Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

Fyra saker att tänka på innan du reser till Australien

18 december, 2017

Australien är ett av världens mest kontrastrika och fascinerade länder med torra öknar, frodiga regnskogar, spännande storstäder och en unik djurvärld. Här är fyra saker att tänka på innan du bokar in drömresan.

Australien har över 10 000 stränder och ett rikt natur- och djurliv, men det finns mycket mer att upptäcka. Gör ett besök i en av de pulserande storstäderna Sydney eller Melbourne, den 500 miljoner år gamla sandstensmonoliten Uluru som ligger mitt i ödemarken – eller det Stora Barriärrevet med sitt berömda korallrev.

Uluru, också känt som Ayers Rock, eller bara The Rock, är världens näst största monolit efter Mount Augustus, som också ligger i Australien. Foto: Shaana McNaught

1. Du kan resa till Australien under hela året
Australien kan grovt delas in i tre klimatzoner, från tropiskt klimat i norr till subtropiskt i mitten av landet och tempererat i söder. Ett vanligt missförstånd är att du bara kan åka till Australien under vissa årstider, men det stämmer inte.

– Du kan besöka Australien under hela året, men om du vill uppleva de vita sandstränderna i söder är det bäst att åka från december till februari. Men det finns flera fina platser som är bättre att besöka när det är vinter i Australien och sommar i Skandinavien, säger Martin Dahl Jespersen, försäljningsdirektör på Australienresor och lyfter fram det tropiska klimatet i Northern Territory och Queensland som ligger i de norra delarna av landet.

Här får du en översikt över klimatet i Australien

Se solnedgången över våtmarkerna i Kakadu National Park från toppen av Ubirr.

2. Välj ut två eller tre områden som du vill besöka
Australien är en kontinent lika stor som Europa eller USA. Landet har tre tidszoner och består av totalt 7,5 miljoner kvadratkilometer.

– Det finns många sevärdheter och mycket att upptäcka, men Australien är ett stort land. Välj två eller tre områden som du vill besöka, rekommenderar Dahl Jespersen.
Han berättar att det finns flera alternativ att välja mellan för de som inte har besökt Australien tidigare.

Sydney, Rock & Reef (15 dagar): Besök tre olika områden i Australien med start i den pulserande storstaden Sydney. Resan fortsätter via den australiensiska outbacken vid Ayers Rock, och fortsätter till de tropiska delarna av landet med vackra stränder, korallrev och gröna regnskogar.

Sydney, Cairns, Port Douglas och det Stora Barriärrevet (14 dagar): Tillbringa några dagar i Sydney innan resan fortsätter mot de vackra ständerna, det blåa havet och den varma solen i de norra delarna av Queensland.

Något av det mest spännande med att resa till Australien är att se det säregna djurlivet.

3. Du behöver inte vaccinera dig – eller oroa dig för farliga djur
Till skillnad mot många andra länder som ligger långt från Skandinavien behöver du inte vaccinera dig för att åka till Australien.

– Australien är ett säkert och stabilt land om man jämför med andra länder ute i världen. Du behöver inte heller vaccinera dig om du inte nyss har besökt ett land som gör att du kan bära på en potentiell smitta, säger Dahl Jespersen.

Och du kommer inte heller att snubbla över giftiga spindlar i varje gathörn.

Enligt BBC:s Steve Backshall, äventyrare och författare till flera böcker om världens giftigaste djur, dör de flesta människor i Australien under situationer där hästar eller honungsbin är inblandade.

– Det är nästan ingen som dör av spindlar, ormar, krokodiler eller hajar. Det är en god anledning till varför man ska besöka landet, säger han till den engelska tidningen The Telegraph.

Läs mer om Australiens unika djurliv här

Chansen att få se kängurur på nära håll är väldigt stor. Denna bild är från en strand i Queensland, också kallat "The Sunshine State" (solskensstaten). Foto: Shaana McNaught

4. Val av transportmedel och boende
Australien är ett stort land och avstånden är ofta långa. Det första du måste göra är att bestämma dig för vad du vill se och uppleva – och hur mycket tid du har till ditt förfogande.

– Att flyga är både snabbt, prisvärt och bekvämt om du vill besöka flera platser på kort tid – eller uppleva de främsta höjdpunkterna. Om du vill fokusera på en viss del av landet och har mer tid så är bil – eller husbil – perfekt, säger Dahl Jespersen, expert på Australienresor.

Om du vill resa med andra från Skandinavien är gruppresor ett bra alternativ.

Australiens höjdpunkter (20 dagar): Följ med på en rundtur i Australien med en guide från Skandinavien. Vi besöker bland annat Noosa, Fraser Island, Stora Barriärrevet, Ayers Rock och Sydney. Du kommer att bo på fyrstjärniga hotell under hela resan – och både frukost och middag ingår. Vi gör även ett stopp i Dubai.

Känn friheten bakom ratten och kör själv från Sydney till Cairns (17 dagar): När du kör från Sydney till Cairns kommer du bland annat att få se den pampiga fjällkedjan Blue Mountains uppenbara sig vid horisonten. Några mil bort möts du av det välkända vindistriktet Hunter Valley för att sedan längre norrut bländas av de vita stränderna i Whitsundays och de färgrika korallerna på Stora Barriärrevet.

Boende finns i alla kategorier, från billiga rum till mer exklusiva alternativ. För dem som vill ha det bästa av det bästa erbjuder Australien både resorts och upplevelser i världsklass.

Daintree Rainforest är världens äldsta regnskog, och hem till jordens största urval av växter och djur. Foto: Tourism Queensland