ANRIK SKIDÅKNING MÖTER MODERNA STJÄRNKROGAR

Alpmetropolerna St Anton och Ischgl i Tyrolen är två klassiska magneter när det vankas vinter i Alperna. I ständigt tidlösa St Anton föddes utförsåkningen för drygt ett sekel sedan – medan grannen Ischgl står för ett pärlband av paradkrogar i och nedanför pisterna.

rata om pist-traditioner. Det finns starka skäl för att St Anton omtalas med djupaste respekt när det kommer till skidåkning av högsta kvalitet. En av Alpernas mest klassiska destinationer brukar också beskrivas som utförsåkningens vagga.

Redan för drygt 100 år sedan förstod Hannes Schneider, sonen till den lokale ostmakaren i grannbyn Stuben am Arlberg, att det fanns mer som livet hade att erbjuda än familjens mejeri här i västra Österrike. 

Han gav sig ut på de höga bergen i Arlberg nära den schweiziska gränsen och utvecklade där en sorts tidig plogteknik. Metoden låg sedan till grund när han 1921 skapade vad som sägs vara världens äldsta skidskola, en upptäckt som decenniet senare skulle stå som förlaga i mängder av aspirerande alp-orter.

Skidlegenden St Anton

Det grundmurade ryktet, första skidklubben föddes redan 1901, de på sina håll brutalt branta nerfarterna och ett allmänt gott självförtroende inom vintervärlden har gett St Anton  välförtjänt legendstatus. 

Ett sekel senare står St Anton fortfarande för garanterat god skidunderhållning. Extra bonus för alla puderhungriga är att stora delar av området Arlberg sedan två säsonger tillbaka är sammanlänkat med nya liftar. Något som gör det enkelt att upptäcka nya dagsetapper i pisterna mellan de fem byarna St Anton, St Christoph, Stuben, Zürs och Lech. Tack vare sina 306 kilometer av markerad pist och 200 kilometer offpist rankas Ski Arlberg idag till Österrikes största sammanhängande skidområde, och det femte i hela världen. Hela härligheten nås med hjälp av liftkortet Arlberg Card.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Av: Lars Collin

P

rata om pist-traditioner. Det finns starka skäl för att St Anton omtalas med djupaste respekt när det kommer till skidåkning av högsta kvalitet.

En av Alpernas mest klassiska destinationer brukar också beskrivas som utförsåkningens vagga. Redan för drygt 100 år sedan förstod Hannes Schneider, sonen till den lokale ostmakaren i grannbyn Stuben am Arlberg, att det fanns mer som livet hade att erbjuda än familjens mejeri här i västra Österrike. 

Han gav sig ut på de höga bergen i Arlberg nära den schweiziska gränsen och utvecklade där en sorts tidig plogteknik. Metoden låg sedan till grund när han 1924 skapade vad som sägs vara världens äldsta skidskola, en upptäckt som decenniet senare skulle stå som förlaga i mängder av aspirerande alp-orter.

Skidlegenden St Anton

Det grundmurade ryktet, första skidklubben föddes redan 1901, de på sina håll brutalt branta nerfarterna och ett allmänt gott självförtroende inom vintervärlden har gett St Anton  välförtjänt legendstatus. 

Ett sekel senare står St Anton fortfarande för garanterat god skidunderhållning. Extra bonus för alla puderhungriga är att stora delar av området Arlberg sedan två säsonger tillbaka är sammanlänkat med nya liftar. Något som gör det enkelt att upptäcka nya dagsetapper i pisterna mellan de fem byarna St Anton, St Christoph, Stuben, Lech och Zürs. Tack vare sina 360 kilometer av markerad pist och 200 kilometer offpist rankas Ski Arlberg idag till Österrikes största sammanhängande skidområde, och det femte i hela världen. Hela härligheten nås med hjälp av liftkortet Arlberg Card.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Foto: TVB St. Anton am Arlberg, Patrick Baetz

”Bästa europeiska skiddestination”

Inte undra på att flera internationella skidtidningar och skidorganisationer unisont stämmer in i hyllningskören. Bland annat utsåg läsarna av österrikiska skidmagasinet Ski Magazin St Anton till ”Bästa europeiska skiddestination 2018”. 

Vi svenskar har också länge varit svaga för St Anton.

– Kombinationen av utmanande terräng, snösäkerhet och grym partystämning i byn gör St Anton till en av världens absolut bästa skidorter, säger Martin Söderqvist, skidfotograf och medarbetare på bland annat Åka Skidor. 

Snart lika legendarisk som St Anton självt är Den vita ringen. Utmaningen att likt Arlbergs skidpionjärer ta sig runt hela området firar 50 år. Snabbast av dem alla på den tiden var skaparen av Der Weisse Ring, Sepp Bildstein. I dag kommer deltagare från jordens alla hörn för att lyckas genomföra det 22 kilometer långa höghöjdsspåret.

Vidunderliga Valluga

Gastronomiskt hittas mängder av stjärnkrogar runt St Anton, sju av dem finns prydligt poängsatta i den välrenommerade internationella krogguiden Gault Millau. En är Valluga, som med sin placering 2 811 meter över havet också är Arlbergs högst belägna gasthof. Härifrån väntar den drygt milslånga nerfarten ända ner till St Antons pulserande kvällsliv. 

Men vi dröjer oss kvar häruppe över natten och njuter av Vallugas vidunderliga utsikt. En mysig möjlighet för entusiasten som inte har ro i kroppen att vänta en sekund för länge vid första morgonliften i dalen.

Pisternas paradis

På Valluga serveras också hjärtevärmande rätter som lockar till långsittning. Inte minst kvällstid när upp till 70 gäster erbjuds en femrättersmeny som kombinerar det bästa av regionala och internationella rätter. Morgonen därpå tar vi hjälp av en lokal bergsguide för att få till det bästa rytmiskt sjungande gunget i pudersnön på Vallugas norra pist. 

Jo, St Anton är sannerligen ett pisternas paradis. 

Klimatsmart tågresa

Att nå St Anton är enkelt och klimatsmart. Tåget tuffar ända fram till byn på 1 300 meter. Antingen väljer man nattåget från Köpenhamn via Hamburg som rullar in på stationen under knappt 18 timmar, eller föredrar man delvis flyg på resan. Från Innsbruck tar regionaltåget bara en dryg timme. 

Fyra mil söderut, i tyrolska regionen Paznaun ännu närmare den schweiziska gränsen, väntar Ischgl. Tågresan från Innsbruck går även här nästan ända fram. Från Landeck-Zams tar bussen oss upp sista kilometrarna till Ischgl/Paznaun.

LÄS MER: St. Anton am Arlberg – Österrikes största sammanhängande skidområde

FAKTA

St Anton am Arlberg: Samhället har runt 2 500 invånare och ligger på 1 304 meters höjd över havet. 

Liftsystem: 306 välpreparerade pistkilometer, från nybörjar- och barnbackar till svåra och djupa lössnö-pister. Sammanlagt 88 liftar. För längdskidåkarna finns runt 200 kilometer fördelade på 31 olika spår.

Mer info: www.stantonamarlberg.com 

Ischgl: Samhället har runt 1 600 invånare och ligger på 1 377 meters höjd över havet. 

Liftsystem: 239 välpreparerade pistkilometer som nås med 45 moderna liftar, varav många med eluppvärmda säten. Längsta pisten Eleven är just 11 km lång mellan toppen av Greitspitz och Ischgls by.

Mer info: www.ischgl.com

Foto: Gondol © TVB St. Anton am Arlberg, Patrick Baetz

St Christoph © TVB St. Anton am Arlberg, Patrick Baetz

Skidåkare © TVB St. Anton am Arlberg, Josef Mallaun

Stugmys © TVB St. Anton am Arlberg, Christoph Schoech

Skidåkare © TVB St. Anton am Arlberg, Josef Mallaun

Stugmys © TVB St. Anton am Arlberg, Christoph Schoech

Skidåkare © TVB St. Anton am Arlberg, Josef Mallaun

Stugmys © TVB St. Anton am Arlberg, Christoph Schoech

Glödheta Ischgl

Storartad skidåkning, berömda gourmetkrogar och välregisserade utomhuskonserter är några av lockropen som brukar förknippas med Ischgl på 1 400 meters höjd, mellan bergen Silvretta och Verwall. Skidområdets nästan 24 mil av preparerade pister på gränsen mellan de två klassiska alpnationerna garanterar också ett av Europas största områden för freeride-åkning. När säsongen glider igång i slutet av november väntar en utsträckt vinter som inte slutar förrän i början av maj.  

Ischgl har alltid varit noga med infrastrukturen. För att kunna nå de där perfekta pisterna och orörda topparna som vi drömmer om krävs ett effektivt maskineri av lift-logistik. Nytt för denna säsongen är bland annat den uppvärmda sexsitsiga stolliften Velilleck F1. Silvrettas snabbaste lift spinner som en katt sex meter per sekund och transporterar vinterpubliken på sex minuter upp till toppen av Pardatschgrat. 

Spännande schweizisk
smuggelrutt

På den schweiziska sidan invigs också lika bekväma åttasitsiga Visnitz N2, vilket gör skidåkningen uppe vid schweiziska Samnaun än enklare att nå. De båda nyheterna förlänger den berömda ”smuggelrutten” The Gold Smugglers’ Circuit mellan Ischgl och Samnaun. Baserad på gamla tiders smuggelvägar över bergsmassiven är den med sina 62 kilometer idag en av världens längsta skidrutter, och en verklig utmaning för den vältränade vinteratleten. Enda skillnaden från smugglartiden är väl att ryggsäckarna inte gömmer lika mycket nylonstrumpor, kaffe och tobak som förr.

LÄS MER: Skidåkning i världsklass och modern partykultur i Ischgl

Om tonerna som tidigare ljöd över bergen mest bestod av klingande joddling, är dagens soundtrack i skidområdet betydligt tyngre tonsatt och elförstärkt. Varje vinter sedan 25 år tillbaka bjuds Top of the mountain, utomhuskonserter av internationella artister på högsta nivå. Deep Purple, Robbie Williams och Kate Perry hör till några av de senare. 

– Ischgl är helt enkelt en underhållningsmaskin, utvecklad för att passa den moderna skidturistens alla önskemål, säger Martin Söderqvist, skidfotograf och medarbetare på bland annat Åka Skidor.

Glödheta Ischgl

Storartad skidåkning, berömda gourmetkrogar och välregisserade utomhuskonserter är några av lockropen som brukar förknippas med Ischgl på 1 400 meters höjd, mellan bergen Silvretta och Verwall. Skidområdets nästan 24 mil av preparerade pister på gränsen mellan de två klassiska alpnationerna garanterar också ett av Europas största områden för freeride-åkning. När säsongen glider igång i slutet av november väntar en utsträckt vinter som inte slutar förrän i början av maj.  

Ischgl har alltid varit noga med infrastrukturen. För att kunna nå de där perfekta pisterna och orörda topparna som vi drömmer om krävs ett effektivt maskineri av lift-logistik. Nytt för denna säsongen är bland annat den uppvärmda sexsitsiga stolliften Velilleck F1. Silvrettas snabbaste lift spinner som en katt sex meter per sekund och transporterar vinterpubliken på sex minuter upp till toppen av Pardatschgrat

Spännande schweizisk smuggelrutt

På den schweiziska sidan invigs också lika bekväma åttasitsiga Visnitz N2, vilket gör skidåkningen uppe vid schweiziska Samnaun än enklare att nå. De båda nyheterna förlänger den berömda ”smuggelrutten” The Gold Smugglers’ Circuit mellan Ischgl och Samnaun. Baserad på gamla tiders smuggelvägar över bergsmassiven är den med sina 62 kilometer idag en av världens längsta skidrutter, och en verklig utmaning för den vältränade vinteratleten. Enda skillnaden från smugglartiden är väl att ryggsäckarna inte gömmer lika mycket nylonstrumpor, kaffe och tobak som förr.

LÄS MER: Skidåkning i världsklass och modern partykultur i Ischgl

Om tonerna som tidigare ljöd över bergen mest bestod av klingande joddling, är dagens soundtrack i skidområdet betydligt tyngre tonsatt och elförstärkt. Varje vinter sedan 25 år tillbaka bjuds Top of the mountain, utomhuskonserter av internationella artister på högsta nivå. Deep Purple, Robbie Williams och Kate Perry hör till några av de senare. 

– Ischgl är helt enkelt en underhållningsmaskin, utvecklad för att passa den moderna skidturistens alla önskemål, säger Martin Söderqvist, skidfotograf och medarbetare på bland annat Åka Skidor.

Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Gourmetspäckad skidåkning

Läckra matupplevelser hamnar också allt högre på skidåkarnas måste-lista. Ischgl är en av Alpernas mest gourmetspäckade orter. Anledningen: Alla anrika familjehotell. Det är här som man har haft tid och tålamod att skapa förutsättningar för fantastiska smakupplevelser och för att kunna samla en välförtjänt mängd stjärnor och poäng i internationella krogguider. Men smaken för det goda är lika viktig uppe i skidsystemet. 

I Ischgl med sina blott 1 600 invånare talar man dock inte om street food, snarare om slopefood. Något som garanteras tack vare 14 högklassiga bergsrestauranger. Nya toppkrogen Ischgl Slopefood serverar några av de snyggaste och matigaste burgarna, fyllda med regionala råvaror. Kontrasten hittar vi på till exempel skihütte Gampenalpe, nybyggd men dressad i helt historisk alpdräkt med sina rustika timmerväggar. 

När mörkret sänker sig och kvällslivet tar över nere i byn syns fotstegen leda mot Hotel Fliana, ett av alla klassiska hotell som gömmer några av Ischgls bästa och mest eleganta krogupplevelser. Här briljerar nyskapande kökschefen Andreas Spitzer bland annat med den möraste kalvfilé, serverad med pumpa, knaprig lök och försiktigt asiatiska influenser. 

Slår man på stort hittas även Tyrolens mest hyllade kock, Martin Sieberer, i Ischgl. Sedan 1998 styr han med mild hand i den rent kejserligt dekorerade Paznauner Stube. Restaurangen med tre korsade bestick i krogguiden Gault-Millau ligger i ett av byns femstjärniga hotell: Trofana Royal. Och nu talar vi bonanza extravaganza – från den amorösa aperitifen till den dåsiga digestifen. 

Ischgl är något för den verkliga finsmakaren, både för sin dedikerade skidåkning och det livsnjutande kvällslivet.

LÄS MER: Det bästa av skidåkning i Tyrolen

Gourmetspäckad skidåkning

Läckra matupplevelser hamnar också allt högre på skidåkarnas måste-lista. Ischgl är en av Alpernas mest gourmetspäckade orter. Anledningen: Alla anrika familjehotell. Det är här som man har haft tid och tålamod att skapa förutsättningar för fantastiska smakupplevelser och för att kunna samla en välförtjänt mängd stjärnor och poäng i internationella krogguider. Men smaken för det goda är lika viktig uppe i skidsystemet. 

I Ischgl med sina blott 1 600 invånare talar man dock inte om street food, snarare om slopefood. Något som garanteras tack vare 14 högklassiga bergsrestauranger. Nya toppkrogen Ischgl Slopefood serverar några av de snyggaste och matigaste burgarna, fyllda med regionala råvaror. Kontrasten hittar vi på till exempel skihütte Gampenalpe, nybyggd men dressad i helt historisk alpdräkt med sina rustika timmerväggar. 

När mörkret sänker sig och kvällslivet tar över nere i byn syns fotstegen leda mot Hotel Fliana, ett av alla klassiska hotell som gömmer några av Ischgls bästa och mest eleganta krogupplevelser. Här briljerar nyskapande kökschefen Andreas Spitzer bland annat med den möraste kalvfilé, serverad med pumpa, knaprig lök och försiktigt asiatiska influenser.

Slår man på stort hittas även Tyrolens mest hyllade kock, Martin Sieberer, i Ischgl. Sedan 1998 styr han med mild hand i den rent kejserligt dekorerade Paznauner Stube. Restaurangen med tre korsade bestick i krogguiden Gault-Millau ligger i ett av byns femstjärniga hotell: Trofana Royal. Och nu talar vi bonanza extravaganza – från den amorösa aperitifen till den dåsiga digestifen. 

Ischgl är något för den verkliga finsmakaren, både för sin dedikerade skidåkning och det livsnjutande kvällslivet.

Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Österrike erbjuder inte bara ett vinterland utan är också ett sommarparadis.
Semester i Österrike är varierande och har något att erbjuda alla.
Du kan hitta mycket mer information om semestrar i Österrike på www.austria.info.