Annons
Innehåll från EZOgreen

Knepen i tvättstugan: Så tvättar du dina ömtåliga plagg

Vi har nog alla lyckats missfärga eller krympa ett plagg i tvätten. Men det är inte kul att förstöra finklänningen i chiffong eller farmors hemstickade ullkofta. Här är tipsen för hur du håller dina känsliga plagg rena.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat

Tvättinstruktioner kan vara krångliga att tyda, texten kan ha nötts bort eller du kanske helt enkelt har klippt bort den där killande lappen.

Många material tål tvätt i maskin och vanliga bomullsplagg kan du ofta tvätta i 40 eller 60 grader. Men när du står där med sidenskjortan eller ullsockorna är det inte läge att chansa.

Så tvättar du ull

Ull som material har många goda egenskaper. Det håller dig varm länge trots att du blir blöt eller svettig och det är självrengörande. Det betyder att ullkläder faktiskt inte behöver tvättas lika ofta som andra plagg. Känn på lukten när det är dags – vädring räcker långt när det gäller ull.

Innan du startar ulltvättprogrammet, läs alltid tvättinstruktionerna och se upp med temperaturen. Många ullplagg klarar idag av att tvättas i 30-40 grader, men det är viktigt att vara säker, då ull krymper i höga temperaturer. Detta gäller såklart även när du tvättar för hand.

Efter tvätt ska ull torkas genom att läggas plant på till exempel en handduk – då bibehåller kläderna passformen.

Så tvättar du linne

Linne är ett elastiskt och slitstarkt material av naturfibrer som andas väl och torkar snabbt. Egenskaperna gör att det lämpar sig bra för textilier vi har i hemmet som handdukar, lakan, servetter och dukar. Det är också skönt att bära på kroppen när det blir varmt ute eftersom svetten snabbt försvinner och det känns svalkande mot huden.

När du tvättar linne rekommenderas fintvättprogrammet och var noga med att bara tvätta med liknande färger då plaggen kan släppa lite färg. Tänk också på att linne kan krympa upp till 10 procent i första tvätten.

Lägg inte heller linneplaggen i torktumlaren, utan häng på tork.

Så tvättar du siden och chiffong

Siden är ett tyg som är gjort av silkestrådar. Det är starkt, smutsavvisande och känns ofta lite svalt och halkigt på huden. Egenskaperna gör att det passar bra i somriga plagg, men även som sängkläder och lakan eftersom det är mjukt, elastiskt och absorberar fukt.

För att dina sidenplagg ska bibehålla sin smidighet är det viktigt att tvätta dem varsamt. Det gör du genom att välja ett fintvättprogram på 30 grader.

Chiffong är en tunn sorts siden som passar bra i blusar eller klänningar. När det kommer till tvätt gäller samma regler som för siden – och varken siden eller chiffong ska torktumlas.

Välj ett skonsamt tvättmedel

När du tvättar garderobens ömtåliga plagg är det viktigt att använda ett tvättmedel som är skonsamt och som inte innehåller enzymer.

Ett miljövänligt alternativ är EZOgreen som du dessutom kan använda till all din tvätt. Eftersom EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier kan du använda samma tvättmedel även till dina plagg i till exempel ull, siden och linne.

Är dina textilier väldigt ömtåliga, tyget mycket tunt eller kanske har handbroderade detaljer, då är det klokt att överväga enbart vädring eller handtvätt. Följ alltid tillverkarens råd och plagg i blandande material ska du alltid tvätta i enlighet med det mest ömtåliga materialet.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat