Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

Här finns vilda djur du aldrig sett förut

22 november, 2016

På andra sidan jordklotet kan du simma med världens största fisk, se nyfödda sköldpaddor börja sin resa till havs – eller snorkla vid världens största korallrev.

Att resa till Australien har aldrig varit smidigare än nu. Restiden till ”The Land Down Under” är mindre än ett dygn.

– Det marina livet i landet är helt otroligt. På en resa hit har du chansen att se allt från färgstarka koraller, clownfiskar, valar och hajar, säger Rolf Eirik Kjeseth, VD på Australienresor i Skandinavien.

Få människor känner till resmöjligheterna i Australien bättre än Kjeseth. Enligt honom är det just kustlandskapet, stränderna och de vilda djuren som drar flest turister.

– De allra flesta som reser till Australien vill på ett eller annat sätt komma nära det marina livet och naturen. Många åker till Stora barriärrevet för att snorkla, dyka eller uppleva den färgstarka undervattensvärlden ombord på en båt med glasbotten, säger Kjeseth.

Som turist finns naturligtivs mycket att upptäcka i ett land med en kustlinje på över 25 000 kilometer. De gemensamma nämnarna för de många kustområdena är ett rikt djurliv, behagligt klimat, spännande mat och kultur och bekväm logi.

Inte likt något annat på jorden

Kjeseth och Australienresor har listat 7 underbara platser längs Australiens kust som hundratusentals turister har besökt genom åren. Enligt Kjeseth vill många av besökarna återvända till dessa platser, för att uppleva ännu mer av de spektakulära omgivningarna.

– Mannen bakom de flesta naturserierna på BBC, David Attenbourogh, valde Stora barriärrevet som inspelningsplats för hans förmodligen sista dokumentär. Attenborough har sagt att han alltid har velat återvända till Stora barriärrevet och att det var den självklara platsen för hans sista dokumentär. Det finns ingen plats på jorden som liknar Stora barriärrevet, säger Kjeseth.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

7 underbara områden runt kusten

Även om Stora barriärrevet är den största turistattraktionen längs Australiens kust, finns mängder av andra platser att upptäcka i landet. Här är 7 fantastiska platser längs Australiens kustlinje.

När jag får frågan om min häftigaste naturupplevelse svarar jag alltid första gången jag dök vid Stora barriärrevet.

David Attenborough, programledare och zoolog

1. Queensland: Simma med clownfiskar och utforska Stora barriärrevet

Stora barriärrevet är världens största korallrev och sträcker sig 2300 kilometer längs Queenslands kust i nordöstra Australien. Här finns ett myllrande djurliv bland färgglada koraller och kristallklart vatten.

Stora barriärrevet kan liknas vid ett gigantiskt akvarium där allt från clownfiskar och stingrockor till hajar och sköldpaddor har sina hem.

– När jag får frågan om min häftigaste naturupplevelse svarar jag alltid första gången jag dök vid Stora barriärrevet. Det är en otrolig och oförglömlig upplevelse när man möts av de fantastiska flerfärgade korallerna under ytan, säger David Attenborough.

2. South Australia: Möt vithajen på nära håll

Kangaroo Island är som ett Australien i miniformat med vackra stränder och klippor, ökensand, bush och jordbruksland. Ön utanför South Australia har ett rikt djurliv – här lever till exempel en av världens största stim av sjödrakar. Det är en mycket udda och vacker varelse som är besläktad med sjöhästen.

Vill du komma riktigt nära det marina livet finns stor chans att se delfiner och sälar med Kangaroo Island Ocean Safari. Från hamnen i Port Lincoln kan du även simma med sjölejon eller – för den som vill ha en riktig adrenalinkick – möta vithajen öga mot öga. Du sitter helt säker i en bur under vatten medan den majestätiska vithajen simmar omkring dig i buren. Den sex meter långa varelsen, som väger mer än 3000 kilo, är en imponerande syn på nära håll.

För den dykintresserade är Whyalla, på den nordöstra sidan av Eyre Peninsula i South Australia, ett paradis. Whyalla är känt för sina australiensiska jättebläckfiskar som väger mer än tio kilo och kan bli upp till en meter långa. Jättebläckfiskens förmåga att ändra färg bara för ett ögonblick gör varelsen ännu mer spännande.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

Foto: D.Parer & E.Parer-Cook

3. Victoria: Se pingvinernas parad längs med stranden

Längst söderut i Australien, i delstaten Victoria, kan du snorkla bland sjödrakar eller simma med delfiner och sjölejon.

Två timmars bilresa från Melbourne, huvudstaden i Victoria, ligger Phillip Island. Ön är omtalad för sitt unika djurliv och speciellt för de många pingviner som håller till här. Varje dag vid solnedgången kommer pingvinerna tillbaka från en dag ute till havs. Detta speciella fenomen är känt som ”Penguin Parade”.

På Phillip Island kan du även se Australiens största koloni med sälar.

Foto: Shaana McNaught

4. Northern Territory – äventyrarens mecka

Northern Territory är ett mecka för den äventyrslystne. En av de största turistattraktionerna här är att fiska barramundi. Det är en mycket eftertraktad art bland sport- och yrkesfiskare.

Här finns även andra unika djurarter. Ta en båttur på Adelaide River, inte långt från delstatens huvudstad Darwin, och få chansen att plötsligt se krokodiler hoppa rätt upp ur vattnet. Chansen att få se dem ökar om du frestar dem med en dinglande köttbit…

Är du ingen krokodilfantast? Håll dig i stället till att fiska din egen barramundi på Tiwi Islands – bara en kort båtresa från Darwin. Öarna är en utmärkt plats för sportfiskare. Här finns flera bra boenden, bland annat lyxhotellet Bathurst Island Lodge.

I Mataranka, 4-5 timmars bilresa söder om Darwin, kan du bada i varma källor med 34-gradigt vatten. Lagunerna med sandbotten är omgivna av palmskog och det förvånansvärt klara vattnet är hem för både fiskar och sköldpaddor.

Läs mer om Australien och få tips och inspiration här.

Ningaloo Reef och valhajen finns med på UNESCO:s världsarvslista. Foto: Tourism Western Australia

5. Western Australia: Simma med världens största fisk

De flesta svenskar som har besökt Australien har nog främst rest till östkusten, med Sydney som utgångspunkt. För många är Australiens västkust fortfarande oupptäckt. Här kan du blicka ut över havet och solnedgången på kvällarna och simma med valhajar på dagarna. I Western Australia finns även fler kritvita stränder än någon annanstans i Australien.

Mindre än en timmes bilresa från delstatens huvudstad, Perth, hittar du Shoalwater Islands Marine Park, som är hem till mer än 180 delfiner.

I Western Australia kan du snorkla med världens största fisk, valhajen, på UNESCO-listade Ningaloo Reef. Korallrevet har ett otroligt varierat och färgrikt undervattensliv.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

Foto: Tourism Tasmania & Wineglass Bay Cruises

6. New South Wales: Åk på delfinsafari och upplev okända stränder från luften

I New South Wales kan du åka på delfinsafari från Jervis Bay, eller upptäcka sagolika sandstränder från luften i Byron Bay.

På delfinsafari i Jervis Bay får du se flera av de 80-120 delfiner som har sitt hem i bukten. Allt du behöver ta med dig är solglasögon, kamera och mellanmål. Den som vill se ännu mer av djurlivet längs kusten kan ta en båttur ut till en av de största sälkolonierna i New South Wales. Eller vad sägs om valsafari för att se några av havets största och mest spektakulära varelser?

I Byron Bay finns alla möjligheter till en lyckad semester. Du kan njuta av en god natts sömn i en klassisk Australian Seacabin eller se soluppgången från Cape Byron Lighthouse som ligger längst västerut på den australiensiska kusten. För den som fortfarande inte är mätt på upplevelser kan man se Byron Bay från ovan i en luftballong. Passa på att uppleva Stilla havet och Australiens vackra sandstränder från ett fågelperspektiv.

Foto: Tourism Tasmania & Joe Shemesh

7. Tasmanien: Njut av ostron och hummer direkt från havet

Utanför Australiens sydöstra kust ligger Tasmanien. Det är en riktig pärla med vackra kustvägar, stränder och undervattensgrottor att dyka i. Här kör du precis intill havet med Australiens högsta klippor längs vägen.

På prisbelönta Bruny Island Cruises, som vunnit Australiens främsta turistattraktion både 2012, 2014 och 2015, kan du se vilda djur på nära håll. På kryssningen längs Tasmaniens södra kust får du se både sälar som latar sig på klipporna, delfiner som hoppar i vågorna, valar och sjöfåglar.

Den som älskar skaldjur kan njuta av ostron och hummer fiskade direkt från havsbotten. Med Tasmanian Seafood Seduction kan du delta på en fisketur längs Tasmaniens sydkust – och få uppleva när fångsten förvandlas till en skaldjursplatå tillsammans med lokala råvaror och tasmanska viner.

Missa inte heta erbjudanden och nyheter, prenumerera på Australienresors nyhetsbrev.

Så beställer du din resa till Australien

Australienresor, specialist på resor till Australien, skräddarsyr resan efter dina önskemål. Kontakta oss på telefon 08-676 9790 och e-post info@australienresor.se.
Det är en god idé att beställa resan så tidigt som möjligt, gärna upp till 11 månader före avresa. Då får man tillgång till de billigaste flygbiljetterna och det finns som regel plats på de aktiviteter man önskar göra

Läs även: 8 anledningar att välja Australienresor framför att beställa på internet.

ta_aus5