<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Toppolitikern Elvy fick hjärtinfarkt efter pensionen

Politikern Elvy Söderström var under hela sitt arbetsliv inte sjukskriven en enda dag. Men kort efter att hon gick i pension hände det som hon inte trodde skulle hända – hon drabbades av två hjärtinfarkter och en stroke.
– Jag tänkte att jag kunde leva på som vanligt. Det gick inte så himla bra, säger hon.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Elvy Söderström har en bakgrund som lärare, men har levt den största delen av sitt yrkesverksamma liv i den politiska hetluften. Hon var under 20 år kommunstyrelsens ordförande i hemkommunen Örnsköldsvik och och ledamot i Socialdemokraternas verkställande under lika lång tid. Under en mandatperiod var hon ledamot i riksdagen. Hon menar att om man vill påverka måste man engagera sig. Men det var också ett intensivt och stressigt liv, med få ledigheter och ständig jour.

– Man hade nästan jour dygnet runt och var jag ledig och gick på en dans och blev uppbjuden, kunde kavaljeren fråga vad jag hade för åsikt om miljökvoten, berättar hon och fortsätter:

– Jag har svårt att veta hur mycket jobbet har att göra med det som hände sedan, men det tillsammans med hur man levde i övrigt har nog inte varit så nyttigt alla gånger. Samtidigt är det nyttigt att vara glad, och glad har jag varit hela tiden.

Elvy Söderström.

FAKTA: HJÄRTINFARKT

En hjärtinfarkt beror på att man har för dålig blodförsörjning i hjärtmuskeln. Hjärtat försörjs som alla organ i kroppen av blod, och behöver syre och näring. Har man dålig blodförsörjning i ett av hjärtats egna blodkärl, som kallas för kranskärl, kan det bli syrebrist och då överlever inte hjärtmuskelcellerna. Det orsakas oftast av att man har förträngningar i kranskärlen, på grund av åderförkalkningsplack som bildar förträngningar och hindrar blodflödet att komma fram till hjärtmuskeln. När hjärtmuskelcellerna får för lite syre dör de.

”Att det var något som var mystiskt, det förstod jag. Jag var trött och hade ont.”

Aldrig haft en sjukdag

Problemen med hälsan började när Elvy efter ett långt arbetsliv slutade sina förtroendeuppdrag till förmån för en lugnare tillvaro. Helt plötsligt gick hon, som hade orkat med allt och aldrig haft en sjukdag, till att få problem med en vanlig promenad.

– Ganska många gånger upplevde jag ett tryck över bröstet, att det spände och drog. Jag upplevde en tung känsla i fötterna. Då stannade jag till, vilade och tänkte att jag bara har dålig kondition. Att det skulle vara fel på mitt hjärta fanns aldrig i mina tankar, berättar hon.

Elvy diagnostiserades med kärlkramp, och fick medicin samt en dos nitroglycerin att bära med sig i handväskan. Men hon försökte ändå leva på som vanligt och trodde inte att det kunde hända något allvarligt.

Fick hjärtinfarkt

Första advent för något år sedan hände ändå det som Elvy inte trodde kunde hända. Trots att hon och maken Christer hade kompisar på besök kändes sig Elvy slö. De åt dopp i grytan och vännerna påpekade flera gånger att hon såg trött ut. Efter sammankomsten ringde de sjukvårdsupplysningen. Ambulansen skickades direkt.

– Att det var något som var mystiskt, det förstod jag. Jag var trött och hade ont. Sjukvårdspersonalen berättade att jag hade haft en hjärtinfarkt, och jag fick ytterligare en på sjukhuset. Senare gjorde jag en bypassoperation i januari, berättar Elvy Söderström.

När Elvy vaknade efter operationen visade det sig också att hon hade drabbats av en stroke. Hon kunde inte röra sin högra sida alls och talet infann sig inte hos den tidigare så rappa politikern.

Bypassoperation stort framsteg

I Sverige drabbas drygt 23 000 personer varje år av hjärtinfarkt. Bypassoperationen är ett av de stora framstegen på området. Ingreppet innebär att man syr in nya kärl på hjärtat, för att få en försörjning av blod förbi förträngningarna. Tekniken utvecklades av en argentinsk kirurg 1970, men har sedan dess utvecklats av forskare från hela världen. Bland annat i Sverige har stora framsteg gjorts.

John Pernow är hjärtläkare på Karolinska sjukhuset och professor i kardiologi på Karolinska institutet. Han berättar att det är förhållandevis ovanligt att drabbas av stroke och hjärtinfarkt samtidigt.

– När man genomgår en bypassoperation är stroke en av de komplikationer som kan uppkomma, men den är lyckligtvis väldigt ovanlig.

Har förändrat livet

I dag har Elvy Söderström hunnit fylla 70 år och har förändrat sitt liv en hel del. Ett liv i politikens tjänst har bytts ut mot en tillvaro där hon fokuserar på att umgås med nära och kära och vara ute och promenera med hunden. Men det är tydligt att medan det går att ta kommunpolitikern ur politiken går det inte att ta politiken ur politikern. Hon är fortfarande aktiv i den lokala S-föreningen.

– Men det är så roligt att läsa om forskningsframstegen som finansieras genom att Hjärt-lungfonden samlar in pengar. Det är många människor runt om i vårt land som skänker pengar för att möjliggöra det, avslutar hon.

Vill du också att fler ska kunna överleva en hjärtinfarkt?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Alla artiklar

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

”Hjälp forskningen – så kan du vinna en av mina tavlor”

”Hjälp forskningen – så kan du vinna en av mina tavlor”

”Hjälp forskningen – så kan du vinna en av mina tavlor”Konstnären Caroline af Ugglas startar ett initiativ för att stoppa vår tids dödligaste sjukdomar. Du som hjälper henne att samla in pengar till forskningen har chansen att vinna en av hennes tavlor.– Min pappa dog...

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler någonsin. År 2021 tog Henrik Lundqvists karriär slut på grund av ett hjärtfel. Nu väljer han att starta sin egen insamling för den livsviktiga forskningen,...

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”Sedan tidigare vet forskningen att personer med typ 2-diabetes har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Nu visar en ny studie att även personer som lever med oupptäckt diabetes, eller med ett...

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsviktHjärtsvikt är en av våra mest dödliga hjärt-kärlsjukdomar och den vanligaste orsaken till inläggning på sjukhus. Nu hoppas forskare att ett nygammalt läkemedel kan bli ett genombrott i behandlingen av...

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vård

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vård

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vårdDet kvinnliga hjärtat är ett underforskat område – trots att kvinnor drabbas av hjärtsjukdomar i lika stor utsträckning som män.– Det är en fråga om liv och död – det handlar helt enkelt om att vi just nu vet för...

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsakFler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar. – Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med...

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal. Sedan dess har hennes hjärta stannat fler än 50 gånger. – Jag var 17 år, jättefrisk, ung och sportig. Om det här hände mig kan det hända vem...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkterHjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste orsakerna till insjuknande och död i Sverige i dag, och många kan vara i riskzonen utan att veta om det. Men en ny studie kan göra det möjligt att i god tid upptäcka vem som...

Högt blodtryck – farligare än du tror

Högt blodtryck – farligare än du tror

Högt blodtryck – farligare än du trorMånga underskattar riskerna med högt blodtryck. I själva verket är det orsaken bakom fler dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar än något annat.– Anledningen till att högt blodtryck är viktigt är att det är så vanligt i befolkningen. Av de...

Amelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel”

Amelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel”

KrönikaAmelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel” Publicerad 2023-12-15Amelia Adamo med sina två barnbarn.Sonen ringde från Vietnam. Det var två dagar före julafton. Han var 23 år och på backpackerresa. – Mamma, jag måste till sjukhus det är något...

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarkt

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarkt

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarktVarje år drabbas cirka 23 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Allra flest inträffar under tiden runt jul.– Det är alltid svårt att veta vad det beror på. Om det kan handla om en stress inför julen eller om det har med...

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”Det började med ilningar i öronen. Strax efteråt låg den fullt friska fyrbarnsmamman Annika medvetslös på marken på lekplatsen. Hon hade drabbats av en stroke.– Min lillasyster hälsade på mig på sjukhuset. Jag kunde...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.