<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Frilans Finans

Starta eget eller fakturera utan företag: Vad passar dig bäst?

Publicerad 26 augusti 2024

Är du redo att förverkliga din affärsidé, men osäker på om du ska satsa på att starta eget eller fakturera utan företag? Vi jämför båda alternativen, går igenom för- och nackdelar, och ger dig verktygen du behöver för att fatta rätt beslut.

Innehåll från Frilans Finans

EXTERN LÄNK: Så fakturerar du utan eget företag

Om du har en passion eller affärsidé som du vill spinna vidare på, men tvekar inför tanken på allt pappersarbete och byråkrati, är du inte ensam. Många drömmer om friheten att vara sin egen chef, men undrar samtidigt om det är värt att ta på sig hela det legala och administrativa ansvaret. Som tur är finns det olika vägar att gå, och vilken som är rätt för dig beror på dina mål och behov.

Fakturera utan företag

Om du är en så kallad kombinatör, som vill kombinera en traditionell anställning eller studier med frilansverksamhet för att tjäna extra pengar och eller bygga din karriär, eller om du vill testa en affärsidé utan att binda dig till ett företag, kan egenanställning vara ett bra val. På så sätt kan du fakturera dina kunder utan att behöva registrera ett företag. Du blir anställd av egenanställningsföretaget, exempelvis Frilans Finans, som ansvarar för all administration kring skatter, försäkringar och pensioner och att alla lagkrav efterlevs.

Fördelar:

  • Det är snabbt och enkelt. Du kan börja fakturera direkt, utan att behöva sätta upp ett eget företag eller hantera administrativt arbete.
  • Mindre ansvar. Egenanställningsföretaget tar hand om allt från skatter till bokföring och legala krav, vilket gör att du kan fokusera på att utveckla din verksamhet.
  • Flexibiliteten. Det är ett bra alternativ för frilansare eller projektarbetare som inte har behov av ett fullfjädrat företag.
  • Du kan göra avdrag för kostnader som är nödvändiga för att kunna genomföra ditt arbete såsom t ex resor och förbrukningsmaterial.

Nackdelar:

  • Egenanställningsföretaget tar en kostnad för ansvaret att hantera ditt frilansarbete, vilket innebär att du kanske får mindre betalt jämfört med om du fakturerade själv.
  • Eftersom du inte driver ett eget företag kan du inte dra av för exempelvis utrustning eller andra investeringar som kräver fleråriga avskrivningar, vilket kan påverka din lönsamhet på lång sikt.

Starta egen firma

Att starta ett eget företag ger dig full kontroll över din verksamhet, men det innebär också att du tar på dig allt ansvar för företagets drift. Det finns flera olika företagsformer att välja mellan, där enskild firma och aktiebolag är de vanligaste.

Fördelar:

  • Ett eget företag ger dig större möjligheter att skala upp verksamheten, ta in investerare och anställa personal om det behövs.
  • Som egenföretagare kan du göra avdrag för exempelvis inköp och resor som är kopplade till verksamheten.

Nackdelar:

  • Mer administration. Du är ansvarig för bokföring, skatter, och annan administration, vilket kan vara tidskrävande och kräva kunskap om regler och lagar.
  • Högre risk. Du tar på dig allt ansvar för företagets ekonomi och drift, vilket kan innebära större risker, särskilt i uppstartsfasen.

Vilket alternativ passar dig?

Valet mellan att fakturera utan företag eller att starta eget beror på dina långsiktiga mål, din affärsmodell, dina kunskaper om lagar och regler, och hur mycket ansvar du är beredd att ta på dig. Om du vill komma i gång snabbt och testa din affärsidé med minimal administration kan en egenanställning vara rätt väg att gå. Men om du har ambitionen att bygga en större verksamhet och vill ha full kontroll över ditt arbete, kan det vara värt att satsa på att starta eget.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är det viktigt att noggrant överväga för- och nackdelarna innan du fattar ett beslut.

EXTERN LÄNK: Så fakturerar du utan eget företag

Alla artiklar

Så behåller du dina konsulter med nya LAS

Så behåller du dina konsulter med nya LAS

Så behåller du dina konsulter med nya LASFrån den 1 oktober måste konsulter som varit inhyrda i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod erbjudas fast anställning. Det är följden av LAS-reformen som klubbades igenom 2022. Men det finns en lösning på problemet. –...

Nya LAS – så behåller du ditt uppdrag

Nya LAS – så behåller du ditt uppdrag

Nya LAS – så behåller du ditt uppdragDen 1 oktober börjar de nya reglerna för bemannings- och konsultinköp, från LAS-reformen 2022, att gälla. Som konsult kan du riskera att ditt uppdrag kommer att avbrytas i förtid. Men det finns en lösning på problemet. – Genom...

”Nu kan jag fokusera på det jag älskar”

”Nu kan jag fokusera på det jag älskar”

”Nu kan jag fokusera på det jag älskar”Mellan teknologins framsteg och traditionernas stelbenthet har maskiningenjören Jovita Markuckyté ritat om kartan för sitt yrkesliv – tack vare framtidens arbetsmodell: – Att vara egenanställd gör att jag kan koncentrera mig helt...

Stipendiet gav Suzan möjligheten till ett liv i frihet

Stipendiet gav Suzan möjligheten till ett liv i frihet

Stipendiet gav Suzan möjligheten till ett liv i frihetStorytellern Suzan Alev Arslan vann Frilans Finans-stipendiet 2022 – och vågade ta klivet ut i det okända frilanslivet. – Jag är lyckligast när jag lever ett liv som är autentiskt för den jag är – ett liv i frihet,...

”Nu får jag fler timmar att fakturera”

”Nu får jag fler timmar att fakturera”

”Nu får jag fler timmar att fakturera”För frilansaren Edwin Dunlop innebar administration och skatter ständig stress. Men med Frilans Finans förändrades allt: – I stället för att sitta med pappersarbete får jag fler timmar att fakturera, säger han.Innehåll från...

Växande trend som ska hjälpa vid ekonomiska utmaningar

Växande trend som ska hjälpa vid ekonomiska utmaningar

Växande trend som ska hjälpa vid ekonomiska utmaningarPublicerad 2023-12-15Den svenska arbetsmarknaden möter oförutsägbara ekonomiska utmaningar – och behovet av en flexibel och expertisdriven arbetskraft växer. Uppdragsbaserat arbete har blivit en allt starkare trend...

Allt fler bolag byter till att ”hyra” arbetskraft

Allt fler bolag byter till att ”hyra” arbetskraft

Allt fler bolag byter till att ”hyra” arbetskraftPublicerad 2023-12-15I takt med digitaliseringen byter allt fler bolag strategi: bort från fasta anställningar och in med uppdragsbaserad arbetskraft. – Genom att ”hyra” arbetskraft kan vi snabbt anpassa oss och...

”Sverige behöver frigöra den här typen av kompetens”

”Sverige behöver frigöra den här typen av kompetens”

”Sverige behöver frigöra den här typen av kompetens”Publicerad 2023-12-15I många branscher stiger behovet av flexibilitet och anpassningsförmåga. Iris Lindholm, HR-specialist på Complyit, belyser vikten av uppdragsbaserad arbetskraft: – Det är en win/win-situation där...

Sveriges mest lyckade arbetsmarknadsreform

Sveriges mest lyckade arbetsmarknadsreform

Sveriges mest lyckade arbetsmarknadsreformPublicerad 2023-12-15Sedan millennieskiftet har det skett stora förändringar på arbetsmarknaden i Sverige. Trenden är tydlig – allt fler svenskar väljer att gigga. – Egenanställning har luckrat upp marknaden och skapat nya...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frilans Finans och ej en artikel av Dagens Nyheter.