Annons – innehåll från Grindelwald Tourism

Tradition möter framtidstro i Grindelwald

En klassisk schweizisk alpby – spetsad med hållbarhetstänk och Europas snabbaste gondoler. I den historiska skidorten Grindelwald med sina väldiga vidder skapar gamla och nya generationer en naturnära destination för framtiden.

Det smalspåriga tåget är på väg upp till foten av de mytomspunna trillingtopparna Eiger, Mönch och Jungfrau. Men hela den skönt slingrande tågresan här i Berner Oberland från spa-orten Interlaken är en enda efterlängtad vinterresa i vitt. På väg mot den klassiska skidorten Grindelwald och triumviratet av de 4 000 meter höga topparna stannar tåget numera till vid den modernistiska Grindelwald Terminal. Det här är en sorts vintrig variant av en kosmopolitisk flygplats, helt byggd i trä och med fiffiga anslutningar från tåg till den nya V-Bahn, som invigdes för två år sedan och har Alpernas snabbaste gondoler. En investering för cirka 5 miljarder svenska kronor som redan blivit en självklar hållplats – både för traktens skidåkare och naturentusiaster och för turister från hela världen som är på väg mot nästa tåglinje: Jungfraubahn, med sin slutdestination på Europas högst belägna tågstation på imponerande 3 454 meter.

Men framtiden för några av Schweiz mest pittoreska och välbevarade höghöjdsmiljöer värnas inte bara genom Terminal. Även i den klassiska vintersportorten Grindelwald satsar man för en framtid, trots klimathoten som kan stå för dörren.

Mer om vinterparadiset Grindelwald.

”Självklart är vi medvetna om konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Det är just därför som vi vill bidra aktivt till att skydda klimatet.”

Nyskapande skidort

Redan 2008, långt före hållbarhet blev ordet för dagen, började planeringen och två år senare stod bygget av värmeverket Holzvärme Grindelwald färdigt. Många av dem som nyttjar den nyskapande fjärrvärmefabrikens teknik syns redan när man stigit av vid byns traditionella tågstation; 18 av de 40-tal hotell som byggts från 1800-talet och fram till dags dato.

– De här ofta familjeägda hotellen står för ungefär 70 procent av rumskapaciteten i Grindelwald. Självklart är vi medvetna om konsekvenserna av den globala uppvärmningen – glaciärer och permafrost håller på att försvinna i regionen. Det är just därför som vi vill bidra aktivt till att skydda klimatet. Grindelwald var den första skidort i Schweiz att göra den här satsningen, säger Andreas Kaufmann, som driver anrika Hotel Spinne mitt på huvudgatan Dorfstrasse och som sedan starten sitter i styrelsen för Holzvärme Grindelwald.

Förutom hotellen är det bland annat nämnda Terminal, Grindelwalds stora sportcentrum och privata hushåll som får värme transporterad till sig genom den knappt fem kilometer långa pipelinen. Energin kommer från CO2-neutral fjärrvärme gjord på lokal flis, och kunderna får hela sitt energibehov för värme och varmvatten genom fjärrvärmenätet.

Grindelwald

Vintersportorten Grindelwald med 4 000 invånare tillhör kantonen Bern och är den största skiddestinationen i schweiziska Jungfrau-regionen. Tack vare trillingbergen Eiger, Mönch och Jungfrau har äventyrare och turister lockats hit ända sedan slutet av 1700-talet. År 1912 invigdes Jungfraubahn, Europas högst belägna tågstation. I dag är Top of Europe på 3 454 meter och den världsarvsskyddade glaciären Jungfrau-Aletsch en av Schweiz internationellt sett mest besökta turistmål. Tågstationen Terminal invigdes 2020 och förbinder Bernese Oberland Railway med två snabba gondoler. Eiger Express är världens modernaste gondollift och tar 15 minuter till toppen, en förkortning med 47 minuter för att nå skidpisterna och Jungfrau.

Mer om Grindelwald: www.grindelwald.swiss

Investeringar för framtiden

Flisen till den miljövänliga uppvärmningen kommer framför allt från traktens ved, både från skogen och bland annat rester från byggsektorn – och genom den här förändringen sparar man i snitt över 1,7 miljoner liter eldningsolja varje år.

– Det motsvaras ungefär av 90 turer som förut gjordes upp hit på 1 000 meters höjd med tunga tankbilar. På så vis har vi också undvikit utsläpp på över 4 000 ton CO2, säger en stolt Andreas Kaufmann.

Längs Dorfstrasse vid foten av de majestätiska bergen syns många spatsera i pjäxor med skidor på axlarna. Just trillingtopparna Eiger, Mönch och Jungfrau var ett viktigt skäl till att de första brittiska turisterna hittade hit redan i slutet av 1700-talet. Ett sekel senare flockades alpinister sida vid sida med något mindre äventyrliga men lika nyfikna gäster till Grindelwald. 

När järnvägen tuffade in i slutet av 1800-talet var succén ett faktum. Och när Europas högsta järnvägsstation vid toppen av Jungfraujoch stod färdig 1912 hade redan ett 30-tal hotell hunnit etablera sig nere i byn.

Nyskapande hotellprojekt

I dag finns runt 8 000 bäddar i och runt byn. Ett av de senare hotellen är Bergwelt som invigdes sommaren 2021. Det alpinchica fyrstjärniga hotellet med sina 90 swiss-stylade rum har utsikt rakt upp mot Eiger – och med ett 800 kvadratmeter stort spa där is möter eld. Före jul fick man sällskap av Grindelwalds senaste hotellprojekt ett kvarter bort, just mittemot kyrkan och det fina lilla bymuseet. Namnet Fiescherblick har levt kvar sedan 1904 när hotellet byggdes, men annars är det inte mycket som känns igen när de unga bröderna Lars och Matthias Michel designade 17 rum och en högprofilerad restaurang med tydliga asiatiska och skandinaviska inslag, från möbler till mat. Allt doppat i Grindelwalds närhet till naturen.

– Hotellet hade faktiskt stått tomt de senaste 12 åren och platsen var väl inget som Grindelwaldborna var direkt stolta över, berättar Lars Michel i en kort paus medan han kryssar mellan borden med rätter signerade hotellets unga kock, det halvfranska stjärnskottet Aurélien Mettler.

Att inspirationen andas medveten minimalism avslöjas bland annat av Lars förra uppdrag som restaurangchef på mycket hypade nynordiska krogen Koks på Färöarna. Dessutom var morfar Michel utvandrad dansk som lät familjen och barnbarnen njuta av skandinavisk design och danskt hygge varje sommar. Resten av året drev han tillsammans med brödernas mormor Hotel Gletchergarten som ligger nästan vägg-i-vägg med Fiescherblick.

– Morfar var här på Lowlanders Cup med andra danskar, holländare och engelsmän, men han bröt benet och sedan blev han kär i mormor som jobbade i receptionen på Gletchergarten, säger han stort leende.

Kulinariska kreationer

Underskatta aldrig slumpens betydelse, tänker man som gäst när man sitter och njuter av spännande kreationer som fermenterat lamm och Weisse Spinne, den senare en rätt med blomkål, vinterpesto och gnocchi parisienne – allt långt ifrån de traditionella alprätterna.

– När vi skulle öppna tyckte folk att vi i stället borde öppna byns bästa röstirestaurang. Men det finns ju redan massor med krogar här som serverar traktens traditionella mat. Vi gör något helt annat – och det roliga är att våra ätande gäster framför allt är folk som inte bor på hotellet. Personlighet och kvalitet har varit våra ledord, säger Lars Michel och nämner att man valt att klassificera hotellet som ett swiss lodge, för att inte behöva ha någon stjärngradering:

– Det finns också en ekologisk anledning. Det är så mycket produkter och saker som bara blir svinn när man ska vara ett high end-hotell. Samma sak med minibar, som vi valt att inte ha på rummen. Och förutom att försöka vara medvetna om vår el- och vattenförbrukning vill vi även stödja våra lokala leverantörer, från snickarna till bönderna. Det är också hållbarhet för oss.

Generationsskifte: Grindelwalds framtid

Till generationsväxlingens nya Grindelwaldbor hör också ägarparet Nadja och Oliver Fuhrer som ligger bakom QraftWerk, ett sprillans nytt kombinerat konditori och medveten liten matbutik. Det är förresten härifrån som Fiescherblick frasiga frukost-croissanter kommer varje morgon.

– Vi började tillverka granola bars och sålde dem online över hela Schweiz, men verksamheten växte och nu har vi valt att satsa här mitt på Dorfstrasse i en före detta charkbutik. Jag är själv från Zürich, säger Nadja Fuhrer.

Nya hotell, toppinvesteringen Terminal, hållbarhetsstrategier och nästa nyfikna generation på ingång. Allt sammantaget är det satsningar som förstås är tänkta att gynna Grindelwald som turistdestination för lång tid framöver, menar Bruno Hauswirth, vd för Grindelwald Tourism.

– Allt det här är investeringar för framtiden, så att våra gäster ska kunna och vilja återkomma. Vi vill också bli alltmer av en året runt-destination, vilket bevisas bland annat av att antalet gäster numera är ungefär desamma, sommar som vinter. Av hotellen här i Grindelwald håller faktiskt mer än hälften av dem öppet efter vintersäsongen, precis som Top of Europe, betonar Bruno Hauswirth.

Grindelwald verkar sikta på rätt spår. Byn och skidområdet med sina 250 kilometer av pister har aldrig haft så många gäster som under 2022.

Allt om skidområdet Jungfrau.