chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från E.ON

Därför är det lönsamt med solceller

Solceller på ditt tak är en lönsam affär på många sätt – inte minst med tanke på dagens höga elpriser.
Men hur lönsamt är det, och varför? Här är din guide.

Att solceller är bra för klimatet är det ingen tvekan om. Att ersätta fossila bränslen med förnybar energi är ett bra sätt att ta hand om vårt jordklot. Men solceller är också bra för din ekonomi. Och det blir bara bättre och bättre för varje dag som de producerar hållbar el åt dig. Låt oss förklara hur.

För det första handlar det om själva investeringen. I Sverige kan du ansöka om investeringsstöd på 30 procent av totalkostnaden. För en medelstor villa kan vi räkna med att en solcellsanläggning kostar i snitt 130 000 kronor. Med investeringsstöd blir den kostnaden i stället 90 000 kronor. Återbetalningstiden för dina solceller, det vill säga den tid det tar innan du har tjänat in din investering i minskat inköp av el, är ungefär 9 år. Det betyder att du därefter har 20 år eller mer då du enbart tjänar pengar på din anläggning. Något ett nyrenoverat badrum eller kök, eller en ny bil för den delen, aldrig kan ge dig.

LÄS MER: Vill du ta reda på hur väl ditt hustak lämpar sig för solceller?

Nätbolaget är inget du kan välja utan det styrs av vad du bor. De har hand om distributionen av elen du köper eller säljer. Priset för distributionen styrs av regleringar.

Elbolaget är det företag du köper dina kilowattimmar av och också det företag du säljer tillbaka elen till.

I genomsnitt kommer du att sälja tillbaka 50 procent av din solel ut på nätet. För vårt exempel 4 000 kWh. Du får då betalt från elbolaget. E.ON har marknadsledande ersättning, och första året får du dessutom ytterligare 1 krona per kWh som säljs ut.

En förbrukning på 8 000 kWh per år utan solceller innebär en ungefärlig årskostnad på 9600 kronor. Då räknar vi med att en kWh kostar 1,2 kronor.

Om du i stället har solceller som producerar 8 000 kWh och använder hälften själv, det vill säga 4 000 kWh, ger det dig en besparing på 5 000 kronor per år.

Om du har en elbil kan du ladda den med din egen solel och slipper då köpa el för att ladda den med.

Du som har solceller på ditt hus och producerar din egna förnybara solel kallas mikroproducent. Du kan tjäna pengar dels genom att du köper mindre el från nätet och dels genom att sälja din överskottsel ut på nätet igen.

När du säljer din överskottsel får du också ersättning från nätbolaget med cirka 3 öre/kWh för nyttan som tillförs genom att du producerar egen el och belastar nätet mindre. Som om det inte räckte får du 60 öre i skattereduktion från staten.
Totalt ger det dig cirka 1,2 kronor/kWh. Om du säljer 4000 kWh blir det 5000 kronor per år som du får betalt för den el du själv inte använder. Den totala besparingen, både i det du säljer och att du använder egenproducerad el i stället för att köpa, blir alltså cirka 10 000 kronor per år.

Skatteverket sköter den skattereduktion på 60 öre per kWh som du får på din överskottsel. Uppgifterna rapporteras in till Skatteverket av din nätägare och dyker sedan upp på din deklaration.

Solen är fenomenal som energikälla. Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. Solceller är ett bra sätt att ta vara på den energin och omvandla den till förnybar el.

Hos Energimyndigheten ansöker du om investeringsstöd för solceller. Det går att få stöd för upp till 30 procent av investeringskostnaden som ett engångsbelopp. Ansökan görs i förväg och stödet betalas ut i efterskott.

Tjäna pengar på tre sätt

Hur kan jag då tjäna pengar på min anläggning? Jo, det finns flera olika sätt:

1Du köper mindre el
Det första är att du helt enkelt köper mindre el från elnätet. Man brukar räkna med att du kan använda hälften av din producerade el för egen användning. Så om du förbrukar 8 000 kWh om året och producerar lika mycket kommer du alltså enbart köpa 4000 kWh från nätet och resten är din egen solel, som är gratis.

2Du säljer el
Den andra hälften av den el du producerar och som du inte använder kan du i stället sälja ut på elnätet. Du får dels betalt från elbolaget för själva elen, och dels från nätbolaget som tack för att du tillför förnybar solel till nätet som andra kunder kan använda i sina hus.
– Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt tjänar du pengar på det, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagring på E.ON.

3Du får skattereduktion
Det finns också ett tredje sätt att tjäna pengar på sin solel.
– Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration, säger Niklas Johansson.

”Genom att minska den andelen el du köper från nätet och i stället producera egen blir du mindre sårbar för prishöjningar.”

Spår fortsatt höjda elpriser

Med allt detta sammantaget kan ett hushåll med en förbrukning på 8 000 kWh om året tjäna ungefär 5000 kronor per år i minskade elkostnader. Och det är en bra investering med tanke på dagens elpriser. Efter sommarens värmebölja har elpriserna på marknaden ökat markant eftersom det torra och vindstilla vädret har gjort att mindre vatten- och vindkraft har kunnat produceras.

LÄS MER om solceller

– Elpriserna är just nu på sin högsta nivå någonsin om man blickar tillbaka fem-tio år, säger Daniel Persson, produktansvarig på E.ON.

Samtidigt kommer inte förbrukningen och behovet att minska, kanske snarare tvärtom. Det du kan göra för att påverka kostnaden är att producera din egen el. Och mycket tyder på att det kommer att bli ännu mer lönsamt.

– Många tror att elpriserna bara kommer att öka framåt. Genom att minska den andelen el du köper från nätet och i stället producera egen blir du mindre sårbar för prishöjningar, säger Niklas Johansson.

Du sänker alltså dina elkostnader ännu mer genom att använda gratis egenproducerad el i stället för att köpa dyrare el, men du får troligtvis också mer betalt för det du säljer ut.

– Efterfrågan på förnybar el kommer att öka, och eftersom det handlar om tillgång och efterfrågan betyder det att de som sitter och producerar el och säljer ut det på nätet kommer att få ännu mer betalt, förklarar Niklas Johansson.

LÄS DEL 1: Allt du behöver veta om solceller