chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up facebook linkedin twitter
Annons - Innehåll från E.ON

Hållbara hits i Sveriges enda solcellsdrivna studio

Miljömedvetenheten går i arv i familjen Wrethov. Linus fick intresset för biologisk mångfald från sin pappa Anders Ohlsson, byggde egna solpaneler och lyckades driva igenom gröna motioner i det blåa Vellinge. Sonen Anderz Wrethov driver ekologiskt hotell och har Sveriges enda helt solcellsdrivna musikstudio.
– Ekologi och miljötänk har alltid varit det naturliga för oss, även då vi växte upp här. Det var de andra som var konstiga tyckte vi, säger han.

Regnet vräker ner och blåsten gör att minsta droppe letar sig långt in under jackorna. Precis som det alltid gör på den skånska slätten när vädergudarna är på dåligt humör. Där Vellinge tar slut och övergår till åkrar och ängar ligger Anderz Wrethovs ställe på Vellingebacken. Där finns familjens bostad, deras hotell och Anderz musikstudio.

Hela taket på studiobyggnaden är täckt av solceller och det smattrar hårt i dem då regnet träffar.
– Just idag producerar jag nog inte så mycket el, skämtar Anderz Wrethov då han släpper in oss i värmen bland gitarrer och mixerbord.

Hans pappa Linus är också på plats idag och slår sig ner vid bordet med en nybakad croissant från Hotell Vellingebackens ugn. Linus driver ekologiskt jordbruk på markerna fortfarande.

Linus och Anderz Wrethov.

– Det är väldigt skönt att ha allting samlat på ett ställe nu, säger Anderz Wrethov. Familjen är nära och jag kan koppla bort från arbetet i studion genom att gå och bädda några sängar på hotellet om jag vill.

"Jag tror att detta är Sveriges enda solcellsdrivna musikstudio, säger han, kanske rent av den mest miljövänliga"

Anderz och hans fru Johanna tog över hotellet från Linus 2016. Johanna hade alltid velat driva ett litet hotell på landet och Anderz kände att det vore skönt att kunna bygga sin egen studio i anslutning till där han bodde. Pappa Linus Wrethov flyttade till gården 1973 med sin familj, så Anderz är själv uppväxt här. Precis som verksamheten har gått i arv i familjen har också miljötänket gjort det. Farfar Anders Ohlsson förstod tidigt vikten av biologisk mångfald och Linus i sin tur blev en riktig miljöpionjär i Vellinge där han började att bygga egna solfångare, satte sig i kommunfullmäktige som miljöpartist i en av Sveriges mest borgerliga kommuner och startade ekologiskt jordbruk innan ens begreppet ekologiskt fanns.

Tredje generationen Wrethov, Anderz, har i sin tur tagit steget fullt ut för sitt hotell, där de serverar endast ekologisk mat, de drar ner på kött och handlar de det ändå gör de det direkt från grannen. Och på den nya studion sitter solceller från E.ON som sörjer för hela gårdens elbehov.

På nya studion sitter solceller från E.ON

– Jag tror att detta är Sveriges enda solcellsdrivna musikstudio, säger han, kanske rent av den mest miljövänliga. Nu har studion bara varit igång sedan i våras, men under den tiden har vi faktiskt gått plus på elproduktionen, trots inspelningar och ”writers camps”. Investeringen var självklar för oss och vi är såklart väldigt glada att vi gjorde den idag.

 

image
Huset är byggt så att taket vetter rakt mot söder i perfekt vinkel mot solen.

"Det rimmar väl med E.ON:s strävan mot att all energi ska komma från förnybara och återvunna källor som sol, vind och vatten redan 2025."

Linus Wrethov flikar in att huset är byggt så att taket vetter rakt mot söder i perfekt vinkel mot solen.
– Jag tycker att man borde ställa krav på alla nybyggen att de ska byggas på ett sådant sätt att det blir effektivt att montera solceller, säger han. Och jag har hört mig för på kommunen om möjligheterna att sätta upp fler moduler på markerna här och kanske driva det som ett företag och sälja elen.

Det rimmar väl med E.ON:s strävan mot att all energi ska komma från förnybara och återvunna källor som sol, vind och vatten redan 2025. Det vill säga 15 år tidigare än regeringens mål 2040. Och med solceller på taket bidrar de till ett Sverige som drivs av naturens krafter istället för på dess bekostnad.
Utanför gör sig naturens krafter påminda då det fortfarande vräker ner när vi ska ta en titt på solcellstaket och resten av hotellet.

– I morgon kommer Mats Ronander hit och igår var det den unga Youtubern Thomas Sekelius som var här. Så det är stor variation på musikerna jag får jobba med här. Men hittills har alla verkligen gillat tanken med en miljövänlig studio och känslan av att komma ut på landet för att skapa musik.

Anderz har haft med bidrag i Melodifestivalen varje år sedan 2013, bland annat Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” och Samir och Viktors ”Bada nakna” för att nämna några. Så när cirkusen drar igång i vår kommer vi säkerligen får höra en eller ett par låtar som vuxit fram här på Vellingeslätten. Kanske då tävlingens mest miljövänliga bidrag.

image