Annons
Innehåll från EZOgreen

8 knep: Så minskar du mikroplasterna från din klädtvätt

Varje gång du tvättar ett syntetiskt plagg så lossnar cirka 1900 bitar mikroplast, som riskerar att hamna i hav och vattendrag. Så här kan du minska spridningen av mikroplaster från din klädtvätt.

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

Favorittröjan av fleece, festblusen av polyester och myskoftan av akryl.
Alla släpper de ifrån sig mikroplaster när de tvättas.

Ungefär 30-40 procent av våra kläder i Sverige är tillverkade av syntetiska plastfibrer. De nöts och slits när vi använder och tvättar dem, pyttesmå partiklar lossnar från tyget och sprids i miljön – när du tvättar rinner de ut med avloppsvattnet. Mikroplasterna bryts inte ner och kan orsaka skada i de marina miljöerna och lidande för djuren som får i sig dem.
Vad kan du då göra för att minska spridningen?

Investera i naturliga material

Välj kläder av naturfiber som bomull, linne eller ull. Naturfibrer bryts ner i naturen, till skillnad från plastfiber.

Second hand-syntet mindre dåligt

Köp hellre ett begagnat syntetiskt plagg än ett nytt. Nyproducerade släpper ifrån sig mer mikroplaster än äldre. Vid de första fyra tvättarna lossnar mest mikroplaster från syntetiska kläder.

Tvätta inte så ofta

Undvik att tvätta dina kläder i onödan. Vädra dem, och ta bort fläckar med en våt trasa. Du kan också fräscha upp dina kläder genom att spreja dem till exempel med ett linnevatten.

Välj låg temperatur och kortprogram

I låga temperaturer lossnar färre mikroplaster från kläderna. Ett kortare program är mer skonsamt för plagget och bidrar till att det släpper ifrån sig mindre mikroplaster.

Tvättpåsar och filter samlar upp

Det finns tvättpåsar som fångar upp syntetfiber från plaggen. Du kan också hitta filter som samlar upp en del av dessa fibrer. Tänk på: När du rensar luddfilter i tumlare och tvättmaskin, släng luddet i papperskorgen och inte i toaletten.

Fyll maskinen

En full tvättmaskin gör att friktionen mellan kläderna minskar och då frigörs färre mikroplaster.

Välj ett grönare tvättmedel

För en extra skonsam tvätt bör du också välja ett tvättmedel som är garanterat snällt mot både miljön och kläderna. Tvättmedlet EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier.
Tips: Underlätta vardagen – få hemleverans av EZOgreen, så att du alltid har det på plats när du behöver tvätta.

Köp färre plagg

Undvik att köpa billiga, massproducerade kläder av dålig kvalitet. Vi behöver investera i färre plagg av hållbar kvalitet som vi använder länge.

Extern länk: Skonsamt tvättmedel utan enzymer för din finaste tvätt – prova EZOgreen gratis i en månad