Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

Husbil eller hyrbil? Här är de tre bästa rutterna i Australien

20 december, 2017

Allt fler väljer att hyra en husbil eller en bil för att se så mycket som möjligt av Australien. De vita stränderna, de tropiska regnskogarna, milslång öken och ståtliga berg.
Landet ”down under” är känt för sin vackra natur och sitt unika djurliv.

– En bilsemester är ett utmärkt sätt att uppleva detta fantastiska land på. Australien är ett perfekt land att upptäcka bakom ratten. En husbil eller bil kommer att ge dig maximal frihet och flexibilitet, oavsett om du väljer att bo på hotell – eller i bilen, säger Dahl Jespersen, försäljningsdirektör på Australienresor.

 Här är tre av de vackraste rutterna i Australien:

På resa med tält eller husbil kommer man nära naturen. Det ger också flexibilitet och frihet på vägen.

1. Sydney – Cairns

Turen går längs Australiens östkust – och det finns flera höjdpunkter på vägen. Du väljer själv om du börjar din resa med några dagar i Sydney eller Brisbane.

Missa inte Operahuset i Sydney, stadens stränder eller de många restauranger med mat från världens alla hörn.

– Efter ett besök på Operahuset kan ni avsluta dagen med en promenad i den gamla stadsdelen The Rocks. Det finns flera spännande restauranger i området, säger Dahl Jespersen.

När du känner dig färdig med storstadslivet kan du fortsätta din färd mot bergskedjan Blue Mountains och vindistriktet Hunter Valley.

Kängurur på en strand i Queensland.

Om du börjar din resa i Brisbane hinner du anpassa dig till miljön med hjälp av bland annat shopping och mysiga restaurangbesök. Men oavsett vilken stad som du väljer att börja din semester i erbjuder resten av färden längs med kusten en variation av upplevelser. Du kommer att få ta del av allt från spännande butiker, nattliv och nöjesparker i Surfers Paradise på Gold Coast till små lugna samhällen som till exempel Noosa på Sunshine Coast.

Dahl Jespersen rekommenderar även ett stopp på bland annat Fraser Island och Whitsundays.

Fraser Island är världens största sandö. Du tar dig inte dit med husbil, men du kan åka på en organiserad bilsafari på ön. Njut av de vita stränderna och det kristallklara vattnet, utforska regnskogen som växer i sanden – eller öns rika djur- och fågelliv, säger han.

Whitsundays består av 74 magiska öar. Där finns Australiens vackraste stränder, bland annat Whiteheaven Beach som är perfekt för dykning och snorkling.  Under resans sista stopp i Cairns har du möjlighet att besöka både regnskogen i Daintree och Stora Barriärrevet. Det 340 000 kvadratmeter stora revet sträcker sig över 2 000 kilometer längs med Queenslands kust. Glöm inte att ta med snorkling- eller dykutrustning. Under ytan döljer sig en fantastisk värld fylld av fiskar och vackra koraller.

Håll utkik efter de lokala djurlivet på vägarna. Undvik att köra i skymningen och när det är mörkt. Foto: Nathan Dyer

2. Darwin–Adelaide–Melbourne
På den här rutten korsar du landet och kör från den tropiska delen i norr till sydkusten. Resan går genom Australiens ”röda centrum” där första stoppet är Kakadu som är landets största nationalpark.

– Där finns regnskog, floder, våtmarker, slätter och berg. Nationalparken är bland annat känd för sina vattenfall, saltvattenskrokodiler och grottmålningar som är gjorda av aboriginer, säger Dahl Jespersen.

I hjärtat av Australien vid Alice Springs ligger en annan nationalpark. Där finns bland annat jätteklippan Uluru och de kupolformade klippformationerna Kata Tjuta.

När du kommer till kusten är ett besök i storstäderna Adelaide och Melbourne ett måste. De är kända för sina matmarknader och fantastiska restauranger. Vägen mellan de två städerna kallas för Great Ocean Road som är en upplevelse i sig. Den kantas av fristående kalkstensklippor, kända som ”The Twelve Apostles, och anses vara en av världens vackraste vägsträckor.

Uluru är en av höjdpunkterna på resan från Darwin i norr till kusten i syd. Uluru, också känt som Ayers Rock eller bara The Rock, är världens näst största monolit.

3. Perth–Broome
Den här turen tar dig längs med Australiens västkust. Här finns både charmiga byar, nationalparker och milslånga stränder.

Sträckan mellan Perth och Broome är fylld av äventyr. Det är en lång sträcka, men är värd varenda minut. Dessutom är resan genom det oändliga landskapet en del av upplevelsen, säger Dahl Jespersen.

Du kommer bland annat att köra längs en sträcka som kallas för Coral Coast. Där kan du bland annat besöka Ningaloo som är det näst största revet i Australien. Där finns 250 olika typer av koraller, 520 olika fiskarter, sköldpaddor och valar. Du kan även snorkla med valhajen som är världens största fisk.

I Coral Bay kan du snorkla bland hundratals fiskarter och koraller. Ningaloorevet är näst störst i Australien efter Great Barrier Reef. Foto: Tourism WA

De vilda delfinerna i Monkey Mia som ligger i nationalparken Shark Bay lockar turister från hela världen. Flera gånger per dag får du möjlighet att möta delfinerna på nära håll och mata dem.

Om du vill ta en paus från strandlivet kan du besöka nationalparken Karjiini. Här får du uppleva Australiens rika natur- och djurliv.

Australienresor hjälper dig att planera resvägar, men ger dig även tips och råd om hur du får ut det bästa av din bilsemester. Det finns uthyrningsstationer i alla städer med en internationell flygplats, och det går att både hämta ut och lämna tillbaka alla fordon i en annan stad än där de hämtades.

I Monkey Mia kan man mata vilda delfiner. Foto: Australia’s Coral Coast