Skicka till privatkunder i Europa – lika lätt som hemma

Skicka paket till Europa kan kännas krångligt för både företag och kund.
Här är tjänsten som gör leveransen lika smidig som på hemmaplan.
– Det är lätt som en plätt att använda Parcel Connect för transport till privatpersoner, säger Cathrine Englund Find, produktchef B2C hos DHL Freight.

Så får du hjälp med tullen – läs mer

Det är vårt närmaste grannland och mängder av svenska företag skickar varor dit. Men att exportera till Norge är lättare sagt än gjort. Alla sändningar som passerar den norska gränsen måste förtullas.
– Den enkla förklaringen är att Norge inte tillhör EU, där alla handelshinder är borta. Innan Sverige gick med i EU var varor från alla länder tullpliktiga. Lite förenklat liknar processen i Norge som det var förr i tiden. Köpte man saker utomlands var man tvungen att visa hur mycket som fanns i kassarna när man passerade gränsen, säger Mikael Palmberg.

Vid export av paket till kunder i Norge via DHL Freight finns därför möjligheten att göra tillvalet ”Tull” vid bokning av transport. Något som sparar både tid och pengar, menar Palmberg:
– Vi erbjuder hjälp med tulldeklarationer till såväl det svenska Tullverket som det norska Tollvesenet, både i form av en svensk exportdeklaration och en norsk importdeklaration via en gemensam kontaktyta. Detta är tidskrävande och kräver specifik kompetens att göra på egen hand. Vi är specialister på tull och kan hjälpa till.

Samtidigt gäller det att som företag ha koll på vissa grunder innan man ger sig på export till Norge. Annars kan det bli dyrt – för samtliga parter:
– Man måste läsa på vad det är för regler som gäller och ha klart för sig vilka leveransvillkor man kommit överens om med sin kund i Norge. Har man räknat in frakt och tulladministration i priset? I vissa fall står avsändaren för frakt och exportförtullning, medan importadministration, tull och moms är kostnader som mottagaren tar. Det är inte helt ovanligt att den biten blir ett problem, därför är dialogen mellan oss och kunden oerhört viktig.

Ett ytterligare sätt som förenklar Norge-exporten är DHL Freights möjlighet till samförtullning av större mängder varor:
– Det är väldigt smidigt. Förenklat innebär det att paketen transporteras samlat över gränsen och förtullas gemensamt. Därefter distribueras paket ut inom landet, vilket är både kostnads- och tidseffektivt, säger Palmberg.

Vilket är ditt viktigaste råd inför export till Norge?
– Se till att ha kvalitet i informationen i alla led. Det ska vara kvalitet gentemot kund, gentemot oss som transportpartnerleverantör och gentemot tullen. Chansa inte med försändelsen, utan gör rätt från början. När tull är inblandat blir det snabbt extra kostnader om man missat något i det administrativa.

Boka transport med DHL Freight – inklusive tull

Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies