Vinter med elbil: ”Det här är lite överraskande den tryggaste vinterbil jag någonsin kört”

Nya fiffiga funktioner och
mer förvaring – elbilen tar allt
större plats på vägarna

”Jag har aldrig haft en bil som varit tillnärmelsevis lika duktig på att köra i snö som Jaguar I-PACE”

Kylan kryper närmare och med den kravet på att ta sig fram tryggt och säkert.
Men hur rimmar den nya vurmen för elbil med svenskt vinterväglag?
– Är man ute efter säkerhet och framkomlighet är en elbil det absolut bästa man kan köra i svensk vinter, säger Bo Normark, teknisk sakkunnig vid EU:s batteriallians.

Vintern står för dörren, och med den en ständig ovisshet kring väglaget. Samtidigt syns allt fler elbilar och laddhybrider på våra svenska vägar. En av de modeller som har fått fina omdömen i svensk motorpress för sina egenskaper i vinterväglag är Jaguar I-PACE. 

”Jaguaren kan med sina silkeslena elmotorer förvandla en snöig väg till blöt asfalt. Drivgreppet är fenomenalt och åkturen är avslappnad och ansträngningslös”, skrev Auto Motor Sport i ett stort test från 2019. 

Bo Normark är civilingenjör, mångårig medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), och teknisk expert vid EU:s batteriallians. Han är också en hängiven förare av elbilar, en resa som inleddes redan för tio år sedan med en hybridmodell och idag har blommat ut i en fascination för att köra etthundra procent elektrifierat och fyrhjulsdrivet.

LÄNK: Kampanjpris på nya I-PACE EV320 Signature

Bo Normark, teknisk sakkunnig vid EU:s batteriallians.

Duktig på att köra i snö

Bo Normark är också norrlänning, bördig från Skellefteå och hemtam på nordsvenska vintervägar. 

– Jag har aldrig haft en bil som varit tillnärmelsevis lika duktig på att köra i snö som Jaguar I-PACE. Jag blev glatt överraskad över hur bra en elbil faktiskt går i snö. Och eftersom jag gärna kör dubbfritt är förutsättningarna bättre tack vare fyrhjulsdriften, säger Bo Nordmark. 

Han är imponerad över hur bra elmotorn och alla funktioner fungerar i just vinterväglag. 

– En bil med bensinmotor går inte att reglera lika snabbt om det är halt och slirigt.

LÄNK: Nya Jaguar I-PACE som förmånsbil

Har du ändrat körstil med elbil?

– Jag vill nog hävda att jag kör lugnare, inte minst för att bilen är så tyst. Min erfarenhet är också att det nästan är omöjligt att få bilen att sladda. När jag kör genom moddsträngar på vintern tuggar den bara på och håller kursen. Det är bara att gasa och styra, bilen sköter resten. Så om man är ute efter säkerhet och framkomlighet är I-PACE den bästa vinterbil jag har kört, säger Bo Normark.

2019 utnämndes Jaguar I-PACE till Årets bil i världen vid prestigefulla World Car of the Year Awards. Det var ett av vad som skulle bli många bevis för att den brittiska biltillverkaren ligger i framkant i den tekniska utvecklingen. 

Den helt eldrivna modellen har en räckvidd på upp till 470 kilometer, något som givetvis minskas något när minusgraderna kryper nedåt eftersom den faktiska räckvidden påverkas av olika faktorer som hastighet, körsätt, utrustning etc. I-PACE är också en fyrhjulsdriven crossover, samtidigt som man med hjälp av elegant design lyckats behålla den air av sportbil som alltid omgärdat Jaguar.

Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Car, Snow, Black, White
Motor vehicle
Alfa romeo brera, Mid-size car, Automotive design, Land vehicle
Personal luxury car, Land vehicle

Uppdaterad ny modell

Nu är den nya generationen här. I-PACE EV320 Signature är en så kallad Limited Edition, med samma kvalitet, design och egenskaper av sportbil som vi upplevde i den förra prisbelönta versionen. Men den uppdaterade modellen har också fått trefasladdning, nya snabbare infotainmentsystemet Pivi Pro och exteriöra ansiktslyft, bland annat i form av en större grill. 

– Som ingenjör är jag mycket imponerad över drivlinan på I-PACE som ger ett omedelbart vridmoment och häftig acceleration tack vare fyrhjulsdriften. Det gör att bilen känns tyst och säker att köra. Prestandan gör också att man aldrig behöver chansa, utan kan göra trygga omkörningar även under vinterhalvåret. Gissar jag rätt blir laddhybriderna bara en parentes i bilhistorien, spår Bo Normark.

Elbilen boomar

Nya siffror talar sitt tydliga språk för att försäljningen av elbilar boomar. För samtidigt som nybilsförsäljningen har minskat kraftigt under året, både i Sverige och Europa, ökar försäljningen av elbilar. Bara under oktober månad ökade den svenska försäljningen av elbilar med 36 procent. 

Svenskarnas nya vurm för elbilar gör att den nya modellen av Jaguar I-PACE kan nå både trogna och helt nya Jaguarförare – detta både som förmånsbil och för privat ägande. Jaguar I-PACE Limited Edition I-PACE EV320 Signature Limited Edition finns i butik i Sverige fram till årsskiftet eller så länge lagren räcker.

LÄNK: Allt du behöver veta om Jaguar I-PACE

Annons - innehåll från Jaguar