Kända platser med solceller

Eiffeltornet, Taj Mahal och Burj Khalifa finns med på listan över kända byggnader med solenergi. Men det finns faktiskt också en stat där alla hushåll drivs med solenergi – kan du gissa vilken?

Vill du veta mer om solceller?

 

 

Vatikanstaten

Vatikanstaten hyser inte bara en påve och kardinaler. Där finns också ett solkraftverk som försörjer alla byggnader och hushåll med solenergi. Tack vare detta kallas staten för ”världens grönaste stat”.

 

 

Stockholms slott

Vårt eget kungliga slott har faktiskt också utrustats med solceller. En mindre provanläggning installerades 2010 och mer kan vara på gång. Om 4400 av slottstakets 7200 kvadratmeter skulle beläggas med solceller skulle produktionen motsvara förbrukningen i cirka 20 genomsnittliga villor eller radhus.

 

 

Taj Mahal, Indien

Taj Mahal är ett av världens sju underverk och uppfördes av Shah Jahan på 1600-talet som ett mausoleum över hustrun Mumtaz Mahal. Palatset som är uppfört i vit marmor hotas av de många luftföroreningarna som alla utsläpp orsakar. För att förhindra det förses palatset i dag med energi från ett solkraftverk i närheten.

 

 

Burj Khalifa, Dubai

En förutsättning för att solceller ska funka är som bekant sol – och vilket ställe är då bättre än öknen. I soliga Dubai stoltserar världens högsta byggnad inte bara med 164 våningar, utan också med 384 solpaneler som ger varmvatten åt skyskrapans invånare och hotellgäster.

 

 

Alcatraz, San Francisco

Fängslande info om Alcatraz: 1300 solpaneler på den lilla ön, som en gång hade några av världens mest fruktade brottslingar som hyresgäster, ser till att museet sedan 2012 inte längre är beroende av bränsletransporter från fastlandet.

 

Sundial Building, Kina

Utformad som ett gigantiskt solur är Sundial Buildning, i Kinas Shandong-provins, världens största solenergi-drivna kontorshus med sina 75 000 kvadratmeter.

 

Förutom solpanelerna drar huset också 30 procent mindre energi än riksgenomsnittet, tack vare smarta isolerings- och golvlösningar.

 

 

Eiffeltornet, Paris

Världens mest kända torn har varit en symbol för mänskliga framsteg ända sedan invigningen 1889. På senare tid har Eiffeltornet tagit flera nya steg mot hållbarhet: vindturbiner, regnvatteninsamling, LED-lampor och solpaneler som värmer tornets varmvatten.

 

National Stadium Kaohsiung, Taiwan

Den här fotbollsstadion är inget annat än världens största soldrivna stadion. Taket är täckt av 8 884 solpaneler som kan producera 1,14 gigawattimmar per år och täcka det totala behovet för anläggningen och 80 procent av närområdet. Som om det inte var nog bevattnas gräsmattan av regnvatten som har samlats in på plats.
Vill du veta hur väl ditt hus passar för solceller? Gå in på solcellskalkylen  och skriv in din adress så får du en uppskattning av vad det skulle kosta dig att skaffa solceller.

 

Producera din egen solel – läs mer här

 


E.ON gör just nu sin största klimatsatsning någonsin, där de ställer om till 100 procent förnybar och återvunnen energi. Med satsningen vill de förnya Sverige bit för bit och genomför många små och stora projekt och aktiviteter för att nå ett Sverige som drivs av 100 procent förnybar och återvunnen energi.

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies