Annons
Innehåll från EZOgreen

12 vanliga tvättmissar – och hur du gör rätt

Knäpp upp skjortan och dra upp dragkedjorna. Gör om och gör rätt med din tvätt. Misstagen är nämligen alldeles för många.

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

Sova, äta, jobba, tvätta… ungefär så ser rutinen ut för många av oss.

Inte konstigt att vi slänger tvätten i maskinen lite på måfå på samma sätt som vi gjorde förra veckan och förra året – och till och med första gången vi tvättade. Men nu är det dags att byta mönster.

Här är 12 tips på hur du ska för att både dina kläder och vår miljö ska hålla längre.

1. Tvätta inte för ofta

Kläder som ständigt åker in och ut ur tvättmaskin och torktumlare riskerar att bli både blekta och slappa. Varje tvätt innebär nämligen att klädernas fibrer gnuggas, viks och slits. Testa istället att då och då vädra kläderna, det räcker ofta för att de ska kännas fräscha igen.

2. …och inte för mycket

Full, men inte fullproppad. Bara för att det går att trycka in en handduk till så betyder det inte att du ska eller måste göra det. Tvättmaskinen klarar bara en viss mängd tvätt och riskerar att gå sönder om den blir överbelastad. Dessutom är det risk för att din tvätt inte blandas tillräckligt väl vilket gör att den inte blir ren.

3. Överdosera inte med tvättmedel

Många använder alldeles för mycket tvättmedel vilket riskerar att bleka och förstöra kläderna samtidigt som det inte är bra för miljön. Häll inte bara i tvättmedlet på måfå utan var noggrann när du doserar.

4. Sänk temperaturen

Så länge kläderna inte är extremt smutsiga räcker det ofta med korta program och 30-40 grader. Ju lägre temperatur desto skonsammare för kläderna och miljön. Men inget undantag utan regel: Sängkläder, träningskläder eller riktigt nedsmutsade kläder tvättas bäst på 60 grader.

5. Tumla med måtta

Det bästa och fräschaste sättet att låta plaggen torka är att hänga ut dem i solen. Men okej, ofta kan det vara grått, regnigt och kallt ute. Hitta gärna andra ställen inomhus att hänga tvätten på istället för att slentrianmässigt sätta på torktumlaren som både drar energi och sliter på kläderna.

6. Gnugga inte på fläckarna

Ånej, det blev en fläck efter rödvinet, eller blåbärssylten. Reflexen gör att vi springer och hämtar tvättmedel som vi försöker gnugga på fläcken. Resultatet blir dock inte att fläcken försvinner, tvärtom, den expanderas och blir större. Testa istället att bara lägga en ren trasa eller tygbit på fläcken, det suger upp fläcken mycket bättre. Behandla sedan fläcken: Badda den försiktigt med ett skonsamt tvättmedel och lite varmt vatten så att den löses upp. Låt verka innan du tvättar plagget som vanligt i maskin.

7. Minska användningen av sköljmedel

Sköljmedel sliter på textilierna samtidigt som det följer med vattnet ut i avloppet och påverkar miljön negativt. Sköljmedel gör dessutom att frotté absorberar vatten mycket sämre vilket gör att exempelvis handduken torkar sämre.

8. Vänd plaggen ut och in

Framför allt mörka plagg tappar ofta i färg. Det bästa tipset för att färgen ska hålla längre är att vända plagget ut och in när du tvättar.

9. Stäng blixtlåsen…

Tänderna på blixtlåsen är vassa och i värsta fall river det sönder andra plagg i trumman. Dra därför upp alla blixtlås innan du tvättar.

10. …och knäpp upp skjortan

Knäppta knappar kan slitas av, knäpp innan du tvättar.

11. Undvik blekmedel

Blekmedel sliter hårt på kläderna. Ett alternativ till blekmedel är att koka upp en stor kastrull med vatten och sedan tillsätta ett par droppar citronvatten, det ger samma effekt.

12. Tvätta med rätt tvättmedel

Många tvättmedel innehåller en rad aktiva ämnen som kan vara skadliga för miljön, och dessutom irritera huden. Var därför noggrann när du väljer tvättmedel. Nyheten EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier. Detta tack vare unik teknik. Tvätten blir också ljuvligt mjuk, utan att du använder sköljmedel.

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

FAKTA: EZOGREEN

  • Miljövänligt och giftfritt.Nyheten EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier – det är skonsamt och snällt mot både miljön och huden.
  • Praktiskt med 3 i 1.Du kan använda samma tvättmedel till både vittvätt, kulörtvätt och fintvätt.
  • Prenumerera. Du kan enkelt få hemleverans så att du alltid har tvättmedlet på plats när du behöver tvätta.
  • Drygt. Du behöver bara dosera ungefär en sjundedel så mycket tvättmedel som normalt: endast 10 gram per tvätt.