Annons
Innehåll från Elskling

Se över ditt elavtal i höst – och spara pengar

Elpriset kan variera kraftigt över året. Från rekordlåga nivåer i somras har nu priserna ökat igen. Då är det smart att se till att du inte betalar mer än nödvändigt. – Se över ditt elavtal kontinuerligt så att du har ett avtal med rätt pris och med rätt förutsättningar, säger Fabian van Beirs, partneransvarig i Sverige hos jämförelsesajten Elskling.

EXTERN LÄNK: Jämför elavtal – byt på bara 8 minuter

Förra vinterns mildväder gjorde så att elpriserna dök rejält. Men från rekordlåga nivåer under sommaren har nu elpriserna börjat stiga igen.

– Det började redan i augusti och i september. Som det ser ut just nu så förutspår alla experter att det ska fortsätta så under hösten och under vintern, för att sedan börja stabilisera till våren, säger Fabian van Beirs. 

 

Därför svänger elpriset upp och ner

Det finns flera faktorer som påverkar att elpriset går upp och ner, en av de viktigaste är vädret. 

– Om hösten blir mild och blöt och det regnar mycket, då kan elpriset också sjunka. Varför? Jo, om det är blött så påverkas eltillförseln via vattenkraft positivt. Magasinen fylls på och om det samtidigt inte är så kallt ute går inte heller förbrukningen av elen upp så mycket. Att förbrukningen av el under vinterhalvåret stiger har främst att göra med eluppvärmningen av hus, säger Fabian van Beirs.

 

Utvecklingen av de förnybara energikällorna leder också till att priserna tenderar att svänga mer.

– Vindkraft är bra men den produktionen går inte att planera på samma sätt som till exempel ett värmeverk, säger han och fortsätter:

– Blåser det mycket bildas det en överproduktion av el och då går priserna ner. Om du vänder på det och det inte blåser på en månad, då tillverkas det inte så mycket el och då går priset i stället upp. Samma sak gäller solkraft. Är det molnigt produceras ingen energi och är det strålande väder produceras det jättemycket. Problemet är att vi inte har någon möjlighet att lagra den. Det är anledningen till att priserna blir svängiga när vi går mot förnybara energikällor.

 

Jämför elavtalet inför vintern

Ett klokt val när vi går mot mörkare och kallare tider är att se över sitt avtal. Det kan göra skillnad på vad du betalar för den el du förbrukar. 

– Det är absolut läge att jämföra sitt nuvarande avtal med vilka alternativ som finns därute, säger han.

 

Det är här jämförelsesajten Elskling kommer in. De samlar Sveriges samtliga 150 elhandelsbolag under samma tak och ger kunderna möjlighet att välja bland nästan 6000 olika elavtal.

– Det låter kanske mycket, men det är mycket enkelt att välja. När du knappat in postnumret kommer du få fem olika valmöjligheter för att få fram ett pris som passar just dig, säger han och lägger till:

– Ha gärna din senaste elfaktura framför dig, där finns alla uppgifter du behöver, du ser vad du betalar i dag och då går det väldigt snabbt att välja avtal.

 

Sparar 1800 kronor i genomsnitt

I genomsnitt sparar kunderna som byter elavtal via Elskling 1800 kronor om året. Beroende på om man väljer fast eller rörligt elpris kan det påverka priset också. Det rörliga priset kan påverkas av väder och efterfrågan på el, medan det fasta priset blir snäppet högre eftersom elhandelsbolaget då tar en lite större risk genom att binda sig vid ett visst pris gentemot kund.

– I slutändan faller det tillbaka på hur man är som person. Är man övertygad om att priserna kommer vara låga under lång tid ska man välja rörligt. Är man lite mindre riskbenägen och vill vara helt säker på vilket pris man får över tid ska man välja fast pris.

 

EXTERN LÄNK: Så tar du hjälp av Elskling – läs mer