TILLBAKA TILL DN.SE >>

ANNONSInnehåll från Hjärnfonden

Kajsas mamma fick Alzheimers sjukdom: ”Jag går med gråten i halsen”

Alzheimer är en dödlig sjukdom och den vanligaste formen av demens. Idag finns ingen botande behandling.
För drygt två år sedan förändrades Kajsa Danielssons liv. Då fick hennes mamma Ing-Britt en Alzheimerdiagnos.
– Jag är påkopplad dygnet runt och gråter ofta, säger Kajsa.

Innehåll från Hjärnfonden

En vanlig beskrivning av hur det är att ha en förälder som fått Alzheimers sjukdom är att man tvingas bli förälder – till sin egen förälder.

– Tänk att man måste ha hjälp med allt det om man normalt sett gör själv – bankärenden, kontakter med myndigheter, handla, städa, tvätta. I det här fallet ligger det nu på mig. Man går ständigt omkring i ett ”problemlösarmode”, säger Kajsa, och fortsätter:

Kajsa Danielsson

– Vissa dagar är tyngre, speciellt om mamma har en dålig dag eller om det är något som inte fungerar. Det kan vara småsaker som blir till stora problem, till exempel att alla kanalerna på tv:n bara försvinner. Då måste jag dit och fixa det. Alzheimer har blivit en familjemedlem som ständigt gör sig hörd och inte alltid är så trevlig.

I Kajsas fall – eller snarare mamma Ing-Britts fall – kom sjukdomen smygande. Allmäntillståndet försämrades gradvis och Ing-Britt blev trött, glömsk och tillbakadragen.

– Hon som var en av de starkaste kvinnorna jag kände till. Alltid omhändertagande, mot såväl vuxna som barn, och hennes hem stod alltid öppet. Hon var min stöttepelare och trygghet, säger Kajsa.

Ing-Britt själv blev inte förvånad att hon hade drabbats. Båda hennes föräldrar gick bort i sviterna av en demenssjukdom.

– Däremot har hon ingen riktig sjukdomsinsikt. När hon har glömt något och jag påminner henne kan hon fråga om jag tror att hon är dum i huvudet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Alzheimers sjukdom här

Hjärnfonden

Hjärnfonden är en insamlings­stiftelse som arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Organisationen finansierar svensk hjärnforskning samt arbetar med kunskapsspridning och opinionsbildning på hjärnans område.

Du drar ju ett jättelass, men hur ser du på samhällets stöd och hjälp?

– Mamma har stöttning med hemtjänstinsatser. Tyvärr är det sådan omsättning på personalen och en del kan hon inte ens prata med eftersom de inte kan svenska. Det är inte alls bra och det är något som vården i Sverige idag har missat. En person med Alzheimers sjukdom behöver kontinuitet och mår bra av att till största möjliga mån träffa samma vårdkontakter.

Vad är det absolut jobbigaste just nu?

– Oftast är hon på bra humör, även om dagsformen kan pendla kraftigt. Men det värsta är nog att hennes talförmåga försvinner mer och mer. Det är jobbigt. Och det faktum att hon blir personlighetsförändrad. Just nu är hon väl medveten att ”hennes huvud inte funkar som det ska” och det gör henne både arg och ledsen. Och jag kan inget annat göra än att försöka stötta och se till att hon har det så bra som möjligt. Det känns så orättvist.

Kajsa jobbar själv som undersköterska och möter dagligen demenspatienter.

– Då vet jag precis hur jag ska göra. Men det försvinner med mamma. Då tar känslorna över. Hennes bästa hänger på mig nu, vilket skapar ständig stress och jag känner mig hela tiden otillräcklig. Jag går omkring med gråten i halsen.

EXTERN LÄNK: Hjärnfonden: Forskningen om Alzheimers sjukdom behöver ditt stöd

Alzheimers sjukdom

Av alla demenssjukdomar som finns är Alzheimers sjukdom den vanligaste. En person kan ha fler än en demenssjukdom. Det är till exempel vanligt med en blandning av Alzheimers sjukdom och vaskulär demens. I Sverige har omkring 100 000 personer Alzheimers sjukdom.

Det vanligaste symtomet vid Alzheimers sjukdom är att man har svårt att minnas det som skett nyligen. Förutom minnesstörningar får personen svårt att uttrycka sig i tal och skrift, sämre lokalsinne och svårare att utföra ändamålsenliga kroppsrörelser. Omdömet och koncentrationsförmågan försämras. De viktigaste risk­faktorerna är hög ålder och ärftlighet. Sjukdomen kan även uppträda tidigt, men är vanligast efter 65 års ålder.
Vid Alzheimers sjukdom förtvinar och dör nervcellerna i hjärnan först i regioner där minnet sitter.

Idag går det bara att lindra symtomen med mediciner. Det pågår forskning för att förstå orsaker till och hur sjukdomen kan förebyggas och fungerar. Flera forskningsprojekt pågår också för att ta fram nya läkemedel. Men ännu går Alzheimers sjukdom inte att bota.

Alla artiklar

Forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskning i framkant ger hopp för framtidenFoto: Sören AnderssonForskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.Innehåll från...

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet...

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”Foto: Mattias PetterssonFlera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att...

Svensk upptäckt bakom ny Alzheimerbehandling

Svensk upptäckt bakom ny Alzheimerbehandling

Svensk upptäckt bakom ny AlzheimerbehandlingSverige är ett av de länder i världen som ligger i framkant när det gäller Alzheimerforskning. En svensk upptäckt ligger till grund för en ny banbrytande medicin. I kombination med nya metoder för tidig diagnos kan sjukdomen...

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödförening

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödförening

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödföreningNär Christer insjuknade i en demenssjukdom märkte hans fru Helena att möjligheten till vård och anhörigstöd inte ser likadan ut i alla delar av landet. Då tog hon saken i egna händer – och startade en...

När Johan blev sjuk samlade bästa kompisarna in en miljon

När Johan blev sjuk samlade bästa kompisarna in en miljon

När Johan blev sjuk samlade bästa kompisarna in en miljonNär Johan, 30 år, drabbades av den obotliga sjukdomen ALS ville hans bästa vänner göra något. De bestämde sig för att samla in pengar till Hjärnfonden och forskningen om ALS. Tre år senare är insamlingen snart...

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

“AI kan fördubbla inlärningstakten”Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg, som är aktuell med boken “Framtidens digitala lärande”, finns det mycket som pekar på det.– Med hjälp av AI...

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”När David Larsson Heidenblads son Jacob, som har diagnosen autism och intellektuell funktionsnedsättning, fyllde fem år sa han fortfarande inte ett ord. Tre år senare kan han både prata och läsa en enklare bok. Här berättar...

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Därför påverkar könet när du får din diagnosVarför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar hur det kommer sig att man missar flickor med NPF – och på vilket sätt...