Annons
Innehåll från EZOgreen

Här är sanningen om 9 vanliga tvättmyter

Bakterier dör vid 60 grader och gula fläckar i armhålorna orsakas av svett. Eller hur var det? Här reder vi ut vad som är sant och falskt kring alla myter som uppstår i och runt vår tvättstuga.

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

Myt 1: Ju mer tvättmedel, desto renare kläder!

Falskt. Det är snarare tvärtom. Ju mer tvättmedel, desto mer skum vilket leder till sämre tvättkvalitet. Det kan dessutom vara svårt att skölja bort stora mängder tvättmedel vilket kan irritera huden. Med tvättpulvret Ezogreen behövs bara 5-10 gram pulver per maskintvätt för att få bästa möjliga resultat vilket bara är en sjundedel jämfört med många motsvarande produkter.

Myt 2: Sängkläder ska tvättas i 90 grader!

Falskt. Vita sängkläder kan tvättas i så hög temperatur, om det är ett tvättmedel som tillåter det. I de flesta fall är det dock bättre att tvätta i lägre temperatur eftersom det är skonsammare mot både plaggen och miljön. Säkrast är att alltid läsa instruktionen på både sängkläderna och paketet, olika tvättmedel har olika egenskaper.

Myt 3: All maskinell torkning sliter på kläderna!

Falskt. Torkskåp är ett skonsamt sätt att torka kläderna på eftersom det enbart är luft som rör sig. Torktumlare däremot sliter hårt på kläderna. Bäst och fräschast är det förstås att hänga upp kläderna och låta dem torka i solen. Även ett torkskåp drar energi.

Myt 4: Träningskläder ska tvättas efter varje pass!

Falskt. Många gånger räcker det med att skölja av träningskläderna lätt i kallt vatten och sedan låta dem självtorka. Det här beror förstås främst på hur intensivt du har tränat (och svettats) men det finns ofta en överdriven tvättiver för plagg i allmänhet och för träningskläder i synnerhet.

Myt 5: Gula fläckar i armhålan orsakas av svett!

Falskt. Det är ofta deodoranter som innehåller bakteriedödande kemikalier som är orsaken. De bryter ned det optiska färgämnet vilket orsakar missfärgningen.

Myt 6: Plagg som är en mix av vit färg och andra färger ska tvättas som färg för att inte färga det vita!

Falskt. De bör tvättas i vitt. De flesta plagg, framför allt om de håller bra kvalitet, är redan testade så att färgerna inte ”blöder” på det vita.

Myt 7: Du kan tvätta dina jeans genom att lägga dem i frysen!

Falskt. Bakterier, precis som exempelvis ägg, dör inte av låga temperaturer, tvärtom. Så tvätta dina jeans i tvättmaskinen i det gradantal som rekommenderas. Men stoppa dem aldrig i torktumlaren, där tar de mest skada.

Myt 8: Flytande tvättmedel är effektivare mot fläckar än tvättpulver!

Falskt. En undersökning som genomfördes av det tyska testmagasinet Stiftung Warentest visade att pulver var effektivast mot fläckar. Inget av de flytande tvättmedlen i deras test gav bättre tvättresultat än det sämsta pulverbaserade medlet som testades. 

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

FAKTA: EZOGREEN

  • Miljövänligt och giftfritt.Nyheten EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier – det är skonsamt och snällt mot både miljön och huden.
  • Praktiskt med 3 i 1.Du kan använda samma tvättmedel till både vittvätt, kulörtvätt och fintvätt.
  • Prenumerera. Du kan enkelt få hemleverans så att du alltid har tvättmedlet på plats när du behöver tvätta.
  • Drygt. Du behöver bara dosera ungefär en sjundedel så mycket tvättmedel som normalt: endast 10 gram per tvätt.