Annons
Innehåll från EZOgreen

Så skapades det miljövänliga tvättmedlet

Att både tvätta kläderna helt rena och samtidigt inte använda starka kemikalier. Det är en ekvation som inte alltid går ihop. Här är historien om hur Tor Wauer utvecklade ett unikt norskt tvättpulver, och som bonus lindrade sina egna hudproblem.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat

Å ena sidan skonsamt för miljön och allergivänligt – å andra hårt smutsad tvätt som kräver en effektiv behandling. Att hitta det perfekta tvättmedlet gärna utan enzymer och kemikalier är inte alltid enkelt.

Tor Wauer i norska fiskeorten Dröbak, alldeles vid Oslofjorden, hade själv länge varit på jakt efter ett tvättmedel som skulle vara så skonsamt för huden att det även kunde lindra hans psoriasis. Det slutade med att han började fundera på att utveckla ett eget miljövänligt tvättmedel.

Sex år senare av forskning och utveckling hade han och några norska kollegor börjat närma sig lösningen:

– Eftersom jag har psoriasis är min hud väldigt känslig. Samtidigt driver jag sedan mer än tio år tillbaka fiskeindustri här i Norge. Där hade jag kommit i kontakt med Oxitrate, som man enkelt kan kalla för ett miljövänligt, antibakteriellt ämne, berättar Tor Wauer från kontoret i Dröbak.

Huden blev mycket lugnare

Tor Wauer undersökte möjligheten att tillsätta Oxitrate i vatten. Resultatet blev att det bildades en sorts svagström och den här kombinationen av vatten och salter fungerade bra mot smuts och bakterier. Det höga ph-värdet gör att medlet tränger in i kläderna på ett effektivt sätt.

– Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle ha en sådan påverkan på känslig hud. Jag har alltid gått och kliat mig, men nu blev huden plötsligt mycket lugnare. Det beror förstås inte bara på tvättmedlet, det är ju ingen rent läkande produkt – men vad den gör är att den minskar irritationen och behovet av att klia sig, säger Tor Wauer, grundare och vd för EZOgreen.

Miljövänligt och lättillgängligt

Namnet är en ordlek mellan easy och eco. Och förutom de mer miljövänliga aspekterna, som att EZOgreen inte innehåller några kemikalier eller enzymer – är Tor Wauer mån om att lyfta fram just enkelheten.

– När det gäller tvättmedel tror jag många går på vanan och använder samma sort hela tiden, utan att riktigt fråga sig varför. Det hoppas vi kunna förändra bland annat genom att vi skapat en prenumerationstjänst för EZOgreen.

Varannan månad levereras tvättmedlet gratis hem i brevlådan. Eftersom EZOgreen även är drygt, 10 gram per tvätt, räcker det länge. Dessutom behövs inget sköljmedel, eftersom bristen på enzymer gör tvätten mjuk och len.

­– Vi tror att EZOgreen är framtidens tvättmedel. Och vi hoppas att fler ska tänka på hur små saker kan förändra ens vardag. Som hur man tvättar sin kläder, säger Tor Wauer.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat