Därför kan offret bli utfryst efter en våldtäkt

Björnstad:

I den nya svenska serien Björnstad skildrar HBO Nordic hur den lilla orten vänder tonårstjejen Maya ryggen efter ett hemskt övergrepp. 
Men att offret får skulden är tyvärr ett fenomen som är vanligt bortom våra tv-soffor, och det finns flera exempel från verkligheten som fått katastrofala konsekvenser.

Långt in i skogen i norra Sverige ligger den fiktiva orten Björnstad. Här är fabriken nedläggningshotad, hela staden på dekis och det som en gång var stadens stolthet – det lokala hockeylaget – halkar allt längre ner i tabellen för varje säsong. Ändå är kärleken till laget och dess spelare stark och trogen, och hoppet om att någon dag åter ta sig till den högsta serien lever i invånarnas bröst. Här skyddar man det som har varit med näbbar och klor och man ändrar inte gärna på det man är van vid. Den som ska rädda hela staden är ungdomslagets stjärna Kevin, född med skridskor på fötterna och uppburen av hela staden. Här är också tystnadskulturen stark och en orubblig vinnarkultur utgör fundamentet i tillvaron som blandas med sexism, homofobi och främlingsfientlighet.

Det är spelplatsen för HBO Nordics nya svenska serie ”Björnstad”. Det är här 13-åriga Maya, dotter till hemvändande hockeyproffset och nya tränaren, kommer till staden och fastnar i blickfånget hos Kevin, som är van att få och ta det han vill ha. När Maya utsätts för ett övergrepp sätts hela samhällets moraliska kompass på prov. Med den orubbliga kärleken till hockeyn och tron på Kevin som Björnstads frälsare är det inte självklart för ortsborna på vems sida de ska stå.

LÄNK: Testa HBO gratis i 2 veckor

Anknytning till verkligheten

Med ”Björnstad” angriper HBO Nordic ett ämne som tyvärr är ständigt aktuellt. Enligt statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) uppger 20,4 procent av kvinnor i åldrarna 20-24 år och 18 procent i åldrarna 16-19 år att de utsatts för sexualbrott (2018). Det är tre gånger vanligare för tjejer än killar i gymnasiet att ha erfarenhet av sexuella övergrepp från uppväxten och under åren 2009 till och med 2018 har det anmälts drygt 51 sexualbrott om dagen i Sverige. De allra flesta våldtäkterna sker inomhus av en person som kvinnan är bekant eller har en nära relation med. 

Och det finns gott om exempel ur verkligheten där skulden faller på offret, där den misstänkte förövaren tas i försvar med katastrofala konsekvenser som följd. 

Det är augusti 2006 när en 16-årig flicka i staden Arlington i Texas, USA, polisanmäler två 17-åriga pojkar för våldtäkt. Kort därefter börjar det viskas om henne i korridorerna, illasinnade rykten börjar spridas och klotter om henne fyller snart bakrutor på stadens bilar och väggar. I klottrets budskap finns ett starkt stöd för de två pojkarna, båda duktiga idrottare i skolans lag. Skitsnacket och mobbingen blir snart för mycket för flickan, som tvingas byta skola. 

2012 tog 15-åriga Audrie Pott sitt liv efter att 10 dagar tidigare blivit våldtagen och sedan nätmobbad och trakasserad i det lilla samhälle i USA där hon bodde. 

Och det finns fler liknande historier, även i Sverige. 

I det mest uppmärksammade fallet våldtogs en 14-årig flicka på toaletten på sin högstadieskola. Ett par dagar efter att hon hade polisanmält våldtäkten började rykten och misstro mot flickan att cirkulera. Skolkompisar och till och med vuxna tog den 15-åriga pojkens parti och flickan stod ensam med trakasserier som följd. Trots att pojken senare dömdes för den och ytterligare en våldtäkt fortsatte ryktesspridningen och hatet, särskilt på nätet där stödgrupper för pojken fylldes av kränkande kommentarer om flickorna.

”Priset för att protestera blir ofta väldigt högt”

Men vad är det som får ett samhälle att sluta upp bakom en person trots anklagelser om ett hemskt brott, till och med när personen fällts för det? 

– På mindre orter är det viktigt att få vara en i gruppen, en i gemenskapen. Många är beredda att gå långt för att uppnå detta mål. Priset för att protestera blir ofta väldigt högt. Det finns en rad exempel på detta från orter och olika organisationer, exempel där människor fryst ut eller mobbats, har sociologiprofessorn Björn Eriksson sagt till DN i samband med det uppmärksammade fallet med 14-åringen. 

– Det handlar om den kultur som råder på en liten ort eller i en organisation. Inget får skada gruppens trygghet, självbild och sammanhållning. Och när något hotar idyllen händer det att människor vänder sig mot offren snarare än mot dem som är skyldiga till övergreppen, säger Björn Eriksson i samma intervju och menar att det kan vara extra svårt att bli trodd om man har utsatts för övergrepp av någon med stark ställning.

LÄNK: Upptäck Björnstad och fler serier på HBO Nordic

”Goda människor är kapabla till fruktansvärt onda handlingar”

I ”Björnstad” genomsyrar tystnadskulturen vardagen i staden och som tittare inser du att allt inte är svart eller vitt. Även om du först tar en karaktärs parti utmanas det senare och du ifrågasätter dina egna värderingar. Frågor som hur vi uppfostrar våra barn blir aktuella. Vad händer om vi pressar dem för hårt? Hur formar våra handlingar dem? Hur formar idrottsklubbens machokultur dem?

”Björnstad” har premiär på HBO Nordic den 18 oktober. 

Det här är ”Björnstad”

”Björnstad” är en originalserie på HBO Nordic. Den utspelar sig i den norrländska småstaden Björnstad där allt är på väg nerför, även det lokala hockeylaget. Men hoppat om att nå forna glansdagar lever kvar, och när ortens son och NHL-proffs Peter återvänder från Kanada för att gå in som tränare ser laget och staden på väg att vara närmare drömmen än länge. Men under ytan och tystnadskulturen finns hemligheter som hotar att slita det tajta samhället itu och när lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. 

I rollerna ser vi bland andra Aliette Opheim, Ulf Stenberg och Tobias Zilliacus. Peter Grönlund, som fick en Guldbagge för ”Tjuvheder” regisserar de fem avsnitten.

Fler nyheter på HBO Nordic i höst

The Undoing

Grace och Jonathan Fraser (Nicole Kidman och Hugh Grant) lever det perfekta livet tillsammans med sin son (Noah Jupe) på Manhattan. Men en natt sker ett dödsfall och en rad fruktansvärda avslöjanden kommer upp till ytan, vilket förändrar deras liv för alltid. Regisserad av Susanne Bier. Premiär 26 oktober.

Lazor Wulf

”Lazor Wulf” är en animerad serie från Adult Swim (Rick and Morty, Robot Chicken) som följer en varg som bär laser på ryggen, tror att kärleken inte har några gränser och att allt prat om Gud är en stor lögn. Säsong 1 har premiär på HBO Nordic 2 oktober.

We are who we are

Den 15 september hade ”We are who we are” premiär och handlar om två amerikanska ungdomar som bor på en amerikansk militärbas i Italien. Serien utforskar vänskap, den första kärleken, identitet och drar med tittarna i den röra av upprymdhet och ångest som det innebär att vara tonåring, oavsett var i världen du växer upp. I rollerna ser vi Jack Dylan Grazer, Jordan Kristine Seamon, Cloë Sevigny, Alice Braga och hiphopartisten Kid Cudi.

Annons - innehåll från HBO Nordic