LéA
Marion

sveriges representant

2019 Barilla pasta world championship
10 – 11 oktober 2019

kapitel 1

kapitel 2

kapitel 3

kapitel 4

Finstämda smaker och
kreativa kökskonster

En fransk kock som bor i Stockholm och tävlar för Sverige under pasta-VM i Paris. 
Världen krymper – och maten förenar. 
Snart åker unga Léa Marion till Paris för att representera Sverige när världens vackraste pastarätt koras.

Naturnära är ett ord som ligger Léa Marion nära. Sin nya hemstad möter hon varje morgon genom att gå ner till kajen i Gamla stan och ta färjan till Oaxen på Djurgården. Den 23-åriga fransyskan är uppvuxen nära de stora skogarna och bergsmassivet Vogeserna inte långt från Schweiz, men i Sverige har hon hittat sitt andra hem. 

Naturliga skandinaviska smaker

Det naturliga skandinaviska köket var en av anledningarna till att hon under kockutbildningen i Avignon sökte sig mot svalare breddgrader och praktikplatser på stjärnkrogarna Frantzén och Gastrologik. Sedan dess har Léa Marion alltmer slipat på det finstilta. Sedan ett halvår tillbaka färdas hon dagligen över Saltsjön för att gå iland på tvåstjärniga Oaxen, långväga omtalade för sina subtila smaker och förfinade faiblesse för det lika enkla som råvarudominerade svenska köket. 

– Jag växte upp i en liten by utanför medeltidsstaden Luxeuil-les-Bains och familjen skördade våra egna grönsaker från trädgården. Till en början bakade jag mest kakor med mamma innan jag fick ta mig an lite franska aptitretare. Men jag har alltid dragits till naturen, säger Léa Marion och tittar ut genom fönstret över det klassiska gamla skeppsvarvet.

Var naturen skälet till varför du valde Sverige?

– Jag vet fortfarande inte riktigt varför, men jag drogs verkligen upp hit. Redan första gången jag kom till Stockholm kändes det bekant på något sätt. Kanske är det just bilden av att ni är så nära naturen. Dessutom har både hållbarhet och livskvalitet hög status här. Så jag var verkligen nyfiken!  

Léa gillar lagkänslan på krogen och känner sig som fisken i vattnet i den sympatiskt skramliga köksmiljön. 

– I Frankrike kan stämningen i krogköken vara tuff. Här är det varmare och vänligare. Vi har faktiskt kul varje dag. Den här miljön skapar en väldigt speciell atmosfär, inte minst under de där minuterna just före service när volymen på musiken ökar. Vi spelar rock eller snabb techno, det är fullt fokus och pådrag med både adrenalin och kreativitet. Man är med och skapar något tillsammans som ska mynna ut i att gästerna får en fantastisk upplevelse att bära med sig. Det är inte bara en måltid.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

Lokala råvaror och hållbarhetstänk

För Léa är det egentligen inte intressant huruvida en restaurang har stjärnor eller inte. Det handlar mer om filosofi och om hur man arbetar med råvaror och hållbarhet.

På Oaxen menar hon att allting faller på plats, och att grundarna Magnus Ek och Agneta Green verkligen tror och litar på vad de gör – hela vägen från ax till limpa. 

– Om man talar i termen nynordiskt är det ju något de har gjort i snart 30 år – utan att bry sig om ifall det var trendigt eller inte. Nästan alla ingredienser här är naturliga, det är viktigt att inte glömma det när man lagar mat.

Smaken av Sverige

För Léa är smaken av Sverige numera starkt förknippad med örter, blad och skatter ur skogens skafferi. 

– Jag är fortfarande ung och sökande och har inte riktigt hittat min egen stil ännu. Jag inspireras av vad jag lär mig och vad som finns runt mig. Restaurangen har till exempel en egen trädgård härute på Djurgården och ibland åker vi dit och plockar tillsammans. Sverige brukar ju beskrivas som det ätbara landet. Det mesta man plockar vilt här i naturen går faktiskt att använda i matlagningen.

Mat är lycka

Léa var duktig i skolan och skulle nog helst ha pluggat ekonomi vid universitetet i Nancy, om hennes föräldrar fått bestämma. Men hon letade efter något som hon trodde på, något konkret som gjorde henne lycklig varje dag. 

– När jag växte upp rullade mycket matlagningsprogram på fransk tv och det talades ständigt om gastronomi. Jag blev genuint nyfiken – och hittade senare min utbildning i Avignon, inriktad mer mot kreativ matlagning och gastronomi i ett slags filosofiskt perspektiv.

Léa Marion

Yrke: Kock på restaurang Oaxen i Stockholm. 

Bakgrund: Uppvuxen i regionen Bourgogne-Franche-Comté i nordöstra Frankrike. Kockutbildad vid Culinary School of Avignon 2014-2017. Har därefter arbetat på bland annat Michelinkrogarna Toya i Frankrike och Gastrologik i Stockholm. 

Bor: Hammarby Sjöstad i Stockholm

Född: 1996

Aktuell: Sveriges representant under pasta-VM, 2019 Barilla Pasta World Championship, 10-12 oktober i Paris. 

Inspirerande: Naturen och råvaror, men också minnen och känslor som jag kan relatera till smaker.

Kuriosa: Talar franska, engelska, spanska – och lite ryska och svenska.

Mustigt medelhav och skogsnära skandinaviskt

Första praktiken under utbildningen gjorde Léa på en klassisk Michelinkrog i La Cadière d’Azur på Franska rivieran. Idag lagar hon mat genom att luta sig både mot den mustiga medelhavsmaten och mot de mer asketiska, skandinaviska smakerna. 

– Nästan alla familjer i Frankrike har någon koppling till Medelhavet. Jag har även varit en del runt Florens i Toscana och det finns något i det italienska köket som jag bara inte kan motstå; de solmogna tomaterna som på något sätt smakar mer där än någon annanstans. Stora och generösa smaker som får en att må bra. Mat som är bra för själen. 

Hur är ditt förhållande till pasta?

– Så fort min familj serverade pasta till lunch på helgerna blev alla lyckliga. Så, jag har ätit en hel del pasta. Det är både enkelt och smakrikt, något jag alltid tycker om att laga, både till mig själv, vänner och familjen. 

Vad är konsten med att skapa en pastarätt?

– Först och främst att låta själva pastan vara den viktigaste ingrediensen. Sedan måste den förstås tas om hand lite olika beroende på sort och syfte. Jag brukar vara försiktig med att den inte får koka för häftigt. Och oavsett pastatyp är det viktigt att använda lite av det kokta pastavattnet för att såsen ska binda sig bättre ihop med pastan.

Konsten av det enkla

Rätten som Léa kvalificerade sig med är hemlig tills pasta-VM inleds nästa vecka, när 14 kockar från hela världen möts i det pampiga före detta bankpalatset Pavillon Cambon i centrala Paris. Men hon vågar åtminstone avslöja tre omistliga ting att ta med sig: kockkniven, pincetten och den lilla örtsaxen.

– Egentligen är jag ingen tävlingsmänniska, det här är faktiskt mitt första mästerskap. Det känns speciellt, eftersom det även kommer att vara en fransk deltagare bland oss kockar. Men jag är superstolt över att få representera Sverige. Jag känner mig ju redan som svensk, säger Léa Marion innan hon börjar rabbla råvaror på sin charmigt franskbrutna svenska.

Och de där namnen som bubblar upp är exakt vad en perfekt gastronomisk upplevelse kan handla om – att förvandla enkla men eleganta råvaror och göra konst av dem.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Barilla och Pasta-VM

Konsten av det enkla

Rätten som Léa kvalificerade sig med är hemlig tills pasta-VM inleds nästa vecka, när 14 kockar från hela världen möts i det pampiga före detta bankpalatset Pavillon Cambon i centrala Paris. Men hon vågar åtminstone avslöja tre omistliga ting att ta med sig: kockkniven, pincetten och den lilla örtsaxen.

– Egentligen är jag ingen tävlingsmänniska, det här är faktiskt mitt första mästerskap. Det känns speciellt, eftersom det även kommer att vara en fransk deltagare bland oss kockar. Men jag är superstolt över att få representera Sverige. Jag känner mig ju redan som svensk, säger Léa Marion innan hon börjar rabbla råvaror på sin charmigt franskbrutna svenska.

Och de där namnen som bubblar upp är exakt vad en perfekt gastronomisk upplevelse kan handla om – att förvandla enkla men eleganta råvaror och göra konst av dem.

Det här är Barilla

Barilla är ett familjeföretag som drivs av de passionerade bröderna Guido, Luca och Paolo. Företaget grundades av deras farfars far, Pietro Barilla, som öppnade sitt första bageri i Parma år 1877. Idag är Barilla känt både i Italien och i världen för sin pasta, sås och bageriprodukter. Samtliga märken inom koncernen (Barilla, Mulino Bianco, Pan di Stelle, Gran Cereale, Harry’s, Pavesi, Wasa, Filiz, Yemina och Vesta, Misko, Voiello och Cucina Barilla) erbjuder välsmakande och sunda alternativ inspirerade av medelhavskosten och den italienska livsstilen.

När Pietro Barilla öppnade sin butik i Parma för 140 år sedan ville han framför allt skapa god mat. Idag har tanken omvandlats till mål: ”Good for You, Good for the Planet” speglar det dagliga

engagemanget hos företagets drygt 8000 medarbetare och en leverantörskedja som delar företagets värderingar och passion för kvalitet.

"Bra för dig" innebär att Barilla hela tiden förbättrar sina produkter, motiverar människor att föra en sund livsstil och förbättrar tillgången till mat och social inkludering.

"Bra för planeten" hyllar den hållbara leverantörskedjan, med ambitionen att minska koldioxidutsläpp och vattenkonsumtion vid tillverkningen av Barillas produkter.

LÄS MER: www.barillagroup.com

En fransk kock som bor i Stockholm och tävlar för Sverige under pasta-VM i Paris. 
Världen krymper – och maten förenar. 
Snart åker unga Léa Marion till Paris för att representera Sverige när världens vackraste pastarätt koras.

Naturnära är ett ord som ligger Léa Marion nära. Sin nya hemstad möter hon varje morgon genom att gå ner till kajen i Gamla stan och ta färja till jobbet på Djurgården. Den 23-åriga fransyskan är uppvuxen nära de stora skogarna och bergsmassivet Vogeserna inte långt från Schweiz, men i Sverige har hon hittat sitt andra hem. 

Naturliga skandinaviska smaker

Det naturliga skandinaviska köket var en av anledningarna till att hon under kockutbildningen i Avignon sökte sig mot svalare breddgrader och praktikplatser på stjärnkrogarna Frantzén och Gastrologik. Sedan dess har Léa Marion alltmer slipat på det finstilta. Sedan ett halvår tillbaka färdas hon dagligen över Saltsjön för att gå iland på tvåstjärniga Oaxen, långväga omtalade för sina subtila smaker och förfinade faiblesse för det lika enkla som råvarudominerade svenska köket. 

– Jag växte upp i en liten by utanför medeltidsstaden Luxeuil-les-Bains och familjen skördade våra egna grönsaker från trädgården. Till en början bakade jag mest kakor med mamma innan jag fick ta mig an lite franska aptitretare, amuses-bouches. Men jag har alltid dragits till naturen, säger Léa Marion och tittar ut genom fönstret över det klassiska gamla skeppsvarvet.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Pasta-VM

Var naturen skälet till varför du valde Sverige?

– Jag vet fortfarande inte riktigt varför, men jag drogs verkligen upp hit. Redan första gången jag kom till Stockholm kändes det bekant på något sätt. Kanske är det just bilden av att ni är så nära naturen. Dessutom har både hållbarhet och livskvalitet hög status här. Så jag var verkligen nyfiken!  

Léa gillar lagkänslan på krogen och känner sig som fisken i vattnet i den sympatiskt skramliga köksmiljön. 

– I Frankrike kan stämningen i krogköken vara tuff. Här är det varmare och vänligare. Vi har faktiskt kul varje dag. Den här miljön skapar en väldigt speciell atmosfär, inte minst under de där minuterna just före service när volymen på musiken ökar. Vi spelar rock eller snabb techno, det är fullt fokus och pådrag med både adrenalin och kreativitet. Man är med och skapar något tillsammans som ska mynna ut i att gästerna får en fantastisk upplevelse att bära med sig. Det är inte bara en måltid.

Smaken av Sverige

För Léa är smaken av Sverige numera starkt förknippad med örter, blad och skatter ur skogens skafferi. 

– Jag är fortfarande ung och sökande och har inte riktigt hittat min egen stil ännu. Jag inspireras av vad jag lär mig och vad som finns runt mig. Restaurangen har till exempel en egen trädgård härute på Djurgården och ibland åker vi dit och plockar tillsammans. Sverige brukar ju beskrivas som det ätbara landet. Det mesta man plockar vilt här i naturen går faktiskt att använda i matlagningen.

Mat är lycka

Léa var duktig i skolan och skulle nog helst ha pluggat ekonomi vid universitetet i Nancy, om hennes föräldrar fått bestämma. Men hon letade efter något som hon trodde på, något konkret som gjorde henne lycklig varje dag. 

– När jag växte upp rullade mycket matlagningsprogram på fransk tv och det talades ständigt om gastronomi. Jag blev genuint nyfiken – och hittade senare min utbildning i Avignon, inriktad mer mot kreativ matlagning och gastronomi i ett slags filosofiskt perspektiv.

Det här är Barilla

 Barilla är ett ej börsnoterat familjeföretag som drivs av bröderna Guido, Luca och Paolo. Företaget grundades av deras farfars far, Pietro Barilla, som öppnade sitt första bageri i Parma år 1877. Idag är Barilla känt både i Italien och i världen för sin pasta, sås och bageriprodukter. Samtliga märken inom koncernen (Barilla, Mulino Bianco, Pan di Stelle, Gran Cereale, Harry’s, Pavesi, Wasa, Filiz, Yemina och Vesta, Misko, Voiello och Cucina Barilla) erbjuder välsmakande och sunda alternativ inspirerade av medelhavskosten och den italienska livsstilen.

När Pietro Barilla öppnade sin butik i Parma för 140 år sedan ville han framför allt skapa god mat. Idag har tanken omvandlats till mål: ”Good for You, Good for the Planet” speglar det dagliga engagemanget hos företagets drygt 8000 medarbetare och en leverantörskedja som delar företagets värderingar och passion för kvalitet.

"Bra för dig" innebär att Barilla hela tiden förbättrar sina produkter, motiverar människor att föra en sund livsstil och förbättrar tillgången till mat och social inkludering.

"Bra för planeten" hyllar den hållbara leverantörskedjan, med ambitionen att minska koldioxidutsläpp och vattenkonsumtion vid tillverkningen av Barillas produkter.

LÄS MER: www.barillagroup.com

Lokala råvaror och hållbarhetstänk

För Léa är det egentligen inte intressant huruvida en restaurang har stjärnor eller inte. Det handlar mer om filosofi och om hur man arbetar med råvaror och hållbarhet.

På Oaxen menar hon att allting faller på plats, och att grundarna Magnus Ek och Agneta Green verkligen tror och litar på vad de gör – hela vägen från jord till bord. 

– Om man talar i termen nynordiskt är det ju något de har gjort i snart 30 år – utan att bry sig om ifall det var trendigt eller inte. Nästan alla ingredienser här är naturliga, det är viktigt att inte glömma det när man lagar mat.

Finstämda
smaker och
kreativa
kökskonster

The Masterpiece

I denna utmaning kommer kockarna skapa och presentera sitt mästerverk: deras signaturrätt för årets upplaga.

The white canvas

Kockarna kommer utmanas i att anta ett nytt gastronomiskt perspektiv:
Genom att använda sig av utvalda "Better-for-you" pastasorter kommer de skapa recept som kombinerar kreativitet med ett holistiskt koncept för välmående.

The grand finale

Det tuffa motståndet, det hårda arbetet och den signaturätt som gör att de kommer bli ihågkommna.
I denna utmaning kommer kockarna få tolka mästerverkets första utmaning på nytt, genom att lägga till en oväntad tvist.