<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hurtigruten

En storslagen smakresa längs norska kusten

Foto: Espen Mills

Fjälltopparna står som mörka siluetter mot midnattssolen. Vattnet ligger stilla som spegel.

Det är här, mellan Bergen och Svalbard, som din smakresa med Svalbardlinjen skapas.

Ombord på Hurtigrutens fartyg bjuds du på råvaror från hamnarna ni just passerat – och varje måltid blir till en berättelse om hav, fjäll och fjordar längs Norges hänförande kust.

Att resa med Hurtigruten handlar om att vara nära naturen med alla sinnen. Genom konceptet Norway’s Coastal Kitchen har rederiet skapat en gastronomisk värld som är rotad i lokal identitet och hållbarhet. Över 80 procent av råvarorna är norska och menyerna anpassas efter säsong och hamnar.

– Vi vill förmedla essensen av Norge – på varje tallrik, i varje glas och genom varje berättelse, säger Tani Gurra, Front of House & Beverage Director på Hurtigruten.

Vad som gör den 16 dagar långa all inclusive- resan med Svalbardlinjen särskilt intressant är att många av de orter som besöks inte bara är fina kustsamhällen – de är även källor till den mat och dryck som serveras ombord.

Foto: Espen Mills

Vin från havets botten

I Lofoten väntar fjällnära lamm, prisbelönta ostar och lokalproducerad glass.

Vid stoppet i Træna, en ögrupp längst ut mot öppet hav vid polcirkeln, är kopplingen till fisket självklar. Musslor, torsk och sjögräs är vanliga inslag i menyerna på Svalbardlinjen och speglar den marina kultur som präglar platsen.

Det mest ikoniska inslaget är Havets Bobler – ett mousserande vin som lagras på 34 meters djup under Arktiska havet. Den mineralrika smaken, med toner av ostron och citrus, har blivit ett signaturinslag på resan. Och ja, ibland följer sand från havsbotten med upp och sitter kvar på flaskan när du serveras din dryck.

Överlag är många av dryckerna ombord lokalt förankrade – över 60 procent av utbudet är norskt. Du kan bland annat hitta hantverksöl från Lofoten, Tromsøarktisk whisky från Myken Distillery, som ligger på en liten ö utanför Helgelandskusten, och hallonvin från leverantören Bringebærlandet.

Foto: Andrea Klaussner

Utvalda stopp längs Svalbardlinjen

  • Åndalsnes: Orten mellan fjäll och fjord, känd för Romsdalsgondolen och Trollstigen.
  • Træna: Norges äldsta fiskesamhälle, perfekt för öhoppning och arktiskt bad.
  • Reine: Lofotens spets, med kajakpaddling och dramatiska vyer.
  • Tromsø: Porten till Arktis, med polarhistoria och stadsliv.
  • Honningsvåg: Vid Europas nordligaste punkt, nära Nordkap och kungskrabbor.
  • Longyearbyen: Världens nordligaste samhälle, porten till Svalbards vildmark.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Foto: Espen Mills // Tommy Simonsen // Espen Mills

Arktiska smaker

Ombord serveras ibland även rätter inspirerade av samisk matkultur, som bidos – en renskavsgryta med djupa, jordiga smaker.

Tromsø fungerar som en kulinarisk knutpunkt, där de arktiska smakerna möter nutidens gastronomi. Här samlas såväl småskaliga producenter av hantverksöl och lokala spritdrycker som innovativa matkoncept och restauranger som är en naturlig del av Hurtigrutens leverantörsnätverk.

På Svalbard – i Longyearbyen och Ny-Ålesund – hämtar rätterna ofta inspiration från det arktiska köket, med inslag av vilt, fisk och robusta smaker som passar klimatet.

När resan så småningom går mot sitt slut är det tydligt: Det är i samspelet mellan hav, fjäll och kök som Svalbardlinjens verkliga magi uppstår och skapar en upplevelse som dina sinnen aldrig kommer att glömma.

Foto: Espen Mills

Svalbardlinjen

Svalbardlinjen går mellan Bergen och Longyearbyen på Svalbard och kan upplevas som 16-dagarsresa eller på halva sträckan, med MS Trollfjord och MS Midnatsol.

Under resan finns möjlighet att delta i en rad intressanta och spännande utflykter.

Ombord på Svalbardlinjen finns tre restauranger: Flora, Árran och Røst. I all-inclusive ingår både mat och dryck (med och utan alkohol) i restaurangerna Flora och Árran. Røst är en à la carte-restaurang med exklusiva rätter, som är inkluderad för svitgäster och för övriga gäster mot tillägg.

EXTERN LÄNK: Läs mer om restaurangerna ombord här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hurtigruten och ej en artikel av Dagens Nyheter.