Hela den här avdelningen är en annons från Australienresor

Tio saker du måste göra i Australien

4 januari, 2018

Det är många som drömmer om att resa till Australien – och med snabbare flyg och billigare biljetter är landet ”down under” närmare än någonsin. Boka ditt livs resa med snorkling på Stora Barriärrevet, se soluppgången över Ayers Rock och träffa en känguru i sin naturliga miljö. Här är listan över tio av landets bästa upplevelser.

Kangaroo Island är som en djurpark utan stängsel. Foto: Tourism SA

1. Upptäck djurlivet på Kangaroo Island

Kangaroo Island är som en liten version av Australien med vackra stränder, stora klippor och ödemark, men det finns även frodiga landskap där både koalor, vallabyer, sjölejon, pingviner och känguruer lever i sin naturliga miljö.

Kangaroo Island är Australiens tredje största ö, men den har bara cirka 4 500 invånare. Upplev en spännande natur och aktiviteter som surfing, kajakpaddling, fiske och vandring i den australiensiska bushen. Här finns boenden för alla plånböcker, från billiga spartanska hotell till det femstjärniga Southern Ocean Lodge.

Utforska världen under havsytan.

2. Snorkla på Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet är 2 300 kilometer långt och är en ikon bland naturälskare över hela världen. Det är även en av Australiens största turistmagneter. Vid korallrevet som sträcker sig runt 900 öar hittar du de mest spektakulära upplevelser som finns under havsytan. Ta på dig en snorkelutrustning och följ med till en värld fylld av sjöstjärnor, sköldpaddor, stora koraller, clownfiskar – och om du har tur kanske du till och med får simma med delfiner och valar. Men det spelar ingen roll om du väljer att snorkla, dyka, segla eller flyga – Stora Barriärrevet har något för alla.

Utsikt över Whitehaven Beach.

3. Whitehaven Beach – en av världens finaste stränder

Den kritvita sanden på Whitehaven Beach är så fin att den knarrar när man går på den. Det är inte heller någon slump att den kallas för en av världens finaste stränder. Whitehaven Beach ligger på en av de 74 öarna i Whitsunday Islands, är sju kilometer lång och delar det blågröna havet från den frodiga växtligheten på ön.

Sidney är magiskt ovanifrån. Foto: Hamilton Lund, Destination NSW

4. Åk sjöflygplan över Sydney

Miljonstaden Sydney har många kända landmärken och att se dem från luften ger en spännande dimension till hela storstadsupplevelsen. Från sjöflygplanet har du utsikt över hamnen, det berömda operahuset i Sydney, öarna utanför staden, surfarna på Bondi Beach och alla vackra naturområden. Det spelar ingen roll om du väljer att äta lunch på en av restaurangerna utanför staden, eller en romantisk picknick på en avskild plats – flygningen är en upplevelse i sig. För dem som tycker att det för magkittlande med en tur bland molnen är en lunchkryssning i hamnen ett bra alternativ.

Ät ostron, direkt från havet. Foto: Saffire Freycinet

5. Ät ostron på Saffire Freycinet i Tasmanien

Den lyxiga lodgen Saffire Freycinet i Freycinet National Park i Tasmanien erbjuder en annorlunda upplevelse för alla ostronälskare. Besökarna får låna ett par stövlar och promenera ut i vattnet till ostronfarmen där ett uppdukat bord väntar. Du plockar dina ostron direkt från havet som du sedan kan kombinera med de många andra delikatesserna som finns på menyn. På Saffire Freycinet kan du skämma bort dig själv med både spa och gourmetupplevelser i vackra miljöer. Våtmarksområdet i nationalparken har ett mycket rikt fågelliv, fantastisk utsikt, dramatiska rosa granittoppar, avskilda vikar och vita sandstränder som bara ligger en kort promenad bort.

Utsikt över Great Ocean Road och ”De tolv apostlarna”.

6. Kör längs med Great Ocean Road – en av världens vackraste kustvägar

Kalkstensformationerna ”De tolv apostlarna” är den största attraktionen, men The Great Ocean Road erbjuder mycket mer. Vägen svänger längs med de gigantiska stenformationer som havet har format på den robusta delen av Victorias sydkust. Det finns flera utsiktspunkter om ni vill ta en paus och njuta av den fantastiska miljön. Vi rekommenderar även en avstickare ner till stranden där både bad och surfing är i världsklass. Bell’s Beach är en populär strand där vågarna lockar till spännande äventyr i vattnet. Det finns även mysiga fiskebyar vid havet, vackra naturområden, frodig regnskog och spännande djurliv.

The Great Ocean Road kan upplevas bakom ratten i en hyrbil, men du kan också välja att gå vandringsleden The Great Ocean Walk. Den är uppdelad i olika steg och är anpassad efter vandrare på alla nivåer. Den som är ute efter ett äventyr på semestern har även möjlighet att följa med på en helikopterfärd över det spännande landskapet.

Paddla längs med Katherine River. Foto: Peter Eve & Tourism NT

7. Åk kanot genom Katherine Gorge

Följ med på en oförglömlig resa med kanot längs med Katherine River. Landskapet kring floden brukar beskrivas som en blandning mellan vildmark och tropisk miljö. Den dramatiska naturen och de tusen år gamla aboriginska målningar är ensamma värda en resa till området.

Katherine Gorge ligger i Nitmiluk National Park som är inbäddat i ett bushlandskap. Följ med på ett äventyr till fots på en av vandringslederna, ta dig fram lite snabbare i en flodbåt, eller upptäck området från en helikopter.

Vinprovning och hästidning på Mornington Peninsula. Foto: Wayne Finn

8. Njut av god mat och gott vin på Mornington Peninsula utanför Melbourne

Mornington ligger bara en timmes bilfärd söderut från Melbourne. Den vackra halvön är känd bland australiensare som uppskattar ett gott vin och fantastisk mat. Här hittar du bland annat små lokala kaféer, gårdsbutiker med härliga råvaror och prisbelönta gourmetrestauranger med menyer utformade efter varje säsong. Närheten till havet gör att endast de bästa läckerheterna hamnar på tallriken. Du kan också besöka en av vingårdarna i området och smaka på lokala viner som till exempel Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Gris.

Om du vill uppleva landskapet från en hästrygg finns det möjlighet att följa med på en ridtur där besök på ett antal vingårdar i området ingår. Ta chansen och njut av både miljön, vin av högsta klass och en spännande ridtur. Om du hellre vill spela golf så finns det flera alternativ att välja mellan på den populära halvön.

Åk på safari på världens största sandö, Fraser Island. Foto: Tourism and Events Queensland

9. Följ med på safari på världens största sandö, Fraser Island

Fraser Island är perfekt för dem som vill ge sig ut på safari. Du kan till exempel åka på bilsafari med en fyrhjuling längs med de vita stränderna, det kristallklara vattnet och de märkliga sandformationerna. Det är även många som väljer att åka på utflykt till skeppsvraket Maheno som blåste i land under en cyklon 1935.

På Fraser Island växer regnskogen upp mot sanden och täcker stora delar av ön med ett rikt växt, djur- och fågelliv. Här finns också ett av de bästa vatten i världen för strandfiske. Det spelar ingen roll om du är en nybörjare eller en erfaren sportfiskare – här kan du fånga fiskar som du aldrig någonsin har fått på kroken tidigare.

Att simma med en valhaj är en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Foto: Tourism Western Australia

10. Simma med valhajar på Ningaloo Reef

Valhajen är världens största fisk och kan bli mer än 12 meter lång. Den väger över 20 ton och lever på krill, plankton och småfisk. Det är svårt att beskriva känslan av att vara i samma vatten som en valhaj, men det är många som har berättat att det känns som att de är mitt i en spektakulär naturfilm. Även de mest erfarna dykare och snorklare kommer att få minnen för livet. Det 260 kilometer långa korallrevet Ningaloo är i sig ett paradis under ytan.

Simturerna anordnas mellan mars och juli då flest valhajar i världen samlas på ett och samma ställe.

Upplev några av Australiens höjdpunkter: