Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

5 platser du inte får missa i Australien

5 april, 2017

Storstad, vildmark och tropiska regnskogar. Färgsprakande korallrev, nationalparker och ett spännande djurliv. Du hittar det mesta i landet ”down under”.

Australien är världens sjätte största land och är nästan lika stort som USA eller Europa. Det tar ungefär 45 timmar att köra från Perth i väster till Sydney i öst, och här finns enorma möjligheter för turister.

Därför kan det kännas överväldigande för förstagångsbesökaren att välja vilka platser man ska besöka.
– Det är klokt att ha en plan för vad du vill se och uppleva medan du är i Australien. Då får du ut maximalt av din semester, säger Martin Dahl Jespersen, försäljningschef på Australienresor.

Han rekommenderar att semestra i Australien i åtminstone två veckor, men de flesta av Australienresors kunder väljer att vara borta i tre veckor.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

Här är 5 platser du inte får missa om du besöker Australien:

Uluru är 348 meter hög och den närmaste stora staden är 450 kilometer bort.

1. Uluru/Ayers Rock
Stenformationen, som är den näst största i världen, är en av Australiens mest kända platser. Man kan visserligen tänka att ”det bara är en väldigt stor sten”, men Uluru har så mycket mer att erbjuda.
– Många anser att ett besök här är höjdpunkten på resan till Australien, oavsett om det är tack vare Ayers Rock enorma storlek, känslan av andlighet eller de otroliga färgskiftningar som stenen genomgår varje dag, säger Dahl Jespersen.

Stenformationen består av sandsten, är 348 meter hög och är en helig plats för aboriginerna. De kallar platsen för Uluru, medan lantmätaren William Gosse gav berget namnet Ayers Rock 1873. Sedan dess har båda namnen använts.

Nära Ayers Rock ligger Kata Tjuta – en samling av 36 klippformationer.
– Det här är också en imponerande plats som de flesta inte har hört talas om innan de kommer hit, säger Dahl Jespersen.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

Stora Barriärrevet är ett väldigt populärt resmål för dykare. Revet kan ses från rymden och är världens största struktur som byggts av levande organismer.

2. Stora Barriärrevet
Det är inte utan anledning som Stora Barriärrevet är en av Australiens mest populära turistattraktioner. Mer än 2 miljoner människor besöker platsen varje år.
– Det är ett måste att ta sig till Stora Barriärrevet om man semestrar i Australien, säger Dahl Jespersen.

Det 2300 kilometer långa korallrevet är det största i världen och ligger på Australiens nordöstra kust. Det är lika stort som Storbritannien eller Japan.

Läs också: 10 oförglömliga upplevelser på Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet är också hem för ett varierat marint liv med de mest fascinerande färger du kan tänka dig. Det består av 2 900 individuella rev, 900 öar och över 1600 arter. Revet är också hem för många utrotningshotade arter.

Läs också: De 5 bästa öarna på Stora Barriärrevet

År 1981 utsågs Stora Barriärrevet till världsarv på Unescos världsarvlista, och betraktas ofta som ett av världens främsta naturskapta under.

Kangaroo Island är Australiens tredje största ö och är känt för sitt unika djurliv.

3. Kangaroo Island
Enligt Australienresors kunder är Kangaroo Island en av höjdpunkterna och den kanske mest minnesvärda upplevelsen på resan till Australien.
– Vi är inte förvånade, Kangaroo Island är trots allt den bästa platsen för att uppleva Australiens vilda djurliv och här finns anmärkningsvärda naturformationer som Remarkable Rocks, säger Dahl Jespersen.

På Kangaroo Island kan du se bland annat kängurur, koalor, vallabyer, pingviner, echidnaer och ett rikt fågelliv.

Ön ligger på sydkusten, inte långt från staden Adelaide. Det tar cirka 2 timmar och 20 minuter att köra från väst till öst och 40 minuter från norr till söder. Det är alltså en stor ö med mycket att uppleva.

Mer än en tredjedel av ön är parker.
– Allt som allt är det en plats där man kommer nära Australiens unika karaktär och den vänliga lokalbefolkningen.

Den långa körsträckan passerar fiskebyar, regnskog, gyllene stränder och nationalparker.

4. Great Ocean Road
Great Ocean Road rankas ofta som en av världens vackraste vägsträckor och är helt klart en av Australiens finaste kustvägar. Den slingrar sig 243 kilometer längs Victorias sydkust, från Torquay till Allansford utanför Warrnambool.

Läs också: Great Ocean Road – en av världens vackraste kustvägar

Vägen byggdes mellan år 1919-1932 av pensionerade soldater efter första världskriget, till minne av dem som förlorat sina liv i kriget.
– Längs vägen passerar du avskilda vikar, branta klippor och surfstränder i världsklass, där Bells Beach är den mest utmanande, säger Dahl Jespersen.

Klippformationen De tolv apostlarna är den mest kända turistattraktionen, men det finns mycket mer att se och göra på vägen.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

Se ett klipp från Great Ocean Road nedan:

5. Sydney
Sydney är Australiens största stad med över fyra miljoner invånare. Få städer har ett sådant bra läge, ett så behagligt klimat och så många stränder som Sydney.
– De flesta är nog överens om att Sydney är en av världens vackraste städer. Ett besök i operahuset rekommenderas, likaså en promenad i The Rocks – ett av de äldsta områdena i Sydney, säger Dahl Jespersen.

Han säger att man också bör besöka Darling Harbour och ta en båttur i hamnen, antingen med en av många färjor eller med en båttaxi.
– Du bör också ta bussen till den berömda stranden Bondi Beach eller ta färjan över till Manly, tipsar Dahl Jespersen.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

Sydney är ett mycket populärt resmål och kallas ofta en av de finaste och mest pulserande städer i världen.