TILLBAKA TILL DN.SE >>

ANNONSInnehåll från Hjärnfonden

När Johan blev sjuk samlade bästa kompisarna in en miljon

När Johan, 30 år, drabbades av den obotliga sjukdomen ALS ville hans bästa vänner göra något. De bestämde sig för att samla in pengar till Hjärnfonden och forskningen om ALS. Tre år senare är insamlingen snart uppe i en miljon kronor.

Innehåll från Hjärnfonden

Johan Riddarström

Det var slutet av juli sommaren 2019 och Motalas årliga stadsfestival pågick för fullt.

Johan Riddarström hade gett sig ut på stan tillsammans med några kompisar, och eftersom det var mitt på dagen reagerade flera av dem på att han sluddrade.

– Vi frågade om han redan hade druckit – men det hade han inte, berättar barndomsvännen Sebastian Käller.

EXTERN LÄNK: Läs mer om ALS

Hjärnfonden

Hjärnfonden arbetar med insamling och finansiering av hjärnforskning, samt kunskapsspridning och samhälls­förändring för att alla hjärnor ska nå sin fulla potential, fria från sjukdomar. De senaste 25 åren har Hjärnfonden finansierat över 1 400 svenska forskningsprojekt tack vare generösa gåvor från privatpersoner, företag och testamenten.

Vännerna tränar hårt inför Vätternrundan där de ska samla in pengar för att stötta forskningen om ALS.

Kallas för djävulens sjukdom

Johan bokade in en tid hos sin läkare som först trodde att hans sluddrande tal kunde vara stressrelaterat och att han var spänd i käken. Men sedan började han även ha svårt att hänga med under fotbollsträningarna.

Under hösten fick Johan göra flera undersökningar hos olika läkare och i februari 2020 kom beskedet att han hade ALS. De flesta som drabbas av nervsjukdomen ALS, som även kallas djävulens sjukdom, är mellan 50 och 70 år gamla och många lever bara två till tre år efter diagnosen. Johan var bara 27 år gammal när han fick sjukdomen och skulle snart bli pappa för första gången.

– När beskedet kom blev det nattsvart för oss alla, men Johan gjorde det direkt väldigt tydligt att vi inte skulle göra en grej av det här, och inte behandla honom annorlunda, säger Christoffer Idmar, som också har känt Johan sedan barnsben.

Startade en insamling

Inspirerad av Johan och hans fru Linnéas inställning, som var att köra på och inte ge upp, bestämde sig Sebastian för att starta en egen insamling via Hjärnfonden till forskningen om ALS.

– Efter bara en vecka var insamlingen uppe i 100 000 kronor, detta trots att vi enbart delade den via våra egna sociala medier, säger Sebastian Käller.

Sedan dess har Sebastian och Christoffer fortsatt att samla in pengar till forskningen. De har gjort allt från att anordna padelturneringar till att börja sälja armband med budskapet “Fight ALS”. I dag har de samlat in nästan en miljon kronor, men de har inte satt något slutdatum för sitt engagemang.

– Vi letar hela tiden efter nya sätt att samla in pengar och bidra till att lösa ALS-gåtan. Exempelvis kommer jag och 27 andra vänner till Johan att cykla Vätternrundan för ALS-forskningen. Det var Johans tidigare lagkamrater från bandylaget som initierade den insamlingen. De ville göra något för honom och undrade om vi kunde hjälpa till, berättar Christoffer Idmar.

– Hälften av det vi får in under Vätternrundan kommer att gå till insamlingen hos Hjärnfonden och hälften kommer att gå till Johan för inköp av hjälpmedel som han behöver. Tidigare har vi till exempel samlat in pengar till en elektrisk rullstol och en ställbar säng, tillägger Sebastian Käller.

Johan och hans fru Linnéa försöker leva sitt familjeliv så vanligt som möjligt och ser till att kunna resa och göra allt som annat de vill.

“Han är samma person inombords”

Sedan Johan fick diagnosen ALS har han långsamt blivit sämre, men han låter sig inte begränsas av sjukdomen. Förra sommaren föddes hans andra barn och han jobbar fortfarande 75 procent som bygglovshandläggare för Motala kommun.

– Johan och Linnéa lever på som vanligt och ser till att göra allt de vill. Nyligen var de i USA och tittade på Formel 1 och snart ska de åka på semester till Grekland, berättar Sebastian Käller.

– Även om kroppen inte längre hänger med är han precis samma person inombords, säger Christoffer Idmar.

Vill inspirera andra

Sebastian och Christoffer hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra till forskningen om ALS.

– Forskarna jobbar hårt för att hitta ett botemedel. Därför vill vi gärna inspirera andra att engagera sig och starta egna insamlingar, säger Christoffer Idmar.

EXTERN LÄNK: Stöd vännernas insamling

Alla artiklar

Forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskning i framkant ger hopp för framtidenFoto: Sören AnderssonForskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.Innehåll från...

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”

Fredriks ex-fru fick ALS: ”Vi befann oss i dödens väntrum”När Susan fick diagnosen ALS var det en självklarhet för hennes ex-man Fredrik och deras döttrar att bli hennes personliga assistenter den sista tiden i livet. De ångrar inte sitt val, men önskar att stödet...

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”

ALS-forskaren: ”Vi befinner oss vid en brytpunkt”Foto: Mattias PetterssonFlera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att...

Svensk upptäckt bakom ny Alzheimerbehandling

Svensk upptäckt bakom ny Alzheimerbehandling

Svensk upptäckt bakom ny AlzheimerbehandlingSverige är ett av de länder i världen som ligger i framkant när det gäller Alzheimerforskning. En svensk upptäckt ligger till grund för en ny banbrytande medicin. I kombination med nya metoder för tidig diagnos kan sjukdomen...

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödförening

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödförening

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödföreningNär Christer insjuknade i en demenssjukdom märkte hans fru Helena att möjligheten till vård och anhörigstöd inte ser likadan ut i alla delar av landet. Då tog hon saken i egna händer – och startade en...

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

“AI kan fördubbla inlärningstakten”Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg, som är aktuell med boken “Framtidens digitala lärande”, finns det mycket som pekar på det.– Med hjälp av AI...

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”

“Vi märkte tidigt att något var annorlunda”När David Larsson Heidenblads son Jacob, som har diagnosen autism och intellektuell funktionsnedsättning, fyllde fem år sa han fortfarande inte ett ord. Tre år senare kan han både prata och läsa en enklare bok. Här berättar...

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Därför påverkar könet när du får din diagnosVarför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar hur det kommer sig att man missar flickor med NPF – och på vilket sätt...