Single post hero
AquaClean Mera Comfort chrome (t.v) och toalett från år 1936 (t.h).

Från utedass till designerdröm – 2000 års toahistoria

Den tekniska utvecklingen för allas vår älskade toalett stod länge stilla. Men nu har duschtoaletten, som rengör med hjälp av en kroppstempererad vattenstråle, gjort sitt intåg. Plötsligt lämnar vi den gamla vattentoaletten för en personlig lyxmöbel med sitsvärme och individuella inställningar.

Mer om Geberits vattentoalett AquaClean Mera

Som nordeuropé är det lätt att se ett simpelt snickrat utedass framför sig när man tänker på gamla tiders toalett. Men faktum är att redan mayaindianerna kunde bygga toaletter med spolning – på 100-talet! Det har arkeologer slagit fast efter att ha undersökt ruinstaden Palenque i den mexikanska delstaten Chiapas.

Den som förknippar toalettbesöket med något högst personligt levde inte på romartiden. Då hade nöden istället en oskriven lag, åtminstone för den verserade överklassen: Att träffas på gemensamma toaletter och samtidigt diskutera romarrikets uppgång – och framtida fall. I Forum Romanum i Rom har arkeologer funnit ruiner av en toalettstol med plats för upp till 24 nödiga.

Schweiziske industridesignern Christoph Behling.

Ovanligt med toalettpapper

Toalettpappret infördes första gången i Kina på 800-talet, men upplevdes då av många andra kulturer som något högst udda och ohygieniskt. I Europa använde vi vatten som rengöring ända fram till pesten slog ut stora delar av befolkningen under medeltiden.

Christoph Behling, industridesigner och den som har formgivit duschtoaletten Geberit AquaClean Mera berättar:

– I och med pesten rådde franska och engelska läkare Europas kungar, drottningar och överklass att undvika vatten, som de menade var en av smittbärarna. Analysen var helt korrekt, förutom att smittan spreds via våra munnar och inte på toaletterna. Läkarna rekommenderade istället att kungligheterna skulle torka sig med tyg, vilket senare blev papper. Helt ologiskt. Men sedan dess har folk förknippat vatten med smuts – och papper med hygien och renlighet när det gäller toabesök. Det är såklart korkat för den som någon gång har försökt torka bort smutsen från sina barn eller göra rent sin leriga mountainbike med torrt papper, säger Christoph Behling.

Den i London arbetande schweiziske designern fick uppdraget av Geberit att skapa världens bästa duschtoalett. Det skulle ta fyra år av arbete för hans designteam inklusive 30 ingenjörer från Geberit att få fram resultatet: AquaClean Mera.

En omodern produkt

– De flesta designuppdrag handlar om att skapa estetiska tolkningar av redan existerande produkter. Toaletten har heller aldrig varit en särskilt bra produkt. Och ju mer jag arbetade med designen av AquaClean Mera, desto mer tänkte jag på hur lite toaletten har förändrats genom åren. Jämför en 100 år gammal viktoriansk vattentoalett med en modern så har den i stort sett samma grundläggande funktioner. Samtidigt är vi fortfarande märkligt blyga när det gäller att tala om våra toaletter, trots att produkten fortfarande är ganska dålig. Den luktar illa, gör inte riktigt rent, är högljudd – inte alls på samma nivå som andra samtida produkter.

Med AquaClean Mera ville Christoph Behling skapa en high tech-produkt med hållbarhet för många decennier framåt. Känslan och designen skulle påminna om ett fjäderlätt föremål som liksom svävade i badrummet.


Vi är fortfarande märkligt blyga när det gäller att tala om våra toaletter

Och det är en daglig lyx som alltfler kommer att uppleva. Åtminstone om Geberits undersökning av framtida toavanor i Norden blir verklighet. När drygt 1 000 personer svarade på frågan om sina toalettvanor visade det sig att nästan 60 procent tror att duschtoaletten har ersatt den traditionella toaletten före år 2027.

Kort sagt, det är dags att spola toapappret.

Här kan du prova Geberit AquaClean Mera

Geberit grundades 1874 av schweizaren Caspar Gebert och tillverkar sanitetsprodukter. Geberit är idag marknadsledande i Europa och har blivit ett signum för schweizisk premiumdesign, bland annat tack vare den högteknologiska duschtoaletten AquaClean Mera.

 

Toaletten rengör grundligt med en behaglig vattenstråle och torkar med varmluftstork. Det ger en långvarig känsla av renhet och fräschhet. Funktionerna manövreras via fjärrkontroll eller en app i din smartphone.