar. Genom detta kan du göra mer medvetna karriärval och få en bra koll på hur arbetsmarknaden ser ut.

4 Hur ser prognosen ut för olika yrken?
Hitta yrkesprognoser ser du framtidsutsikterna för cirka 200 olika yrken. Du får veta möjligheterna att få jobb på ett och fem års sikt.