Fem myter om elbilar – vad är falskt och sant?

De går inte att köra långt med, tar lång tid att ladda upp och är tråkiga att köra.
Myterna om elbilar är många – men vad stämmer egentligen?

Läs mer om att köra på el

 

Myt 1: Elbilar är tråkiga att köra
– Jaguar har en ny elbil och Teslas bilar är sportiga. Alla de stora bilmärkena har flera varianter och dessutom flera sportiga varianter, så det är snarare tvärtom – en elbil är mycket roligare att köra än en vanlig bil, säger Karin Waldén, ansvarig för e-mobility på E.ON.

 

Myt 2: Det går inte att köra långa sträckor med en elbil
– Tekniken utvecklas hela tiden. I dag kommer en elbil kanske 15 mil på en laddning, men med de som släpps nu kommer man 30 mil med och med de som släpps om två år kommer man kanske komma 50 mil på. Dessutom byggs laddinfrastrukturen upp. De gånger du ska åka riktigt lång kommer du att behöva ladda upp din bil lite längre men alla de andra gångerna behöver du aldrig köra och tanka eftersom du laddar bilen i garaget eller på parkeringen när du sover, säger Karin Waldén.

 

Myt 3: Elbilar är inte så miljövänliga som man tror eftersom elbatterierna laddas på el som inte är helt grön
– Förutsättningen för att en elbil ska ha minimal påverkan på den globala miljön är så klart att elen ska vara förnybar (I Sverige 98 procent av elproduktionen koldioxidneutral). Dessutom bidrar elbilen till mindre lokal miljöpåverkan i form av buller och partiklar i luften, där det inte finns någon annan bil som kan mäta sig med elbilen.

 

Myt 4: Det är svårt att hitta laddplatser
– Laddnätverket växer hela tiden i takt med att antalet bilar ökar och i takt med ett ökat stöd för att bygga en laddinfrastruktur i Sverige. Många kommuner har tagit egna initiativ till laddplatser och E.ON bygger längs E4, E18 och E6. Där har vi snabbladdare ungefär var sjunde mil. De finns på bland annat OKQ8 som är en partner till oss. Laddarna ska finnas vid naturliga knutpunkter där det är lätt att köra på och av motorvägen och att man kan ta en kaffe och gå på toaletten under tiden man laddar.

 

Myt 5: Det tar lång tid att ladda
– En uppsida med elbilen är att du slipper köra och tanka, och behöver inte tänka på laddningstiden eftersom du laddar när du står parkerad, hemma eller på arbetsplatsen. De enstaka tillfällen du inte klarar dig på den laddning du får när bilen står parkerad så finns det snabbladdare på stan där du kan få 10 mils körning på 20-30 minuter.

 

Så enkelt är det att köra elbil

 

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies