Annons
Innehåll från EZOgreen

Så ofta ska du tvätta egentligen: Sängkläderna, träningströjan, barnens kläder

Varje vecka, säger vissa. Varannan vecka, hävdar andra. Hur ofta är det bäst att tvätta sängkläder, träningskläder och barnens kläder? Här är några praktiska saker att tänka på innan du stoppar plaggen i tvättmaskinen.

Extern länk: JUST NU: Tvätta gratis och garanterat miljövänligt i en månad!

Sängkläder

Fråga experterna ”hur ofta ska jag tvätta sängkläder?” och du får svaren 1) varje vecka, eller 2) varannan vecka. Ingen säger kortare, ingen säger längre. Bäst är att mixa fakta med en lagom portion sunt förnuft.
Fakta säger att vi avsöndrar flagor, hudceller och kroppsvätskor medan vi sover. Att vi svettas mer eller mindre beroende på årstid. Och att kvalster och bakterier stormtrivs i den mjuka och varma sängmiljön.

Så, utifrån dessa fakta – vad säger sunda förnuftet? Rimligen att man vill tvätta så ofta som det går. Men mot det ställs två andra faktorer: ekonomi och miljö.

Det kostar att tvätta ofta, det förbrukar energi och sliter på sängkläderna. Så lägger vi samman alla dessa faktorer landar vi på riktmärket varannan vecka.

Gör sedan undantag från regeln om du är sjuk, om det är extra varmt på sommaren, om djur eller små barn sover i sängen eller om du exempelvis har den goda (eller dåliga) vanan att äta kvällsmackan i sängen. Då kan du tvätta oftare.

Annat bra att tänka på:

 • Tvätta minst i 60 grader, precis som det ofta står på lappen.
 • Vänd sängkläderna ut och in. På så sätt håller sig färgerna längre.
 • Använd tvättmedel som inte irriterar huden.
 • Glöm inte att då och då även tvätta huvudkudden (ett par gånger per år) och madrasskyddet (cirka varannan månad). Får du en fläck på madrassen så tas den bäst bort med en trasa som fuktats med kallt vatten.

Träningskläder

Precis som med sängkläder är det omständigheterna som styr när du ska tvätta dina träningskläder. Det är stor skillnad på om du tränat ett tufft pass och svettats rejält eller om du utövat någon lågintensiv aktivitet.
Lukta och känn på träningskläderna innan du lägger dem i tvättmaskinen.
Har du svettats rikligt, då vill du tvätta dina kläder. Ofta räcker det dock med att skölja kläderna i kallt vatten eftersom det avlägsnar både salter och vätskor. Eller att bara skaka dem och hänga ut dem på vädring.

Annat bra att tänka på:

 • Om kläderna luktar surt efter att de tvättats har du förmodligen kört maskinen på för låg temperatur. Följ rekommendationen på tvättlappen, den säger ofta att du bör tvätta på 60 grader.
 • Lämna inte träningskläder i en väska eller påse. Ju längre svettiga kläder ligger instängda, desto svårare är det att få dem rena och fräscha.
 • Använd ett skonsamt tvättmedel för att undvika irriterad hud.

Barnkläder

Barnens kläder är de plagg som vi oftast tvättar för ofta, visar studier. Ta som vana att titta på kläderna innan du lägger dem i tvättmaskinen. Många gånger kan du ta bort enklare fläckar med en trasa som fuktats lätt, eller fräscha upp kläderna genom att hänga ut dem på vädring.
Vid lättare smuts kan det räcka med att tvätta på 40 grader. Men vid rejäla mat- och smutsfläckar eller spår av avföring ska kläderna alltid tvättas på 60 grader.

Annat bra att tänka på:

 • Skydda barnens kläder så mycket som det går, använd gärna haklapp.
 • Vissa material, exempelvis fleece och stickat, är enklare att vädra än andra. Om det går att vädra, gör det.
 • Ha gärna våtservetter till hands när barnen är ute och leker. Ju snabbare du behandlar en fläck, desto enklare får du bort fläcken.
 • Fyll gärna upp hela maskinen. Hushåll med små barn behöver tvätta ofta och för både miljöns och plånbokens skull är det smart att vänta tills tvättmaskinen är helt full.
 • Utifrån samma princip: Tumla inte i onödan, häng tvätten så långt det är möjligt.
 • Använd ett tvättmedel som är skonsamt mot barnens hud.

Extern länk: Skonsamt tvättmedel utan enzymer för din finaste tvätt – prova EZOgreen gratis i en månad

Tvättmedlet som underlättar för barnfamiljen

 • Miljövänligt och giftfritt. Nyheten EZOgreen är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier – det är skonsamt och snällt mot både miljön och huden.
 • Praktiskt med 3 i 1. Du kan använda samma tvättmedel till både vittvätt, kulörtvätt och fintvätt.
 • Prenumerera. Du kan enkelt få hemleverans, så att du alltid har tvättmedlet på plats när du behöver tvätta.
 • Drygt. Du behöver bara dosera ungefär en sjundedel så mycket tvättmedel som normalt: endast 10 gram per tvätt.