Annons
Innehåll från EZOgreen

Så tvättar du dina träningskläder i vår

Måste kläderna tvättas efter varje pass? Och kan jag köra gympaskorna i maskinen? Här är svaren på vanliga frågor om hur du ska ta hand om dina träningskläder.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat

Vår och sommar innebär att våra liv flyttar ut i trädgården, skogen och på landet – samtidigt stannar en del av naturen kvar på våra kläder i form av svett, smuts och fläckar.

Hur ofta måste jag tvätta mina träningskläder?

Många kanske tror att de måste tvätta kläderna efter varje träningstillfälle. Om det är nödvändigt beror på flera olika saker: Hur hårt du tränar, hur mycket du svettas och på materialet i kläderna.

Troligtvis tvättar du oftare än nödvändigt. Lite svett är ingen fara, tänk på att du sliter på kläderna varje gång du kör dem i maskinen och förkortar deras livslängd.

Räcker det med att vädra kläderna?

Har du tagit ut dig fullkomligt efter en löprunda en varm sommardag känns det naturligtvis fräscht att lägga kläderna direkt i maskinen, men ofta räcker det att vädra sina plagg efter träningen.

Bär du till exempel ull närmast kroppen räcker det oftast att hänga ut kläderna eftersom ull har en självrengörande egenskap som gör att kläderna inte behöver tvättas lika ofta.

Du kan också skölja kläderna efter träning och sedan låta dem torka, det gör att eventuell lukt från svett inte sätter sig eftersom en del salter och vätskor försvinner i kallt vatten.

Kläder du inte kan tvätta direkt är det smart att först hänga på tork och inte knöla ner dem i tvättpåsen där de kan sprida lukt till andra plagg. Försök också att undvika att låta blöta och svettiga kläder ligga kvar i väskan.

Hur minskar jag mikroplasterna från tvätten?

Många kläder – och en hel del funktionsplagg och träningskläder – är tillverkade i syntetmaterial eller fleece. Varje gång du tvättar dem släpper du samtidigt ut mikroplaster.

Genom att tvätta mer sällan, på lägre temperaturer och på kortare program kan du minska spridningen.

Det finns också tvättpåsar och filter som samlar upp en del av syntetfibrerna, men tänk då på att inte spola ner luddet i toaletten när du rengör filtret, utan att slänga det i papperskorgen.

Hur är det med gympaskorna, kan jag tvätta dem i maskin?

Vissa typer av tyg- och gympaskor går faktiskt att tvätta i maskin, men skor av läder eller mocka är naturligtvis uteslutet. Tänk på att så fort du har tvättat skorna i maskin förlorar du din reklamationsrätt.

Finns det tvättinstruktioner? Följ dem gällande temperatur och program, eller vänd dig till tillverkaren eller i butiken där du köpt skorna.

Innan du sätter på maskinen: ta ut sulan, gör rent dem från grus och sand och lägg skosnörena i en tvättpåse. Kör ett skonsamt program på max 30 grader och undvik centrifugering. 

Hur får jag bort fläckarna?

Följ alltid tvättråden på plaggen och använd ett skonsamt tvättmedel som inte innehåller giftiga kemikalier. Det finns flera miljövänliga alternativ som effektivt tar bort fläckar. Ett exempel är EZOgreen som är helt fritt från enzymer, fosfater, klor, blekmedel och aggressiva kemikalier.

För de tuffaste fläckarna kan du mjuka upp kläderna i vatten och gnida in lite EZOgreen direkt och på baksidan av fläcken innan du tvättar den i tvättmaskinen.

Och efter tvätten, hur ska jag torka sportkläderna?

Så fort vädret tillåter – låt solens strålar och vinden göra jobbet. Att hänga kläderna på tork gör att de håller längre. En del träningskläder innehåller också elastan, som gör dem töjbara, men som riskerar att förlora passformen i torktumlaren.

EXTERN LÄNK: Beställ här: Testa EZOgreen gratis – få tvättmedlet hemlevererat