Kom igång med solceller! Här är din guide

Det är enkelt att skaffa solceller till din bostad eller sommarstuga. Här är guiden för dig som vill komma i gång och producera hållbar solenergi.

Så enkelt kommer du igång med solceller

 

Det är enklare än vad många tror att skaffa solceller. Faktum är att du kan vara igång på sex veckor och du behöver inte göra särskilt mycket själv.

– Sex veckor efter att avtalet är påskrivet kan du vara i gång och producera din egen solenergi. Vi tar hand om hela processen och gör det enkelt att skaffa solceller, säger Marie Klingmann, säljansvarig för solceller på E.ON.

 

1. Fundera över ditt energibehov

På E.ON:s hemsida finns Solcellskalkylen där man kan fylla i vilken typ av hus man har och sin förbrukning. Förutom att den räknar ut den ungefärliga kostnaden kan man också se hur mycket solenergi man kan producera och hur lång tid det tar att betala tillbaka sin investering.

 

2. Ansök om bygglov

Vissa kommuner kräver bygglov och eftersom processen kan ta lite tid är det bra att undersöka detta först. Kontakta din kommun för att få reda på om det behövs i just din kommun. E.ON hjälper dig med underlaget till bygglovsansökan men även att söka investeringsstöd.

 

3. Kontakta E.ON

Därefter kan du kontakta E.ON som förklarar hur processen går till och tillsammans med dig planerar för hur många paneler som behövs utifrån husets förutsättningar.

 

4. Dags för offert!

Efter samtalet skickar E.ON hem en offert som visar hur mycket solenergi som kommer produceras, hur många paneler som behövs och vad det kommer att kosta. E.ON skickar även med en rotbidragsansökan och hjälper gärna till att söka investeringsstöd, vilket är 20 procent av hela installationen.

 

5. Installation

När allt är godkänt kontaktar E.ON sin underleverantör som ringer dig och bokar in ett installationsdatum. De kommer sedan och sätter upp byggnadsställningar och monterar upp panelerna och växelriktaren vid elskåpet. Själva monteringen brukar ta mellan 3-5 dagar.

 

6. Klart!

Sex veckor efter att du har skrivit på avtalet kan du vara i gång och sänka dina egna elkostnader, producera hållbar energi och bidra till en bättre miljö.

 

Läs mer om solceller

 

Så fungerar solceller


När solljuset faller på solcellen skapas det en elektrisk spänning i form av likström mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en växelriktare som omvandlar energin till växelström, blir det sedan möjligt att använda sin egenproducerade el där hemma.
 
E.ON gör just nu sin största klimatsatsning någonsin, där de ställer om till 100 procent förnybar och återvunnen energi. Med satsningen vill de förnya Sverige bit för bit och genomför många små och stora projekt och aktiviteter för att nå ett Sverige som drivs av 100 procent förnybar och återvunnen energi.

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies