Myter om solceller – vi reder ut begreppen

Att ta vara på den direkta solenergin är inte svårt. Faktiskt lättare än många tror. Det finns myter om vad som krävs för att lyckas med solenergi och det är dags att reda ut begreppen kring några av de vanligaste.
– Det behövs varken starkt solljus eller värme, säger Elina Eriksson, forskare på KTH Green Leap.

Läs mer om solceller

 
Solen är en viktig energikälla, men i Sverige står den för bara 0,06 procent av all energi, medan den i Tyskland motsvarar cirka sju procent. Elina Eriksson, forskare på KTH Green Leap, intervjuade villaägare under 2013 och 2014 för att bland annat ta reda på varför de avstår från att skaffa solceller.
– Det är många som tror att vi har för långa vintrar och för lite ljus för att det ska löna sig med solceller. Men det stämmer inte, det behövs varken starkt solljus eller värme, säger Elina Eriksson.
 

Många villaägare tror också att det finns en risk att grannarna skulle reagera negativt om de är först med att investera i solceller i kvarteret – men säljare i branschen vittnar om att det är tvärtom. Om en familj tar första steget så inspireras ofta andra hushåll att göra samma sak. En undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar att 64 procent helst vill ha solenergi i hemmet.
– De jag pratade med som har solceller är nöjda. I dag ligger återbetalningstiden på omkring 10 till 15 år. Allt fler skaffar solceller, det är jättestor skillnad i dag mot för några år sedan. En orsak är bland annat att priserna går ner i Tyskland, England och Kina och det har påverkat även vår marknad, säger Elina Eriksson.

 

En annan myt är att man måste ha ett stort tak för att kunna sätta upp solpaneler, men du kan lika gärna sätta dem i trädgården eller på en solig vägg. En vanlig storlek på solpaneler är cirka 1 x 1,5 meter, och de går att montera flexibelt. Du behöver inte heller oroa dig om ditt tak har skugga på ena sidan, med så kallade mikroväxelriktare på baksidan av solpanelerna får du fortfarande full effekt av dem som är i solljus. 
– Det är många som tycker att solceller är skrymmande, men när de väl har skaffat dem så är de positiva. De bidrar också till att skapa en bättre miljö. En annan positiv faktor är att de är underhållsfria i 20 till 30 år, säger Elina Eriksson.
 
Det finns bland annat genomskinliga tunnfilmssolceller som går att fästa på fönster som absorberar solstrålarna. Och om du inte vill montera solcellspaneler på taket så finns det färdiga takpannor i glas med inbyggda solceller. Ännu en anledning till att investera i solceller är att de inte behöver något bränsle. De är dessutom tysta och ger inga utsläpp.

Vill du veta hur väl ditt hus  passar för solceller? Gå in på solcellskalkylen och skriv in din adress så får du en uppskattning av vad det kostar för dig att skaffa solceller.
 

Läs mer om hur andra gjorde

 


E.ON gör just nu sin största klimatsatsning någonsin, där de ställer om till 100 procent förnybar och återvunnen energi. Med satsningen vill de förnya Sverige bit för bit och genomför många små och stora projekt och aktiviteter för att nå ett Sverige som drivs av 100 procent förnybar och återvunnen energi.

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies