TOPPLIV I
TYROLEN

Dramatik på hög höjd i Ötztal eller solokvist i pisten före frukost i Zillertal. Två av Tyrolens mest trolska snömagneter lockar till lyxigt vinterliv.

interliv i häftiga höghöjdsmiljöer är något alldeles speciellt att bära med sig, långt efter vårens snösmältning. Österrikiska Tyrolen är en klassisk destination för alla som gillar aktiv semester nära naturen. Och i de glest befolkade dalgångarna Ötztal och Zillertal finns fortfarande vita fläckar att upptäcka på den spetsiga alpkartan. 

Glaciäråkning på hög höjd

Ötztal har några av de högsta topparna i Österrike, och är landets enda skiddestination med tre skidområden på över 3 000 meters höjd: BIG 3. Glaciäråkningen från Tiefenbachkogl på 3 300 meter gör att delar av skidsystemet lyckas hålla öppet ända från slutet av oktober till långt in i maj. Hela skidområdet med sina 361 kilometer av preparerad pist öppnar i slutet av november. 

Det är ingen slump att Ötztals huvudort Sölden har hamnat på den internationella pistkartan. Det är här som den storslagna världscupscirkusen i utförsåkning har sin pampiga premiär varje år. Sista helgen i oktober, 25-27/10, gick startskottet för denna vintriga vitaminkick – lika mycket en hyllning till utförsåkningen som säsongens kick off för den stenhårt packade pisten i Sölden.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Av: Lars Collin

V

interliv i häftiga höghöjdsmiljöer är något alldeles speciellt att bära med sig, långt efter vårens snösmältning.

Österrikiska Tyrolen är en klassisk destination för alla som gillar aktiv semester nära naturen. Och i de glest befolkade dalgångarna Ötztal och Zillertal finns fortfarande vita fläckar att upptäcka på den spetsiga alpkartan. 

Glaciäråkning på hög höjd

Ötztal har några av de högsta topparna i Österrike, och är landets enda skiddestination med tre skidområden på över 3 000 meters höjd: BIG 3. Glaciäråkningen från Tiefenbachkogl på 3 300 meter gör att delar av skidsystemet lyckas hålla öppet ända från slutet av oktober till långt in i maj. Hela skidområdet med sina 361 kilometer av preparerad pist öppnar i slutet av november.

Det är ingen slump att Ötztals huvudort Sölden har hamnat på den internationella pistkartan. Det är här som den storslagna världscupscirkusen i utförsåkning har sin pampiga premiär varje år. Sista helgen i oktober, 25-27/10, gick startskottet för denna vintriga vitaminkick – lika mycket en hyllning till utförsåkningen som säsongens kick off för den stenhårt packade pisten i Sölden.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Tidlösa tyrolska byar

Skidåkning har inte alltid funnits på vintermenyerna här i Ötztal. Ändra fram till slutet av 1950-talet var Sölden och grannbyarna Obergurgl och Hochgurgl tidlösa tyrolska små samhällen där strävsamma bönder lyckades odla, trots de tuffa omständigheterna och höjdskillnaden. 

Turismen hittade hit först för runt 60 år sedan. Och i slutet av 1960-talet byggdes till exempel Hotel Central, idag en femstjärnigt inbäddad vinterdröm som för något år sedan utnämndes till Europas lyxigaste bergshotell vid prisutdelningen av World Luxury Hotel Awards. Men boendealternativen är förstås många, och förutom hotell i olika prisnivåer och stilar finns både traditionella personliga pensionat och större ultramoderna lägenhetshotell.

Stugmys med minnen från det förflutna

Flisor av det förgångna går dock fortfarande att finna längs de branta bergssidorna. Strax under toppen av den nya effektiva linbanan Rotkogl huserar vackert patinerade timmerstugan Gampe Thaya. Släktgården har anor tillbaka till tidigt 1700-tal och drivs än i dag av familjen Prantl. Gampe Thaya är en av Ötztals mest populära pistkrogar med sina mysiga rum kryddade med minnen och recept från förr. 

Familjen Prantl har ett 30-tal kor på ägorna som förser kalorikrävande skidgäster på den soliga terrassen med regionala rätter – ofta med bas i de produkter, mjölk, ost och kött, som fått smak av djurens naturliga bete på berget. Några rätter att sukta efter är Tiroler Gröstl, en sorts pyttipanna som måste vara skidåkarens bästa vän, eller en minst sagt mättande Ötztaler Käsespätzle, pasta tryfferad med tre sorters bergsost. 

James Bond-museum
på 3 000 meter

Den totala motpolen till Gampe Thayas traditionella träbyggnad möter vid toppstationen Gaislachkogl. Ice Q är en hypermodern glaskub och fine dining-krog med ett helt oslagbart panorama över pisterna ner mot dalen. Ice Q:s diskreta design var också anledningen till att regissören Sam Mendes valde att förlägga delar av inspelningen av senaste Bondrullen Spectre just hit till Ötztal. Propellerplanet som Daniel Craig jagar skurkar med över alpsluttningarna är bara en av anledningarna att lösa biljett till 007 Elements. 

Museet granne till restaurangen är en minst sagt cool hyllning till både Bondfilmen och Ian Flemings berättelser. Lika spännande som utställningen är miljön. De nio hallarna och kamrarna tycks direkt uthuggna ur berget här på 3 000 meters höjd, och för att göra så lite ingrepp på naturen som möjligt byggdes 007 Elements helt i glas, stål och betong för att inte påverka Moder Jord. Temperaturen härinne är just över nollan. Vinterkläder rekommenderas, även om bänkarna är bekvämt uppvärmda och gör upplevelsen än varmare.

LÄS MER: Ötztal – vidsträckt bergsområde med mycket variation

FAKTA

Ötztal: Dalgången har totalt runt 22 000 invånare med Sölden som huvudort (2 450 invånare). I regionen finns runt 30 000 hotellbäddar. 

Liftsystem: 361 pistade kilometer (varav 145 kilometer i Sölden) och 90 liftar. För längdskidåkarna finns runt 200 kilometer fördelade på 31 olika spår.

Mer info: www.oetztal.com, www.soelden.com, www.007elements.com

Zillertal: Dalgången har totalt runt 33 000 invånare och är mest känd för orterna Mayrhofen, Zell och Gerlos. I regionen finns runt 50 000 hotellbäddar. 

Liftsystem: 535 pistade kilometer och 180 liftar.

Mer info: www.zillertal.at

Foto: Platten Alm © Zillertal Tourismus, Thomas Straub

Vandrare © Ötztal Tourismus, Bernd Ritschel

Stugmys © Zillertal Tourismus, Andre Schoenherr

Skidbacke © Ötztal Tourismus, Bernd Ritschel

Stugmys © Zillertal Tourismus, Andre Schoenherr

Två tågvänliga destinationer

Både Ötztal och Zillertal går att enkelt nå med tåg, antingen från Tyrolens inofficiella huvudstad Innsbruck eller från de större internationella rutterna norrut från München. 

Zillertal är ett av Tyrolens hemliga höjdarställen. Ett härligt hide away med mycket skidåkning i perfekt preparerade pister i fokus. Ankomsten är avslappnad, tack vare den charmiga smalspåriga Zillertalbahn som tuffar fram längs foten av bergen till 16 stationer med orten Mayrhofen som slutdestination. 

Zillertal – frostad vinterdröm

För oss svenskar är den långa dalgången längs floden Ziller kanske mest känd för skidåkningen ovanför Mayrhofen. Men skidområdets hela 535 kilometer är en frostad dröm om vinterliv, vackert vävd i ett modernt nätverk av linbanor och nästintill ljudlösa stolliftar. 

LÄS MER: Härlig atmosfär och skidåkning i Zillertal

Väckarklockan ringer klockan halvsex. Utanför det småskaligt eleganta boutiquehotellet Das Posthotel i samhället Zell am Ziller väntar ett kompakt mörker. En liten kopp svart kaffe på stående fot och några stärkande chokladbitar, sedan in i minibussen mot Mayrhofen. Här hittas ett av Zillertals dragplåster: morgonskidåkning före frukost.

Perfekt preparerade pister

Redan vid sjutiden öppnar några av nerfarterna med den allra krispigaste och skiraste skidåkning, där man bokstavligen sätter sin personliga signatur på den orörda pisten. Samtidigt som man ser solen stiga bakom de spetsiga topparna och slås av tystnaden här mitt i den mäktiga alpmiljön. Nattugglor tar sig med fördel också till guldpisten Stefan Eberharter för skidåkning i månskenet. Den som vill upptäcka ännu svartare sidor av Zillertal tar plats i passagerarsätet på en 9 ton tung pistmaskin för att se hur det där perfekta manchestermönstret skapas.

Två tågvänliga destinationer

Både Ötztal och Zillertal går att enkelt nå med tåg, antingen från Tyrolens inofficiella huvudstad Innsbruck eller från de större internationella rutterna norrut från München. 

Zillertal är ett av Tyrolens hemliga höjdarställen. Ett härligt hide away med mycket skidåkning i perfekt preparerade pister i fokus. Ankomsten är avslappnad, tack vare den charmiga smalspåriga Zillertalbahn som tuffar fram längs foten av bergen till 16 stationer med orten Mayrhofen som slutdestination.

Zillertal – frostad vinterdröm

För oss svenskar är den långa dalgången längs floden Ziller kanske mest känd för skidåkningen ovanför Mayrhofen. Men skidområdets hela 535 kilometer är en frostad dröm om vinterliv, vackert vävd i ett modernt nätverk av linbanor och nästintill ljudlösa stolliftar. 

LÄS MER: Härlig atmosfär och skidåkning i Zillertal

Väckarklockan ringer klockan halvsex. Utanför det småskaligt eleganta boutiquehotellet Das Posthotel i samhället Zell am Ziller väntar ett kompakt mörker. En liten kopp svart kaffe på stående fot och några stärkande chokladbitar, sedan in i minibussen mot Mayrhofen. Här hittas ett av Zillertals dragplåster: morgonskidåkning före frukost.

Perfekt preparerade pister

Redan vid sjutiden öppnar några av nerfarterna med den allra krispigaste och skiraste skidåkning, där man bokstavligen sätter sin personliga signatur på den orörda pisten. Samtidigt som man ser solen stiga bakom de spetsiga topparna och slås av tystnaden här mitt i den mäktiga alpmiljön. Nattugglor tar sig med fördel också till guldpisten Stefan Eberharter för skidåkning i månskenet. Den som vill upptäcka ännu svartare sidor av Zillertal tar plats i passagerarsätet på en 9 ton tung pistmaskin för att se hur det där perfekta manchestermönstret skapas

Foto: Zillertal Tourismus, Simon Hausberger

Frukostlyx i liften

Strax före nio på morgonen sladdar vi in vid Ahorn-liften och den inglasade bergskrogen Kunstraum på 2 000 meter för en välförtjänt och mättande skidåkarfrukost. För den som vill göra morgonmiljön än mer magisk finns konceptet gondola breakfast. I den 10-sitsiga liften Gefrorene Wand dukas upp de läckraste ingredienser för en fantastisk frukost högt upp i det blå.

Typiskt för Tyrolen är småskaligheten; både restauranger, hotell och även liftsystem är ofta familjeägda. Något som självklart är med och skapar den närvaro och ombonade känsla som vi lärt oss förknippa med ordet gemütlichkeit

Bara i Zillertal finns ett 80-tal bergrestauranger som erbjuder närodlad mat lagad på plats. En av de mest omtyckta är pyramid-designade Schneekarhütte, som även erbjuder övernattningar. Att vakna upp högt uppe och mitt i det väldiga skidområdet på 2 250 meter är ett minne att bära med sig.

Österrikes brantaste pist

Resten av dagen åker vi ännu djupare in bland Zillertals toppar och dalar och upptäcker både breda familjevänliga nerfarter som gjorda för djupa carvingsvängar – och luftiga områden för freeride i finaste djupsnö. De riktigt djärva provar förstås Harakiri, som med sin 78-procentiga lutning är Österrikes brantaste pist. Tricket är att försöka undvika att stanna till i backen och istället hitta rytmen i åkningen och fortsätta hela vägen ner, eftersom lutningen gör det svårt att stå rakt. 

För den som föredrar långa åk är Übergangsjoch en enda härligt pumpande pist som sträcker ut sig 2 000 vertikalmeter, eller 10 kilometer, från topp till by.

Året runt-öppen glaciär

Ännu längre in i dalgången mot den italienska gränsen ligger den berömda Hintertuxer Gletcher, Österrikes enda glaciär som håller öppet året runt. På Hintertux samsas gammal och ung i en Funslope med olika slags hinder för både skid- och snowboardåkare. 

Vi väljer att avrunda eftermiddagens soliga timmar högt upp vid den stora uteserveringen till Kristallhütte. Ackompanjerat av dj:s levs dolce vita-liv på terrassen i bekväma vilstolar och med ansiktena täckta av solcrème. Vi skippar dock skumpan och kanapéerna just denna dag och beställer in den lika berömda som klassiska kaloribomben Kaiserschmarrn. Kanske är det just sådana här härligt sötsyndiga skapelser som är med och formar den så vida omtalade mysfaktorn i Tyrolen.

Kejsarens pannkaka

För att förstå hemligheten tar vi hjälp av Willy Pfister; kock, sommelier och ägare till anrika fyrstjärniga familjehotellet Neue Post i Mayrhofen:

– Våra produkter kommer härifrån Zillertal, framför allt från djuren på vår familjegård. Så massor med ägg, sedan smör, mjöl, lite mjölk, kanel och socker. Det är allt. Så gör du den perfekta Kaiserschmarrn. Men helst ska du äta den här i Tyrolen, strösslad med massor av florsocker och plommonkompott.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Österrikes brantaste pist

Resten av dagen åker vi ännu djupare in bland Zillertals toppar och dalar och upptäcker både breda familjevänliga nerfarter som gjorda för djupa carvingsvängar – och luftiga områden för freeride i finaste djupsnö. De riktigt djärva provar förstås Harakiri, som med sin 78-procentiga lutning är Österrikes brantaste pist. Tricket är att försöka undvika att stanna till i backen och istället hitta rytmen i åkningen och fortsätta hela vägen ner, eftersom lutningen gör det svårt att stå rakt. 

För den som föredrar långa åk är Übergangsjoch en enda härligt pumpande pist som sträcker ut sig 2 000 vertikalmeter, eller 10 kilometer, från topp till by.

Året runt-öppen glaciär

Ännu längre in i dalgången mot den italienska gränsen ligger den berömda Hintertuxer Gletcher, Österrikes enda glaciär som håller öppet året runt. På Hintertux samsas gammal och ung i en Funslope med olika slags hinder för både skid- och snowboardåkare. 

Vi väljer att avrunda eftermiddagens soliga timmar högt upp vid den stora uteserveringen till Kristallhütte. Ackompanjerat av dj:s levs dolce vita-liv på terrassen i bekväma vilstolar och med ansiktena täckta av solcrème. Vi skippar dock skumpan och kanapéerna just denna dag och beställer in den lika berömda som klassiska kaloribomben Kaiserschmarrn. Kanske är det just sådana här härligt sötsyndiga skapelser som är med och formar den så vida omtalade mysfaktorn i Tyrolen. 

Kejsarens pannkaka

För att förstå hemligheten tar vi hjälp av Willy Pfister; kock, sommelier och ägare till anrika fyrstjärniga familjehotellet Neue Post i Mayrhofen:

– Våra produkter kommer härifrån Zillertal, framför allt från djuren på vår familjegård. Så massor med ägg, sedan smör, mjöl, lite mjölk, kanel och socker. Det är allt. Så gör du den perfekta Kaiserschmarrn. Men helst ska du äta den här i Tyrolen, strösslad med massor av florsocker och plommonkompott.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Foto: Frukost i gondolen © Zillertal Tourismus

Kaiserschmarrn © Zillertal Tourismus, Kevin Ilse

Österrike erbjuder inte bara ett vinterland utan är också ett sommarparadis.
Semester i Österrike är varierande och har något att erbjuda alla.
Du kan hitta mycket mer information om semestrar i Österrike på www.austria.info.