chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up facebook linkedin twitter
Annons - Innehåll från E.ON

Eriksfält

Modernt bostadsområde med smarta energilösningar

2010 var gården mellan elvavåningshusen på Eriksfält i Malmö ett tillhåll för stökiga och oönskade gäster där de boende gärna höll sig inomhus.
På bara sju år har man vänt detta till att bli ett modernt bostadsområde med stark grannsämja och miljövänliga och smarta energilösningar från E.ON.
– Det har blivit som mitt skötebarn, säger Johan Roswall som är förvaltare och den stora eldsjälen bakom förvandlingen.

– Hej Hanne. Nämen hej Dolly, ska du ut och få en promenad?
Johan Roswall böjer sig ner och kliar den välfriserade pudeln Dolly bakom örat och matte Hanne hälsar tillbaka glatt och kilar ut på gården. Det är nästan 300 hushåll i bostadsrättsföreningen Eriksfält i Malmö, men Johan kan namnet på i princip alla som bor här, och uppenbarligen också på deras hundar.

– Ibland fungerar jag som en bartender utan sprit, skämtar han då vi kliver in i hissen och åker upp till elfte våningen.
– Kontoret blir en plats medlemmarna kommer till om de vill prata om sina problem. Oftast handlar det om boendet, men eftersom jag intervjuar alla som ska flytta in så lär jag också känna dem och jag tror det är en viktig del i hur man trivs i området.

Johan Roswall

Hans filosofi är att om det alltid är någon som hälsar på dig, om det alltid är någon som vet vem du är så är du också mer benägen att sköta dig, ta hand om det gemensamma och framför allt känna att du är välkommen. Johan blev anställd av föreningen 2010 som förvaltare och tillsammans med BRF-styrelsen har han fått området att leva upp på nytt. Mariusz Blazowski och Kahled Al-Rashed är hans två kollegor som hjälper honom med såväl förvaltning som skötsel av fastigheterna.

image
Det var utsikten som gjorde att vi flyttade hit från början. Jag kan se hela Malmö härifrån och solen ligger på någonstans hela dagen. Gerd Juvin har bott i etagelägenheten på elfte våningen med två balkonger och en takterrass i 25 år. Och hon kommer inte flytta därifrån i första taget.

”Vi har tagit tillbaka området till de boende och nu är det en levande plats, där de boende gärna träffas och umgås”

Vi kliver ut på taket ovan och blickar ut över hela Malmö. I öster syns Lund och i väster Danmark. I norr glänser Turning Torso och i söder Öresundsbron.
– Läget är egentligen helt fantastiskt. Mitt i Malmö, nära både till centrum och ut till utfarterna. Men vi hade också problem med att det ligger en del stökiga områden runtomkring, förklarar Johan.

Tvärs över gatan ligger det stora köpcentrumet Mobilia och gården blev både en genomfartsled för stökiga och högljudda ungdomar och för människor som hängde på bänkarna dagarna igenom med en starkölsburk i handen.
Johan pekar ner mot den välfriserade gården och lugnet som råder där.

– Vi har satt upp staket runt gården och på så sätt fick vi bort oönskade gäster. Jag tycker det är ideologiskt fel att stänga folk ute egentligen, men i det här fallet var det nödvändigt för att vi skulle kunna genomföra den förändring vi har gjort. Vi har tagit tillbaka området till de boende och nu är det en levande plats, där de boende gärna träffas och umgås.

På gården finns odlingslådor som medlemmarna själva sköter om.

Det finns en grillplats som på lördagarna kan fyllas med upp till 50 personer, det finns ett utegym, en lekplats och en nyinvigd kaffegrotta. Med tillhörande eluttag.
– Ja, folk måste ju kunna ladda sina mobiler om de ska vara ute hela dagen, skrattar han.

Ett avgörande steg var att Johan och styrelsen i föreningen tidigt satsade på uppvärmningen. Genom att knyta ett totalfjärrvärmeavtal med E.ON frigjorde de både tid och pengar som de har kunnat investera i alla de förbättringar som skett i området.

– Det är viktigt för mig att inte behöva tänka på uppvärmningen. Jag vet att om någonting händer så kommer E.ON:s servicetekniker hit och löser det utan att jag ens behöver fråga. De driftar, övervakar och uppdaterar värmesystemet. Jag behöver inte lägga tid på att jaga hit hjälp, eller anställa någon som ska ha den specialistkompetensen. Det bara fungerar och dessutom till ett totalpris som är lägre än det vi hade innan.
I och med detta har också föreningens ekonomi förbättrats. Från att ha varit körd i botten till att medlemmarna ibland slipper betala månadsavgift.

– Vi implementerar också Grönt vatten i våra system nu. Det innebär att vi byter vattnet som värmer våra fastigheter i dag mot det vattnet som finns i fjärrvärmenätet. Det är avjoniserat och avluftat. Det innebär att radiatorledningarna får en längre livstid och med filtreringen av vattnet blir värmeeffekten högre och radiatorernas termostat inte kläggar fast i kalk och smuts. Bara att slipa gå till hundratals lägenheter varje höst för att knacka igång dem igen kommer att bespara oss kanske 400 arbetstimmar per år.

Fakta: Det här är E.ON Totalfjärrvärme
Totalfjärrvärme innebär att E.ON äger och driver fjärrvärmecentralen i din fastighet. Du belastar inte din balansräkning och behöver inte bekymra dig för bemanning under semestrar eller helgledigheter. Anläggningen får en organisation för drift, övervakning och kontroll för dygnets alla timmar och alla dagar. Du slipper dessutom all hantering kring drift och underhåll. Allt till en fast kostnad.

image
Karl-Johan och Kate Onborg.

Vi plingar på nere på åttonde våningen hos Karl-Johan och Kate Onborg. De har bott i huset sedan 2009 och Karl-Johan var under en kort period då förändringsarbetet precis inleddes ordförande i styrelsen.
– I dag är jag 84 år så nu tar vi det lugnt. Men vi märker hur mycket som förändrats under åren.
– Vi går ofta ner och har picknick på gården, sitter där och solar och pratar med våra trevliga grannar, förklarar Kate.
– Och så tränar jag i gymmet som tillhör föreningen minst en dag i veckan. Jag är lite av en ensamvarg så jag går gärna dit tidigt på morgonen då de andra i föreningen sover eller jobbar. Det är väldigt skönt att ha det nära.

Nere på gården igen surrar det i luften. Uppe i den blå skyn svävar en drönare mot fasaderna. Kahled Al-Rashed som jobbar med Johan styr den med van hand nerifrån gården.

– Vi skaffade den här för ett halvår sedan för att underlätta inspektionerna av fasader och tak och hängrännor, förklarar Kahled. Tidigare fick vi klättra uppe på taken och hänga ut över kanterna. Det var både farligt och tog en väldig massa tid. Med den här kan jag inspektera alla rännor på en halvtimme. Och så är det bra för min höjdrädsla.

Kahled Al-Rashed
image
Kahled Al-Rashed är anställd av föreningen och hjälper till med såväl förvaltning som skötsel av fastigheterna.

Det bor 1000 människor här, det är som en liten by. Om alla hjälps åt är det så mycket enklare att hålla rent och snyggt och trivsamt.

Drönaren är ytterligare ett exempel på de små detaljer som Johan och hans team infört med stöd av styrelsen i föreningen de senaste 7 åren. De har tittat på varje detalj som går att förbättra och sedan gjort det. Det har handlat om allt från digitala portlås och bokningssystem till omförhandling av banklån.
– Vi jagar detaljer. Och detaljerna ger en helhet som gör att föreningen blir så mycket mer trivsam. Och trivs medlemmarna så hjälper de också till mycket bättre att ta hand om allt. Det bor 1000 människor här, det är som en liten by. Om alla hjälps åt är det så mycket enklare att hålla rent och snyggt och trivsamt.

Vi smakar på några jordgubbar och tar varsitt äpple från det odlingar som är till för alla som bor här. Där intill finns odlingslådor som de medlemmar som själva vill odla sköter om. Gången är kantad av nysatta träd och buskar och planen är att göra den delen av gården till en lummig lund. Det passerar ett äldre par och Johan hälsar vänligt som vanligt.
De hälsar såklart tillbaka – det gör man i det nya Eriksfält.

Den lummiga gården skapar trivsel.

Fakta: Det här är grönt vatten
Grönt vatten är ett sätt att få radiatorkretsen i elementen att hålla längre. En normal livslängd för en radiotorkrets är vanligtvis 40-50 år på grund av att det syrerika kranvattnet gör att rören rostar sönder inifrån. Genom att använda samma vatten som används i fjärrvärmeledningarna, så kallat grönt vatten, stoppar man rostangreppen.
Det grön vattnet är totalavsaltat och ph-korrigerat med tillsats av rostinhibitorer.
Vattnet färgas grönt med pyranin, vilket gör det lättare att spåra läckage och säkerställa att systemet fungerar. Pyranin är ett flouriserande grönt natriumsalt som även används i godis och diskmedel. Det färgar inte textilier, hud eller hår och är godkänt av Livsmedelsverket.

image