Annons
Innehåll från EZOgreen

”Fläckarna försvann helt med miljövänliga tvättmedlet”

För Lone Svenfelt, som bor i Stockholms skärgård, är det viktigt att tvätta miljövänligt. Med EZOgreen hittade hon ett tvättmedel som uppfyllde kraven – samtidigt som det effektivt tog bort de svåra fläckarna. – Den gamla dunkudden var redo för soptunnan, men med det här medlet blev den helt ren, säger hon.

Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat

 

Lone Svenfelt, 76, bor på en ö i Stockholms skärgård och med Östersjön utanför fönstret vet hon vad som händer med våra hav och vår natur när vi tvättar med medel som innehåller giftiga kemikalier, blekmedel och fosfater.

– Det är otroligt viktigt att vi tänker på vad som hamnar i våra hav. Vi tvättar på ett helt annat sätt i dag än vi gjorde när jag var barn. Då tvättade man kläderna när de var smutsiga. Det gör man inte idag.  Nu byter man när man känner för en annan färg på tröjan. I stället för att lägga tillbaka klädesplagget i skåpet lägger man det i tvättkorgen. När vi tvättar mer blir problemen större, säger hon.

Tvättar rent med ny teknik

Efter att ha sett en annons i sociala medier bestämde hon sig för att testa tvättmedlet EZOgreen, ett nytt tvättmedel på den svenska marknaden, som uppfyllde hennes högt ställda miljökrav. Samtidigt gjorde tekniken bakom tvättmedlets effekt henne nyfiken.

– Det uppstår en elektrolytisk ström i vattnet med det här medlet. Jag har tidigare jobbat som tandsköterska och med erfarenheter därifrån förstod jag att den här tekniken skulle kunna göra skillnad även på tvätt.

Genom att tillsätta ämnet Oxitrate i vatten har den norska tillverkaren av EZOgreen tagit fram ett tvättmedel som är skonsamt mot både huden och miljön. Det höga pH-värdet gör också att det tvättar kläderna effektivt.

Tar effektivt bort fläckar

Det första Lone tvättade med EZOgreen var en dunkudde som hon hade fått efter sin pappa och som hon var beredd att kasta.

– Den var 40 år gammal och jag tror att den bara var tvättad en gång tidigare. Den var full av gula fläckar i tyget och jag tänkte att den var redo för soptunnan, berättar hon.

Tillsammans med kudden lade hon även in en klänning med flera svåra fläckar på. Då hon även jobbar som silversmed hade hon bland annat fått fläckar av oxidering från ett silversmycke på klänningen. På ett annat ställe fanns gula fläckar av gurkmeja som fastnat i tyget.

– Jag hade försökt ta bort fläckarna tidigare med fläckborttagningsmedel utan resultat. Men nu försvann båda delarna fullständigt, både gurkmejan och oxideringen, berättar hon.

Och kudden – den blev helt ren.

Samma tvättmedel till vit- och kulörtvätt

Eftersom EZOgreen inte innehåller några enzymer och blekmedel som sliter på kläderna behövs inte heller något sköljmedel utan kläderna blir mjuka ändå. Det gör också att det går att använda samma tvättmedel till både vit- och kulörtvätt samt känsliga material som ull och siden.

– Det är en stor skillnad. Du har ett tvättmedel som du kan tvätta både färg och vitt och det är inget blekmedel i. Dessutom är mängden man använder extremt liten, säger Lone.

Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat